Ο Άκης Σκέρτσος του… Μελισσανίδη είναι η αιτία του ‘διαζυγίου’ Μητσοτάκη – Μαρινάκη; | Η αλήθεια για τις σχέσεις Μελισσανίδη – Μαρινάκη

Ο Άκης Σκέρτσος του… Μελισσανίδη είναι η αιτία του 'διαζυγίου' Μητσοτάκη - Μαρινάκη; | Η αλήθεια για τις σχέσεις Μελισσανίδη - Μαρινάκη

H Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι o μηντιακός όμιλος που ελέγχει ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, το MEGA, το in.gr και τον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

Διονύσης Τζουγανάτος

Είναι ο όμιλος που τον τελευταίο καιρό έχει προχωρήσει σε κριτική κατά της κυβέρνησης, όχι μονο στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά σε όλο σχεδόν το φάσμα της πολιτικής που ασκεί.

Η κυβέρνηση στο παρελθόν είχε στηριχθεί από τον όμιλο Alter Ego (πριν τις εκλογές του 2019 αλλά φυσικά και στις εκλογές του 2023), ωστόσο εδώ και κάποιους μήνες η κατάσταση φαίνεται πως έχει αλλάξει.

Δεν σχολιάζουμε το περιεχόμενο της κριτικής που ασκείται. Άλλωστε είναι σαφές πως καμία κυβέρνηση δεν τα κάνει όλα σωστά και όλα λάθος. Η αλλαγή στη στάση του ομίλου όμως πού μπορεί να οφείλεται;

Εδώ έρχονται οι κακές γλώσσες και το παρασκήνιο που φαίνεται πως υπάρχει… και είναι εντονο.

Aς επανέλθουμε στην επίσκεψη των κ.κ Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου, στην έπαυλη του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Φαίνεται ότι στη συζήτηση αμφότεροι χρησιμοποίησαν διόλου κολακευτικά σχόλια για τον έτερο «ένοικο» του Μαξίμου, τον Άκη Σκέρτσο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ τον «φωτογράφισαν» ως εντεταλμένο του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Ο Άκης Σκέρτσος, δηλαδή, είναι άνθρωπος του Δημήτρη Μελισσανίδη, όπως περίτρανα «αποκάλυψαν» οι δύο άντρες. (ΠΗΓΗ)

Η αλήθεια για τις σχέσεις Μελισσανίδη – Μαρινάκη

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε τι είχε πει ο Δημήτρης Μελισσανίδης το 2020 για τον Βαγγέλη Μαρινάκη:

Καράβια, λιμάνια, εκλογές, έλεγχος των media, μια φιλία που ‘γινε δίκοπο μαχαίρι.

Διαφορετικοί κόσμοι!

Το υπόβαθρο των δύο εφοπλιστών είναι εντελώς διαφορετικό. Και παρότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης δε θα δεχόταν ποτέ να το παραδεχτεί, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι εκείνος που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ και την ψυχοσύνθεση του Πειραιώτη. Όταν κύκλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός διέρρεαν τον Σεπτέμβριο του 2013 πως «ο κ. Μελισσανίδης δεν δικαιούται δια να ομιλεί. Άλλωστε και όταν το κάνει, τα ελληνικά του, που είναι επιπέδου Νηπιαγωγείου, ούτε καν Δημοτικού, δεν τον βοηθούν να γίνει κατανοητός», δεν αντιλαμβάνονταν ίσως πως ο σκεπτόμενος Πειραιώτης λογικά ταυτίζεται πιο εύκολα με το προφίλ του ανθρώπου που μεγάλωσε στη Νίκαια και με το ζόρι είχε τα προς το ζην, παρά με εκείνο του παιδιού που μεγάλωσε στη Μαρίνα Ζέας, πήγε στο κολέγιο Αθηνών, ζει στην Αραβαντινού και διαδέχτηκε τον πατέρα του στις επιχειρήσεις.

Αυτό το προφίλ του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει πολλάκις επιδιώξει να προβάλει ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Άλλοτε μιλώντας για εκείνους που «τα βρήκαν όλα έτοιμα. Μπούληδες ήταν και μπούληδες θα παραμείνουν. Μαμά είπε 20 χρονών» και άλλοτε επαναφέροντας το θέμα της στρατιωτικής θητείας. «Εγώ τα βάζω με άντρες όχι με αυτούς που φοράνε φουρό και δεν πήγαν στον ελληνικό στρατό».

Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο που οι δύο ποδοσφαιρικοί ηγέτες αναπτύχθηκαν επιχειρηματικά είναι λίγο-πολύ γνωστοί. Ο Ευάγγελος Μαρινάκης ως μοναχογιός πήρε τα ηνία από τον Μιλτιάδη Μαρινάκη που είχε φτιάξει μια ναυτιλιακή εταιρία από το μηδέν. Στα χέρια του προέδρου του Ολυμπιακού η εταιρία γιγαντώθηκε, απέκτησε αδελφάκια και έχει δύο εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με ένα χαρτοφυλάκιο-αποτίμηση των μετοχών του της τάξης των 180 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δυο εταιρίες είναι η Capital Product Partners, η Crude Carriers, ενώ μια άλλη εταιρία του η Capital ship Management διαχειρίζεται τα πλοία του. Η Capital Product Partners, στην οποία ελέγχει το 40% των μετοχών, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από τον Απρίλιο του 2007 και η κεφαλαιοποίησή της φτάνει στα 376 εκατ. δολάρια.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ξεκίνησε από το μικρό αυτοκίνητο που είχε ο πατέρας του και έκανε μαθήματα οδήγησης για να φτάσει να έχει στόλο πάνω από 70 δεξαμενόπλοια και μια αυτοκρατορία που αξίζει πάνω από 6 δις δολάρια. Έχει σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων από την Καραϊβική μέχρι το Γιβραλτάρ και πάνω από 600 πρατήρια βενζίνης «Aegean Oil» σε όλη την Ελλάδα. Η Aegean Marina είναι εισηγμένη – νωρίτερα από τις εταιρίες του Μαρινάκη – στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και οι επενδύσεις του επεκτείνονται ανά τον κόσμο, προσθέτοντας διαρκώς νέους σταθμούς, εξαγοράζοντας εταιρίες, ακόμα και τις εγκαταστάσεις της «Shell» στα Κανάρια Νησιά!

«Γαλάζια» συμφέροντα!

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι το πολιτικό πρόσωπο που ενώνει τους δύο επιχειρηματίες, καθώς αμφότεροι έχουν κοινή ιδεολογία στη Νέα Δημοκρατία και προσωπική φιλία με τον πρώην πρωθυπουργό. Το σχίσμα και στα πολιτικά προέκυψε λόγω της στενής φιλίας του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Ισίδωρο Κούβελο και την Ντόρα Μπακογιάννη, που ήταν αντιπολίτευση στον Σαμαρά για περίπου δύο χρόνια, μετά τη διαγραφή της από τη Νέα Δημοκρατία τον Μάιο του 2010.

Ο Αντώνης Σαμαράς, που στην προσπάθεια που είχε κάνει να σώσει την Εθνική Τράπεζα με δωρεές επιχειρηματιών είχε απευθύνει πρόσκληση τόσο στον Δημήτρη Μελισσανίδη, όσο και στον Βαγγέλη Μαρινάκη, έδειξε ή τουλάχιστον έτσι θεωρούσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, ξεκάθαρη εύνοια στον μεγαλομέτοχο της ΑΕΚ. Πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης ο Δήμος Πειραιά! Ο Μαρινάκης δεν συγχώρεσε ποτέ το δημόσιο ευχαριστώ του Βασίλη Μιχαλολιάκο στον Δημήτρη Μελισσανίδη για τη δωρεά 50.000 ευρώ, ώστε να ανακαινιστεί το Δημοτικό Θέατρο και στις εκλογές του προηγούμενου Ιουνίου το ψηφοδέλτιο για τον Δήμο Πειραιά ήταν αιτία να αναζωπυρωθεί η κόντρα.

Από τη μία ήταν ο Γιάννης Μώραλης και από την άλλη ο πρώην δήμαρχος του Πειραιά, ο οποίος είχε την στήριξη του Αντώνη Σαμαρά. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσεταιρίστηκε με ένα ψαράκι τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Άννας Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε αμέτοχος απέναντι στα τεκταινόμενα του δήμου, έστω κι αν είχε δικό του υποψήφιο. Τα συμφέροντα που αμφότεροι οι εφοπλιστές επεδίωκαν και επιδιώκουν είχαν να κάνουν με την αναδιανομή παραλιακού μετώπου στον Πειραιά και ΟΛΠ, ενώ σε δεύτερο πλάνο υπήρχε η ίδια κόντρα στην Δραπετσώνα με απώτερο στόχο την έκταση του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων, έκταση που ηθελαν να ελέγξουν για να χρησιμοποιήσουν για ίδιον συμφέρον. Η κορυφή του παγόβουνου των σχέσεων των τριών αντρών, όμως, ήταν ο ΟΠΑΠ, το στοίχημα και όσα συνεπάγονται των τυχερών παιχνιδιών!

Στα συμφέροντα που υπήρχαν στην αγοραπωλησία ποσοστού της εταιρίας στην Emma Delta ενεπλάκη και ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος μέσω της «Intracom» είχε ποσοστό στον ΟΠΑΠ, από το οποίο με εξώδικα προσπάθησε να απεμπλακεί ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης προφανώς και τάχθηκε στο πλευρό του πρώην μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού κι ενώ στην πορεία επετεύχθη συμφωνία του Κόκκαλη με τον Μελισσανίδης, ο πόλεμος πέρασε εκεί που εύλογα υπάρχει η δύναμη. Στην τέταρτη εξουσία!

Ο έλεγχος των media!

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης βγαίνει ανοικτά και καταδικάζει. Δίνει συνεντεύξεις Τύπου, χρησιμοποιεί λαϊκή γλώσσα και ανάλογο προφίλ, όπως πολύ εύστοχα επικοινωνιακά τον έχουν συμβουλέψει και αναμετράται με δεκάδες non-paper, κύκλους που διαρρέουν, ανακοινώσεις, εξώδικα, απειλές και μόνο μία επίσημη επίθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πρόσωπό του. Ο πόλεμος εξουσίας μεταξύ των δύο αντρών περνάει και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά, ο Δημήτρης Μελισσανίδης άρχισε να κινείται δυνατά σε όλα τα μέτωπα. Φυσικά και ο ΟΠΑΠ είναι το σπουδαιότερο εγχείρημά του, ακολούθησε η ΑΕΚ και λέγεται πως προσπαθεί να μπει σε έναν χώρο που δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις στο παρελθόν. Λέχθηκε ότι μπήκε με ποσοστό στις εφημερίδες «Δημοκρατία», «Espresso» και στο site «defencenet.gr», όμως η εγκυρότητα της είδησης ελέγχεται.

Ο λόγος; Η επίσημη πληροφόρηση ήρθε από τα «parapolitika.gr», ιστοσελίδα που ανήκει στον εξ απορρήτων του Μαρινάκη, τον Γιάννη Κουρτάκη, όπως φυσικά και η έκδοση της εφημερίδας.

Ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού έχει πολλάκις προσπαθήσει να εμπλακεί στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είχε ποσοστό στο ΣΚΑΙ μαζί με τον Γιάννη Αλαφούζο κι εν τελει δημιούργησε ο όμιλο μήντια Alter Ego.

Στο βάθος του τούνελ μιας τέτοιας συμφωνίας υπήρξε – χωρίς επίσης καμία επιβεβαίωση – και το γνωστό στοιχηματικό σάιτ «stoiximan», το οποίο προφανώς και αποτελεί ανταγωνισμό για τον ΟΠΑΠ, επιπλέον λόγος κλιμάκωσης της κόντρας. Μιας κόντρας που αργά ή γρήγορα θα έβρισκε βιτρίνα στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Ραντεβού στο γήπεδο

«Σε μένα, αλλά και στην ΑΕΚ πλέον, αυτές οι μαγκιές δεν περνάνε. Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν. Τελειώσανε. Θα καθαρίσουμε το ποδόσφαιρο, όσο και να μην τους αρέσει. Ό,τι έκαναν τα τελευταία 15 χρόνια να τα ξεχάσουν. Κατέστρεψαν το ποδόσφαιρο. Θέλουμε δυνατό και τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ και με νέα δικά τους γήπεδα». Δεν υπάρχει καμιά βεντέτα, γιατί εγώ αρνούμαι να έρθω σε αντιπαράθεση με κάποιους που δεν έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους στην πατρίδα και δεν έχουν πάει στρατό. Με κάποιους που κρύβονταν για να μην πάνε στον στρατό. Τι δουλειά έχω εγώ με αυτούς; Δεν ασχολούμαι μαζί τους. Η πρόταση για χορηγία που έγινε, είναι πολύ καλή. Αν δεν την θέλουν, καλώς. Να μας το πούνε όμως γραπτώς κι επίσημα κι όχι με. τσίου τσίου και νεροπίστολα από εφημερίδες. Ποια βεντέτα; Μόνο με μάγκες ανοίγω εγώ κόντρες».

Το τσεκούρι του πολέμου έχει τη δική του ιστορία στα ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Συνήθως, όμως, το ονοματεπώνυμό του ήταν ποδοσφαιρικό. Ντούσαν Μπάγεβιτς, Ντέμης Νικολαΐδης, Ντανιέλ Μπατίστα, Αλέκος Αλεξανδρής, Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, Τιμούρ Κετσπάγια και δεκάδες ακόμα ποδοσφαιριστές που έπαιξαν και στους δύο ή που προσπάθησε ο Ολυμπιακός να «κλέψει» από την ΑΕΚ.

Οι αλληλοκατηγορίες για ξυλοδαρμούς και απειλές δεν έδειχναν να σοκάρουν την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι δύο επιχειρηματίες και πρόεδροι ΠΑΕ δεν είχαν την παραμικρή κοινή συνισταμένη στο ποδόσφαιρο κι όμως έχουν μεταφέρει όλο το βάρος της αντιπαράθεσής τους εκεί. Ούτε στα δικαστήρια, ούτε στα πολιτικά γραφεία, ούτε στους ωκεανούς που τα καράβια τους – διαφορετικών συμφερόντων – σαλπάρουν. Στο ποδόσφαιρο.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, εκ Πόντου ορμώμενος, ασχολήθηκε με τα κοινά της ΑΕΚ από το 1992 ως το 1995 μαζί με τον Γιάννη Καρρά, πριν πουλήσουν τις μετοχές στον Μιχάλη Τροχανά. Ήταν η χρυσή τριετία της ΑΕΚ, που κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα κι έπαιξε στο Champions League. Στα κοινά της Ένωσης αναμείχθηκε και το 1998 υπό ιδιοκτησίας ΕΝΙΚ, όταν διετέλεσε πρόεδρος, αλλά αποχώρησε σε μικρό χρονικό διάστημα. Αντίπαλο δέος του ήταν στην πρώτη τριετία ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και αργότερα σε μικρότερο βαθμό ο Σωκράτης Κόκκαλης.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης εμφανίστηκε στο προσκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2010, αγοράζοντας τον – όπως εμφανιζόταν τότε από τις εφημερίδες – καταχρεωμένο Ολυμπιακό από τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ως πρόεδρος των ερυθρολεύκων έχει κατακτήσει πρωταθλήματα και κύπελλα, όμως το όνομά του έχει συνδεθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με διαφόρων ειδών σκάνδαλα, με έναν φούρνο, μια δήλωση για «σκάνδαλο κατά της Ελλάδας», μια καφετέρια, με τη βραδιά που «διδάχτηκε ήθος» στο Καραϊσκάκη και με πολλά ακόμα μεμονωμένα επεισόδια επιθέσεων και άλυτων, ως τώρα, υποθέσεων. Γεγονότα που αναφέρονται ακόμα και στη wikipedia, αλλά σπανίως τυγχάνουν προβολής από τα ελληνικά μίντια.

Αυτή τη στιγμή στο παρασκήνιο της Ελλάδας μαίνεται ένας επιχειρηματικός πόλεμος που κανείς δεν γνωρίζει πού θα καταλήξει.

Πηγές : avgi.gr, dealnews.gr, paraskinio.gr, aek.gr, εφημερίδα espresso, el.wikipedia.org , newsonly.gr, sdna

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *