Αττική | Σκληρό lockdown | Σχολεία, καταστήματα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:12 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
lockdown

Ανησυχητική άνοδο των κρουσμάτων σε μεγάλες περιοχές της Αττικής εντόπισαν οι Καθηγητές Επιδημιολογίας, σε τηλεδιάσκεψη χθες το απόγευμα. Η αισιοδοξία της προηγούμενης εβδομάδας εξανεμίζεται, καθώς η πρωτεύουσα της χώρας οδεύει σε καθολικό lockdown, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το άνοιγμα των σχολείων και το λιανεμπόριο.

Η σαφής ανοδική τάση της πανδημίας στην Αττική έφερε αναβάθμιση του επιδημιολογικού συναγερμού στο “κόκκινο”. Αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη για να αποφευχθούν τα χειρότερα: η εκθετική αύξηση κρουσμάτων που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του ΕΣΥ, καθώς αυξητικές τάσεις εμφανίζουν στην Αττική και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες και ΜΕΘ.

Κρίσιμες οι εισηγήσεις των ειδικών για σχολεία – λιανεμπόριο

Σε νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα το πρωί, η ολομέλεια της ομάδας των επιστημόνων θα κληθεί να προχωρήσει σε εξειδίκευση των μέτρων, ώστε αυτά να προσαρμοστούν στις πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες της μεγαλύτερης και πολυπληθέστερης Περιφερειακής Ενότητας της χώρας.

Σοβαρές πιθανότητες υπάρχουν για το λιανεμπόριο να επιστρέψει στο click away ή στο click in shop. Το τελευταίο, δηλαδή τις αγορές εντός του καταστήματος αλλά κατόπιν ραντεβού, ήταν πρόταση που είχαν εισηγηθεί οι επιστήμονες πριν από το άνοιγμα της αγοράς, αλλά δεν είχε προκριθεί, οπότε τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο.

Δυσκολότερη είναι η απόφαση για τα σχολεία -Γυμνάσια και Λύκεια- που παραμένουν κλειστά για σχεδόν τρεις μήνες. Αναμένεται να υπάρξει διάσταση απόψεων ανάμεσα στους επιστήμονες.

Μερίδα εξ αυτών υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας που επιβαρύνει δραματικά την πανδημία, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά για ψυχολογικούς και εκπαιδευτικούς λόγους πρέπει να επιστρέψουν στα δια ζώσης μαθήματα, με οποιαδήποτε θυσία και περιορισμό άλλων δραστηριοτήτων.

Δεν αποκλείεται να προταθούν προς την κυβέρνηση εναλλακτικές λύσεις, όπως το άνοιγμα μόνο των Γυμνασίων ή μόνο της Γ’ Λυκείου, αν και η τελευταία περίπτωση προσκρούει σε σημαντικά πρακτικά εμπόδια, εξαιτίας των κοινών εκπαιδευτικών με τις άλλες τάξεις του Λυκείου.

Που εντοπίζεται η αύξηση στα κρούσματα

Να σημειωθεί ότι εδώ και πάνω από 1,5 εβδομάδα, οι μισές μολύνσεις στη χώρα εντοπίζονται στην Αττική. Σαφής εξήγηση για την αιτία της ξαφνικής ανόδου των κρουσμάτων -που χθες έφτασαν τα 313 από τα 716 στο σύνολο της χώρας – προς το παρόν δεν υπάρχει.

Αυτή εντοπίζεται σε μεγάλους Δήμους της Αθήνας, όπως είναι το κέντρο της Αθήνας και τα Βόρεια Προάστια, ενώ σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου εμφανίζεται στη Δυτική Αττική, με επίκεντρο τον Δήμο Αχαρνών.

Αναλυτικά και μέσα στην τελευταία εβδομάδα:

 • στην Ανατολική Αττική από 15 τα κρούσματα το περασμένο Σάββατο, έφτασαν στα 45 την Τρίτη
 • στον Βόρειο Τομέα από 30 το Σάββατο άγγιξαν τα 76 την Τρίτη και Τετάρτη
 • στη Δυτική Αττική από 12 το Σάββατο άγγιξαν τα 28 την Τρίτη
 • στον Δυτικό Τομέα από 14 την Κυριακή κατέληξαν στα 67 την Τρίτη
 • στον Κεντρικό Τομέα από 65 κρούσματα το Σάββατο έφτασαν στα 114 την Τρίτη
 • στον Νότιο Τομέα από 17 την Κυριακή κατέληξαν στα 43 τη Δευτέρα

“Μυστήριο” η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική

Η τάση αύξησης των κρουσμάτων είναι σαφώς ανοδική, όμως το πιο ανησυχητικό είναι, ότι αυτή δεν εστιάζεται στις συγκεκριμένες δραστηριότητες που άνοιξαν κατά το τελευταίο διάστημα. Δηλαδή δεν έχει εντοπιστεί συγκεκριμένη πηγή διασποράς.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες δεν δίνουν σχεδόν καμία πιθανότητα η αύξηση στη διασπορά να έχει προέλθει από την επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων. Το ίδιο υποστηρίζουν ότι συμβαίνει και με το άνοιγμα του λιανεμπορίου κατά την τελευταία εβδομάδα. Παρά τη μεγάλη αύξηση που έφερε στην κινητικότητα του πληθυσμού, οι επιπτώσεις του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων, όπως τονίζουν, θα φανούν μετά από 10 ημέρες.

Αυτός είναι και ο λόγος που το λιανεμπόριο τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης για επιστροφή στην λειτουργία των εορτών, δηλαδή, με το τρόπο του click away. Η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρήθηκε στην αγορά κατά τις τελευταίες ημέρες, θα φέρει επιπτώσεις στα νούμερα της πανδημίας τις επόμενες δύο εβδομάδα, άρα όσο νωρίτερα την περιορίσουμε, τόσο λιγότερες επιπτώσεις θα υπάρξουν στο σύστημα Υγείας.

Τέλος να τονιστεί ότι προβληματίζει ιδιαίτερα και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που εμφανίζει και η γειτονική στην Αττική, Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, με διψήφια νούμερα στα ημερήσια κρούσματα για πάνω από μία εβδομάδα και κορύφωση τις 54 μολύνσεις σε μία ημέρα την περασμένη Τετάρτη 27/1. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη Π.Ε. που θα μπει σε σκληρό lockdown είναι η Εύβοια.

Ποια είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ Covid-19 της Αττικής

Την ώρα που η κενές ΜΕΘ Covid-19  αποτελούν το 57% της συνολικής διαθεσιμότητας σε όλη τη χώρα, στην Αττική το ποσοστό αυτό μειώνεται σχεδόν στο 30%, καθώς η κάλυψη των κρεβατιών έχει φτάσει στο 70% με αυξητικές τάσεις.

Συγκεκριμένα από τους 268 ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε όλη τη χώρα, σχεδόν οι μισοί, δηλαδή οι 138, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ Νοσοκομείων της Αττικής.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η κατάσταση με τις ΜΕΘ Covid σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής είναι η εξής:

 • Γ. Γεννηματάς: 10 ασθενείς, 1 κενή κλίνη
 • Σωτηρία: 52 ασθενείς, 32 κενές κλίνες
 • ΝΙΜΤΣ. 1 ασθενής, 3 κενές κλίνες
 • Ελπίς: 3 ασθενείς, 3 κενές κλίνες.
 • Ευαγγελισμός: 28 ασθενείς, 3 κλίνες κενές
 • Ασκληπιείο: 5 ασθενείς, 7 κενές κλίνες
 • Αττικόν: 16 ασθενείς στις 7 κενές κλίνες
 • Θριάσιο: 11 ασθενείς, 1 κενή κλίνη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, στο οποίο εχθές έγιναν 10 εισαγωγές περιστατικών κορονοϊού και τα τρία χρειάστηκαν διασωλήνωση, με αποτέλεσμα να μείνει μόνο μία κενή κλίνη ΜΕΘ στο νοσοκομείο. Στον Ευαγγελισμό, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας σήμερα οι κενές κλίνες ΜΕΘ είναι μόλις 3.

Σύψας για Αττική: Σκέψεις για απαγόρευση από τις 18:00, τι εξετάζεται για τα σχολεία

Η Αττική πλησιάζει στο κόκκινο παραδέχτηκε ο Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής των ειδικών, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (29.01.2021) στο OPEN.

Αττική

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας παραδέχτηκε ότι μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι το να ξεκινά από τις 18:00 (και όχι από τις 21:00) η απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ στα καταστήματα, στην περίπτωση που τελικά η Αττική «μπει» στο κόκκινο, τότε θα επιστρέψει το click away.

Σήμερα, είπε ο Νίκος Σύψας, η Επιτροπή θα συνεδριάσει μόνο για τις «κόκκινες» περιοχές. Όπως είπε, στην Αττική τα πράγματα δεν έχουν ξεφύγει ακόμα αλλά οι ειδικοί θέλουν να προλάβουν ακριβώς αυτό, να μην ξεφύγουν και γι’ αυτό βάζουν στο τραπέζι πιο ενισχυμένα μέτρα.

Δυο είναι οι δείκτες που ανησυχούν τους επιστήμονες, όπως είπε ο Νίκος Σύψας: η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60%.

Για τα σχολεία, ο Νίκος Σύψας είπε ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι να γυρίσουν στις τάξεις τους μόνο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, κάτι, πάντως, που έχει αποκλείσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σε ό,τι αφορά στις μεταλλάξεις, ο Νίκος Σύψας είπε πως υπάρχει ανησυχία για εκείνη της Αφρικής ότι δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Έρχεται σκληρό lockdown στην Αττική – Τι θα περιλαμβάνει για σχολεία, καταστήματα και απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε οριακό σημείο βρίσκεται επιδημιολογικά η Αττική, με την επιτροπή των ειδικών να διατυπώνει το πρωί τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση και να λαμβάνονται από αυτήν οι τελικές αποφάσεις, τις οποίες θ’ ανακοινώσει το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όλα δείχνουν ότι η Αττική θα βρεθεί στο «κόκκινο» και έτσι θα ισχύσουν πιο αυστηροί κανόνες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείχνει το δρόμο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ότι όταν μειώνονται τα κρούσματα ανοίγουμε δραστηριότητες και όταν αυξάνονται τις περιορίζουμε.

Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε εμμέσως το σενάριο του αυστηρού lockdown για την Αττική στη λογική των άλλων «κόκκινων» περιοχών, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και η ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού δημιουργούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία στους ειδικούς ως προς τη διασπορά του κορονοϊού.

Στη λογική αυτή, ακόμη και το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα βρίσκεται μετέωρο, αν και εξακολουθεί ν’ αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης για την απελευθέρωση δραστηριοτήτων.

Click away και απαγόρευση από τις 6

Στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει και το σενάριο της λειτουργίας μόνο των Γυμνασίων, ενώ η αγορά επιστρέφει – όπως όλα δείχνουν – σε καθεστώς click away και ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης σε click in shop. Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, το επικρατέστερο σενάριο είναι να διατηρηθεί το ωράριο από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, ωστόσο στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών έχουν πέσει προτάσεις για περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ακόμη και στην Αττική.

Στόχος της κυβέρνησης πάντως – όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη – παραμένει να κρατά τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και αυτό είναι που θα γίνει και σήμερα, μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, κατέληγαν τα ίδια στελέχη.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρούν, εξάλλου, στην κυβέρνηση τη συμφωνία στην ΕΕ για τις κατευθυντήριες γραμμές για την έκδοση τυποποιημένων κοινών πιστοποιητικών εμβολιασμού για ιατρικούς λόγους. Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, αυτό συνιστά το πρώτο βήμα υλοποίησης της πρότασης Μητσοτάκη για την καθιέρωση του κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού και πρόκειται για μία σημαντική αρχή.

Το επόμενο βήμα – σύμφωνα με τα ίδια στελέχη – είναι η διεύρυνση της χρήσης τους, ώστε να διευκολύνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες στις μετακινήσεις τους, όταν θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό, απαντώντας έτσι και στην κριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα.

One thought on “Αττική | Σκληρό lockdown | Σχολεία, καταστήματα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *