Εκλογές | Οι πιθανές ημερομηνίες μετά την τραγωδία | Επικοινωνιακός προβληματισμός

Εκλογές | Οι πιθανές ημερομηνίες μετά την τραγωδία | Επικοινωνιακός προβληματισμός

Εκλογές | Οι πιθανές ημερομηνίες μετά την τραγωδία | Επικοινωνιακός προβληματισμός

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως όσο περνούν οι μέρες η πίεση της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης θα εντείνεται. Θα απαιτηθούν απαντήσεις στο τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε στο πολύνεκρο δυστύχημα. 

  • Υπο αυτά τα δεδομένα, ο χρόνος θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά για το κυβερνών κόμμα εφόσον γνωρίζουν πως οι πολίτες αναμένουν γρήγορα  ουσιαστικές απαντήσεις. Έτσι, το σενάριο για προσφυγή στις κάλπες στις 9 Απριλίου παραμένει «ζωντανό».

Τα τρίτα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Προς στιγμήν τρία θεωρούνται τα επικρατέστερα σενάρια:

  1. Αναβολή για δύο εβδομάδες ή λίγο περισσότερο. Δηλαδή οι εκλογές να γίνουν την 23η Απρίλη ή μια εβδομάδα αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει περισσότερο χρόνο να διαχειριστεί την κατάσταση και παράλληλα δεν θα «ξεφύγει» κατά πολύ από την αρχική ημερομηνία που είχαν κυκλώσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επηρεαστεί η τουριστική περίοδος.
  2. Το δεύτερο σενάριο θέλει τον πρωθυπουργό να κάνει τις εκλογές τον Ιούλιο, αφού θα έχει περάσει αρκετά μεγάλο διάστημα από το τραγικό δυστύχημα. Πιθανότατα και η επιτροπή που θα συσταθεί θα έχει ολοκληρώσει το έργο της, αποδίδοντας τις όποιες (διαχρονικές όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου) ευθύνες. Σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο παράγοντες που προβληματίζουν: το γεγονός ότι θα βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής περιόδου και δεύτερον ότι ο απρόβλεπτος παράγοντας (πχ μια φωτιά) πάντα καραδοκεί.
  3. Το τρίτο σενάριο είναι να παραμείνει ο προγραμματισμός ως έχει. Ως προς αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία προκειμένου να αποφασίσουν πόσο μεγάλο είναι το κόστος κι αν αυτό μπορεί να… μειωθεί στους επόμενους μήνες.

Υπάρχει και μία υποπαραλλαγή του δεύτερου σεναρίου . Είναι να διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές στις 14 Μαΐου και οι δεύτερες στις 25 Ιουνίου. Μάλιστα αν επικρατήσει αυτό, οι δεύτερες θα γίνουν τόσο αργά μέσα στον Ιούνιο γιατί ο συγκεκριμένος μήνας είναι και μήνας των Πανελληνίων εξετάσεων.

Σε περίπτωση που προκριθεί ο αρχικός σχεδιασμός για εκλογές την Κυριακή των Βαίων τότε υπάρχει χρονικό περιθώριο για να λήξει τις εργασίες της η Βουλή ως τις 17 Μαρτίου, και να οδηγηθούμε σε προεκλογική περίοδο 21 ημερών όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

  • Σε αυτή την περίπτωση ασφαλώς, θα αλλάξει η προεκλογική στρατηγική της ΝΔ, θα πέσουν οι τόνοι της γενικής πολιτικής αντιπαράθεσης και οι περιοδείες των στελεχών δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση με πανυγυρικό ύφος. 
  • Πρέπει βέβαια να τονιστεί πως η Κυριακή των Βαίων θα είναι στο 40ημερο μνημόσυνο των θυμάτων. Εξ ου και το σενάριο της 9ης Απριλίου δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Απο Δευτέρα, αναμένεται να ληφθούν πιο συγκεκριμένες αποφάσεις για την στρατηγική των επόμενων ημερών και να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το χρόνο των εκλογών.

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συγκληθεί και το Υπουργικό Συμβούλιο υπο τον Πρωθυπουργό. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη μέχρι τώρα ισχύουν αυτά που έχει πεί ο πρωθυπουργός όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών υπενθυμίζοντας την φράση του πως «οι εκλογές θα γίνουν κάποια στιγμή την άνοιξη». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *