Ώρα αποφάσεων μετά την τραγωδία στα Τέμπη – Τα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών

Ώρα αποφάσεων μετά την τραγωδία στα Τέμπη – Τα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών

Νέα δεδομένα στο πολιτικό περιβάλλον δημιουργεί η ανείπωτη τραγωδία με τα τρένα στα Τέμπη, με δεκάδες νεκρούς, αγνοούμενους και τραυματίες. Ο πόνος γονιών, συγγενών, συντρόφων και φίλων από τη μία πλευρά, και η αδιαφορία, πολλών ετών, για την ασφάλεια στους σιδηροδρόμους από την άλλη, παρά τις προειδοποιήσεις εργαζομένων για τον κίνδυνο δυστυχημάτων, «πάγωσε» όλη την Ελλάδα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το συμβάν με τα τρένα στα Τέμπη είναι μια τραγωδία, που δεν μπορεί να τη χωρέσει ο ανθρώπινος νους και που η όποια διαχείρισή της από την πλευρά της Πολιτείας θα μοιάζει «φτωχή» μπροστά στον ανθρώπινο πόνο και στην άδικη απώλεια ζωών.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμάται πως ίσως «αναγκαστεί» από τα ίδια τα γεγονότα να αναθεωρήσει τα σχέδια του.

Προς μικρή αναβολή του εκλογικού σχεδιασμού;

Άμεσα ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις.

Στο πλαίσιο του τριήμερου εθνικού πένθους αναβλήθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής, το οποίο θα επικύρωνε την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού, και μένει να φανεί αν την ερχόμενη εβδομάδα ο Κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο ενός νέου Υπουργικού Συμβουλίου ή με «διάγγελμα» θα ανακοινώσει ή όχι, τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για την Κυριακή των Βαΐων. Να τονίσουμε πως την Κυριακή των Βαΐων (9 Απριλίου) θα είναι τα 40 από την τραγωδία στα Τέμπη.

Οι εναλλακτικές ημερομηνίες

Ας δούμε συνοπτικά τα σενάρια:

  • 1ο σενάριο: Αρχικά στην Κυβέρνηση θα ήθελαν να μην υπάρξει καμία αλλαγή στον εκλογικό σχεδιασμό και να είχαμε εκλογές στις 9 Απριλίου, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο μετά την τραγωδία και συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.
  • 2ο σενάριο: Το δεύτερο σενάριο που φαίνεται να είναι και το επικρατέστερο έχει να κάνει με μικρή αναβολή, αρχικά της προκήρυξης των εκλογών που αντί για τις 10 Μαρτίου θα προκηρυχθούν στις 22 του ίδιου μήνα. Ο λαός στο σενάριο αυτό θα προσέλθει στις κάλπες στις 23 Απριλίου, μια βδομάδα μετά το Πάσχα και όχι μια βδομάδα πριν, όπως ήταν αρχικά ο σχεδιασμός και οι δεύτερες θα διεξαχθούν στις 28 Μαΐου.
  • 3ο σενάριο: Τέλος το τρίτο σενάριο που και αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες (τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) είναι να διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές στις 14 Μαΐου και οι δεύτερες στις 25 Ιουνίου. Μάλιστα αν επικρατήσει αυτό, οι δεύτερες θα γίνουν τόσο αργά μέσα στον Ιούνιο γιατί ο συγκεκριμένος μήνας είναι και μήνας των Πανελληνίων εξετάσεων.

Διαχρονική «κωλυσιεργία»

Το πρόβλημα της ελλιπούς ασφαλείας των σιδηροδρόμων είναι διαχρονικό. Ευθύνη έχουν προηγούμενες κυβερνήσεις και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο 4 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως η μακάβρια σύγκρουση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος έχει διαχειριστεί καλύτερα τις τραγωδίες θα είναι αβάσταχτη. Φαίνεται πως αντί για θετική ατζέντα θα έχουμε ατζέντα νεκρών.

Εν έτει 2023, στην εποχή της «έκρηξης» της τεχνολογίας, είναι αδιανόητο να μην έχουν τεθεί σε λειτουργία σύγχρονα συστήματα ασφαλείας στους σιδηροδρόμους… Συστήματα που έχουν συμφωνηθεί με την Ε.Ε., έχουν χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια αλλά η Ελλάδα επί πολλά χρόνια… κωλυσιεργεί. Στα μέσα Φεβρουαρίου μάλιστα, η Ε.Ε. παρέπεμψε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της για τις σιδηροδρομικές υποδομές για την ασφάλεια των μεταφορών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *