Lockdown |Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση |SMS 13033

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:09 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Lockdown
Lockdown |Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση |SMS 13033

Κι άλλα μέτρα σκέφτεται να πάρει η κυβέρνηση. Προβληματισμός για το 32% των θετικών στην Θεσσαλονίκη. Μητσοτάκης: Η αναμονή για το εμβόλιο να μην οδηγήσει σε χαλάρωση.

Στάση αναμονής εξακολουθεί να τηρεί η κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογήσει επακριβώς τα αποτελέσματα του lockdown.

Όπως αναμενόταν εξαρχής, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται κορύφωση των απωλειών και των διασωληνωμένων, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν φαίνεται να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Η κορύφωση αφορά δε τη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο δείκτης θετικότητας ειδική στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 32%, όπως δήλωσε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας στους τρεις που ελέγχονται είναι φορέας του ιού, αποτυπώνοντας το βαθμό της διασποράς στην πόλη.

Τα νέα μέτρα Lockdown που είναι στο τραπέζι

Το γεγονός πάντως ότι η κίνηση στους δρόμους δεν θυμίζει σε τίποτα το πρώτο lockdown κρατά ασφαλώς σε εγρήγορση τους αρμοδίους. Και παρά το γεγονός ότι ούτε «κόφτης» στα SMS μπορεί να μπει – διότι δεν αποθηκεύονται και δεν προσωποποιούνται, λόγω της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων – ούτε να υπάρξει άλλος τρόπος με τον οποίο θα περιοριστούν οι μετακινήσεις από τη στιγμή που είναι ανοιχτά σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και ο ιδιωτικός τομέας και η τηλεργασία ορίζεται στο 50%, στο τραπέζι πέφτουν εναλλακτικά σενάρια που θα κριθούν ως προς την εφαρμογή τους τα επόμενα 24ωρα.

Ένα από αυτά είναι η επαναφορά της απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, δηλαδή να ισχύουν μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί μόνο για λόγους υγείας και έκτακτης ανάγκης και για όσους εργάζονται.

Lockdown |Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση |SMS 13033

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κατά τις δύο πρώτες ημέρες του lockdown, δηλαδή το περασμένο Σαββατοκύριακο, εστάλησαν 8,6 εκατ. SMS στο 13033, όταν ο αντίστοιχος ημερήσιος μέσος όρος το Μάρτιο ήταν 2,9 εκατ. μηνύματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο από την κυβέρνηση γίνονται επικλήσεις για την ατομική ευθύνη, με την απαραίτητη υπενθύμιση πως μόνον εάν τα μέτρα τηρηθούν και τα κρούσματα πέσουν ξανά σε τριψήφιο αριθμό και άρα θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας θα μπορέσουμε τότε να συζητάμε για την άρση του lockdown πράγματι στα τέλη Νοεμβρίου.

Το ίδιο ακριβώς τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Covid Management Group, ήτοι των χωρών που αντιμετώπισαν επιτυχημένα το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι οι επόμενες 10 ημέρες είναι κρίσιμες και γι’ αυτό απαιτείται ευλαβική τήρηση των μέτρων για να μειωθούν τα κρούσματα και η πίεση στο σύστημα υγείας, εάν θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σε συνθήκες σχετικής κανονικότητας.

“Η αναμονή για το εμβόλιο να μην οδηγήσει σε χαλάρωση”

Επίσης, υπογράμμισε ότι η προσμονή του εμβολίου δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση, ενώ δεσμεύτηκε για τον συντονισμό στο εγχώριο και ευρωπαϊκό πεδίο όσον αφορά στη διανομή του εμβολίου και την ετοιμότητα για τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται προκειμένου να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού το συντομότερο δυνατό. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, είχε επαφή με τον Άλμπερτ Μπουρλά, τον ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακάλυψη του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Lockdown |Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση |SMS 13033

Απαντώντας, τέλος, στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για ανεύθυνους και λαϊκίστικους ισχυρισμούς που στρέφονται κατά του ΕΣΥ, του ανθρώπινου δυναμικού του και των πολιτών. Αναφέρουν επίσης συγκεκριμένα πως οι επαγγελματίες υγείας από 88.690 το Σεπτέμβριο του 2019 σήμερα είναι 100.984.

Αλλά και οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί από 557 στα τέλη Ιουνίου 2019 σε 1.082 σήμερα σε όλη τη χώρα και αναμένεται να προστεθούν άλλες 234 έως το τέλος του έτους. Επίσης, οι κλίνες Covid σε όλη τη χώρα φτάνουν σήμερα τις 4.590, ενώ στη χώρα έχουν γίνει περισσότερα από 2 εκατ. τεστ, με τον ημερήσιο μέσο όρο να είναι 22.492 τεστ το Νοέμβριο έναντι μόλις 982 το Μάρτιο.

Επιστρέφουν τα SMS

Θυμίζουμε ότι όπως τον περασμένο Μάρτιο οι πολίτες μπορούν να στείλουν από το κινητό τους μήνυμα SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS θα πρέπει να περιλαμβάνει το λόγο της εξόδου (π.χ. Β1, Β2, Β3 κ.ο.κ.), ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Στη συνέχεια θα λαμβάνουν ως απάντηση: «Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας». Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ελέγχου οι πολίτες οφείλουν να επιδείξουν το SMS μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα.

Η «Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνηση Πολιτών» και οι αντίστοιχοι κωδικοί αφορούν  στις ακόλουθες περιπτώσεις:

• Β1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

• Β2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

• Β3: Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

• Β4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

• Β5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.

• Β6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση του 1,5 μέτρου.

Από εκεί και πέρα σχετικά με τις μετακινήσεις στα σχολεία, αυτοί που θα συνοδεύουν τα παιδιά, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει την ειδική βεβαίωση κατ’εξαίρεση μετακίνησης που θα κατεβάσουν από το forma.gov.gr και είτε να έχουν το χαρτί μαζί τους εκτυπωμένο είτε στο κινητό τους, σε μορφή pdf.

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο: Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Όσοι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις εξόδους τους με έναν από τους παραπάνω τρόπους μπορούν να συμπληρώσουν μια γραπτή βεβαίωση, οι οποία πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  • Όνομα/Επίθετο
  • Διεύθυνση Κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις που εξαιρούνται: και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *