Lockheed Martin | «Ρελάνς» για τις κορβέτες του ΠΝ | Ποια είναι η Lockheed Martin

Lockheed Martin | Η «ήττα» στις φρεγάτες φέρνει «ρελάνς» για τις κορβέτες του ΠΝ

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη επιλέξει τις γαλλικές φρεγάτες Belharra για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, εντούτοις η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin συνεχίζει να καταθέτει προτάσεις συνεργασίας στην Αθήνα και επιθυμεί «να μπει για τα καλά στο παιχνίδι» που έχει ξεκινήσει τώρα για τις κορβέτες, αναφέρει ο Justin Katz στον ιστότοπο αμυντικών αναλύσεων Breaking Defense.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» τον περασμένο Δεκέμβριο, σε Στρατιωτικές Πωλήσεις Εξωτερικού (Foreign Military Sales – FMS) ύψους 9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την ελληνική κυβέρνηση, εκ των οποίων περίπου 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια θα προέρχονταν από την προσφορά των φρεγατών Multi-Mission Surface Combatant (MMSC) της Lockheed Martin, ενώ τα υπόλοιπα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με τις «προσφορές» να είναι ακόμα διαθέσιμες στην ελληνική πλευρά.

fregata

«Έχασε» τις φρεγάτες και θέλει «ρεβάνς» 

Προφανώς το κεφάλαιο «φρεγάτες» έχει κλείσει, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να έρθουν στην Βουλή οι σχετικές συμβάσεις για την προμήθεια των Belharra αλλά και των έξι επιπλέον μαχητικών Rafale που θα αποκτήσει η Πολεμική μας Αεροπορία, τα οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ωστόσο, το κεφάλαιο «κορβέτες» δεν έχει κλείσει και παρά την έκφραση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι οι γαλλικές κορβέτες τύπου Gowind αποτελούν «ισχυρή υποψηφιότητα», φαίνεται ότι οι Αμερικανοί επιμένουν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Joe DePietro, στέλεχος της Lockheed Martin, δήλωσε ότι ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού περιλαμβάνει διάφορα προγράμματα, όπως η προμήθεια νέων φρεγατών, η αναβάθμιση των MEKO, η βελτίωση των δυνατοτήτων στον ηλεκτρονικό πόλεμο, με τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση ελικοπτέρων τύπου MH-60R (Romeo) και του συστήματος διαχείρισης μάχης τύπου COMBATSS-21, ενώ αποκάλυψε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινήσουν σύντομα.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η Αθήνα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ναυπήγησης και προμήθειας κορβετών, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε ως «μια πιο «φορτωμένη» έκδοση των Littoral Combat Ship – LCS ή μια «ελαφριά έκδοση» των MMSC». Βέβαια, το στέλεχος της Lockheed Martin διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει ζητήσει ένα πλοίο με αυτές τις προδιαγραφές, αλλά αντιθέτως ο συγκεκριμένος  χαρακτηρισμός (περί LCS και MMSC), είναι ένα δικό τους συμπέρασμα, έπειτα από κάποιες συνομιλίες που είχαν οι δύο πλευρές.

fregates
Ðáñïõóßá ôïõ ÐôÄ Ðñïêüðç Ðáõëüðïõëïõ ç ôåëåôÞ ïíïìáôïäïóßáò ðëßïõ õðïóôçñéîçò ¶ôëáò, óôï íáõóôáèìï ôçò Óáëáìßíáò. ÄåõôÝñá 2 Äåêåìâñßïõ 2019. (EUROKINISSI/ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Lockheed Martin | Ποια είναι η Lockheed Martin των F-35 | Σχέσεις με την Ελλάδα

Η Lockheed Martin είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή όπλων και εκτιμάται ότι απασχολεί περισσότερα από 110.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Η Lockheed Martin Corporation είναι μια αμερικανική εταιρεία αεροδιαστημικής , άμυνας, όπλων , ασφάλειας και προηγμένων τεχνολογιών με παγκόσμια ενδιαφέροντα. Ιδρύθηκε από τη συγχώνευση της Lockheed Corporation με τον Martin Marietta τον Μάρτιο του 1995 με έδρα το North Bethesda , Maryland , στην περιοχή Washington, DC .

Η Lockheed Martin είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της αεροδιαστημικής, της στρατιωτικής υποστήριξης, της ασφάλειας και των τεχνολογιών. Είναι ο μεγαλύτερος αμυντικός εργολάβος στον κόσμο.

Οι μισές από τις ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας πραγματοποιούνται στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ . Ο Lockheed Martin είναι επίσης εργολάβος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και της Εθνικής Διοίκησης Αεροναυτικής και Διαστήματος ( NASA ).

Η Lockheed Martin είναι ένας παγκόσμιος επιχειρηματικός κολλοσός  με δραστηριότητα σε 4 βασικούς τομείς, με εξαιρετικές πωλήσεις.

Στον αεροναυτικό τομέα με πωλήσεις περίπου 23,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, που περιλαμβάνουν τακτικές αεροπορικές πτήσεις, αεροσκάφη και αεροναυτικές γραμμές έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων.

Με πωλήσεις περίπου 10,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στον πυραυλικό τομεα, το 2019 που περιλαμβάνουν το Terminal High Altitude Area Defense System και PAC-3 Missiles ως μερικά από τα προγράμματα υψηλού προφίλ του.

Με πωλήσεις περίπου 15,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων,στον τομέα των ελικοπτέρων το 2019, τα οποία περιλαμβάνουν στρατιωτικά και εμπορικά ελικόπτερα Sikorsky, ναυτικά συστήματα, ενσωμάτωση πλατφόρμας, καθώς και γραμμές προσομοίωσης και κατάρτισης επιχειρήσεων.

Στον διαστημικό τομέα, με πωλήσεις περίπου 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 που περιλαμβάνουν εκτόξευση διαστήματος, εμπορικούς δορυφόρους, κυβερνητικούς δορυφόρους και στρατηγικές γραμμές πυραύλων.

Βάση πελατών

Ως παγκόσμια εταιρεία ασφάλειας και αεροδιαστημικής, η πλειονότητα των δραστηριοτήτων της Lockheed Martin ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και στις υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Επιπλέον, η Sikorsky (εταιρεία Lockheed Martin) παρέχει στρατιωτικά και περιστροφικά αεροσκάφη και στους πέντε κλάδους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, μαζί με στρατιωτικές υπηρεσίες και εμπορικούς φορείς σε 40 έθνη. 

Το υπόλοιπο τμήμα της επιχείρησης της Lockheed Martin αποτελείται από διεθνείς κυβερνήσεις και εμπορικές πωλήσεις προϊόντων, υπηρεσιών και πλατφορμών. 

Ο Ρίτσαρντ Σάφραν, αναλυτής που παρακολουθεί τη Lockheed, είπε το 2017 ότι είναι πολύ θετικός ως προς τις προοπτικές των μετοχών των αμυντικών βιομηχανιών και πιστεύει ότι ο κλάδος βρίσκεται στην αφετηρία ενός νέου εικοσαετούς κύκλου αυξανόμενων δαπανών.

Lockheed Martin: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον 'γίγαντα' των όπλων

«Προβλέπονται ουσιαστικές και σταθερές αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες» επισημαίνει ο Σάφραν, διευθυντής έρευνας μετοχών στον όμιλο Buckingham Research.

Την εταιρεία διοικεί η σιδηρά κυρία της βιομηχανίας όπλων , η Marillyn Hewson.

Ακολουθούν τα νούμερα της εταιρείας:

Lockheed Martin: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον 'γίγαντα' των όπλων
Lockheed Martin: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον 'γίγαντα' των όπλων
(Φωτογραφία: AP / Rick Bowmer)

Η Lockheed Martin αναφέρεται ως ο μεγαλύτερος εργολάβος της αμερικανικής κυβέρνησης και κατατάσσεται πρώτος για τον αριθμό των περιστατικών και πέμπτος για το μέγεθος των διακανονισμών στη βάση δεδομένων «αθέμιτης συμπεριφοράς ανάδοχου» που διατηρείται από το Project on Government Oversight , μια ομάδα παρατηρητών με έδρα την Ουάσινγκτον. 

Το 2013, ο αρχηγός Christopher Bogdan επέκρινε το μαχητικό πρόγραμμα F-35 της εταιρείας. Ο στρατηγός είπε: “Θέλω και οι δύο να αρχίσουν να συμπεριφέρονται όπως θέλουν να είναι περίπου 40 χρόνια … Θέλω να αναλάβουν μέρος του κινδύνου αυτού του προγράμματος. Θέλω να επενδύσουν σε μειώσεις κόστους. Θέλω να να κάνω τα πράγματα που θα χτίσουν μια καλύτερη σχέση. Δεν έχω ακόμα όλη αυτή την αγάπη. ”  Η κριτική έρχεται μετά την προηγούμενη κριτική του πρώην υπουργού Άμυνας Robert Gates σχετικά με το ίδιο πρόγραμμα. 

Λόμπυ

Σύμφωνα με το περιοδικό Politico , η Lockheed Martin έχει “ένα πολιτικό δίκτυο που είναι ήδη ο φθόνος των ανταγωνιστών του”, και οι συμβάσεις του απολαμβάνουν ευρεία διμερή υποστήριξη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ χάρη στο ότι “τελειοποίησε τη στρατηγική διάδοσης θέσεων εργασίας σε προγράμματα όπλων πολιτείες και περιοχές του Κογκρέσου “.  Οι δαπάνες πίεσης της εταιρείας για το 2010 έως το τρίτο τρίμηνο ήταν 9,9 εκατομμύρια δολάρια (σύνολο 2009: 13,7 εκατομμύρια δολάρια). 

Μέσω της επιτροπής πολιτικής δράσης (PAC), η εταιρεία παρέχει χαμηλά επίπεδα οικονομικής υποστήριξης σε υποψηφίους που υποστηρίζουν την εθνική άμυνα και τα σχετικά επιχειρηματικά θέματα. Ήταν ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στον πρόεδρο της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών του Σώματος , Ρεπουμπλικανός Buck McKeon της Καλιφόρνιας με περισσότερα από 50.000 $ δωρεά στον εκλογικό κύκλο από τον Ιανουάριο του 2011. Ήταν επίσης ο κορυφαίος δωρητής στον γερουσιαστή Daniel Inouye (D-HI) , ο πρόεδρος της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας πριν από το θάνατό του το 2012.

Η Επιτροπή Πολιτικής Δράσης των Εργαζομένων της Lockheed Martin είναι μία από τις 50 μεγαλύτερες στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της FEC. Με συνεισφορές 3.000 υπαλλήλων, δωρίζει 500.000 $ ετησίως σε περίπου 260 υποψηφίους της Βουλής και της Γερουσίας. 

Ποια είναι η βασική επιδίωξη της Lockheed Martin Aeronautics Co. στην Ελλάδα και τί έχουν αποκομίσει και οι δύο πλευρές;

Συνέντευξη έδωσε ο κ. Ντένης Πλέσσας, Αντιπρόεδρος Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της Lockheed Martin Aeronautics Co. στον Αριστοφάνη Ν. Καστριτσέα* , όπου έλεγε το εξής, μεταξύ άλλων.

 Κύριος στόχος – επιδίωξη της L.M. Cο. είναι να θωρακίσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας, να τις ενισχύσει με το καλύτερο δυνατό προϊόν, αλλά συγχρόνως να δημιουργήσει και μία μακροχρόνια στρατηγική σχέση με την αμυντική βιομηχανία προσφέροντας έτσι θέσεις εργασίας, αξιοποιώντας επιστημονικό προσωπικό της χώρας, μεταφέροντας τεχνολογίες και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας και συνεργασίας.

Με τον τρόπο αυτό σφυρηλατείται μία ειλικρινής σχέση ανάμεσα στα δύο μέρη, τα οποία και αποκομίζουν τα επιδιωκόμενα οφέλη. Πρέπει δε να τονισθεί πως αυτές οι βασικές επιδιώξεις της L.M. Cο. στην Ελλάδα υλοποιούνται  επιτυχώς για περισσότερο από 75 χρόνια. Η παρουσία μας στην Ελλάδα είναι μία στρατηγική παρουσία. 

     Τέλος, οιαδήποτε συνεργασία της L.M. Cο. με μία τρίτη χώρα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί αν δεν υπάρχει η στοιχειώδης και απαιτούμενη συνεργασία – συμμαχία με τις Η.Π.Α. .Σχεδόν για όλα μας τα προϊόντα λόγω του χαρακτήρα τους και της δομής τους, δεν είναι δυνατή η πώλησή τους σε μία τρίτη χώρα αν δεν δοθεί η αντίστοιχη άδεια εξαγωγής από την Αμερικανική Κυβέρνηση και αυτό βεβαίως γίνεται μόνον προς χώρες συμμάχους, συνεταίρους όπως είναι και η Ελλάδα.

Πράγματι, η στρατηγική σχέση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδος και Η.Π.Α. πιστεύω ότι ενισχύει τις επιδιώξεις και τις δραστηριότητες της L.M. Cο. στην Ελλάδα και αντίστροφα.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *