Lockdown – Αττική | Όλα τα μέτρα | Τι αλλάζει με τον κωδικό 6

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:12 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Lockdown - Αττική | Όλα τα μέτρα | Τι αλλάζει με τον κωδικό 6
Lockdown – Αττική | Όλα τα μέτρα | Τι αλλάζει με τον κωδικό 6

Στις 12:00 αναμένεται να εξειδικευθούν τα μέτρα ενόψει της εφαρμογής του lockdown από αύριο στην Αττική. Δείτε όλα τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Μετακινήσεις, λιανεμπόριο, σχολεία, άδεια ειδικού σκοπού, απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι μετακινήσεις στην Αττική αλλά και πως θα λειτουργεί η αγορά ενόψει της εφαρμογής του lockdown και των νέων μέτρων που θα εφαρμοστούν από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 11/02/2021 έως και τις 28/02/2021, περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε όσον αφορά στον κωδικό 6 που είναι αυτός που στέλνουμε με sms στο 13033 για άθληση όσο και για βόλτα του κατοικίδιού μας θα εξακολουθήσει να ισχύει αλλά μόνο για μετακίνηση με τα πόδια στην γειτονιά που μένει ο καθένας. Όποιος στείλει τον κωδικό 6 και είναι στο αυτοκίνητό του θα παρανομεί, είπε ο κ. Σταμπουλίδης. 

Με άλλα λόγια δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση με το αυτοκίνητο για άθληση σε χώρους μακριά από τον τόπο διαμονής ή για βόλτα του κατοικίδιου.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Τα καταστήματα θα είναι κλειστά με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία, τα φαρμακεία, τα πρατήρια βενζίνης και τα καταστήματα τηλεφωνίας μόνο για πληρωμή λογαριασμών και για επισκευή συσκευών.

Επίσης ανοικτά θα είναι: pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα οπτικών με ραντεβού και τα περίπτερα σε 24ωρη λειτουργία.

Τα κομμωτήρια θα είναι κλειστά όπως και τα καταστήματα μανικιούρ και πεντικιούρ και τα κέντρα αισθητικής. 

Οι επιχειρήσεις εστίασης και τα καφέ θα λειτουργούν με την ισχύουσα λογική, delivery και take away.

Τι δεν επιτρέπεται να πωλούν τα καταστήματα που θα είναι ανοικτά

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, απαγορεύεται η πώληση παιχνιδιών, υποδημάτων, ρούχων, ηλεκτρικών συσκευών στα σούπερ μάρκετ. 

Lockdown – Αττική | Όλα τα μέτρα | Τι αλλάζει με τον κωδικό 6

Τι θα ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας 

Τις καθημερινές η μετακίνηση θα επιτρέπεται από τις 05:00 έως τις 21:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 05:00 έως τις 18:00. 

Τι θα ισχύει για την τηλεργασία

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό 50% που ισχύει σήμερα, πιθανόν να αυξηθεί στο 60% ή ακόμη και στο 70% για το Δημόσιο. Για τον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνει στο 50%, αλλά με αυστηρούς ελέγχους.

Άδεια ειδικού σκοπού 

Η άδεια ειδικού σκοπού αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, όπως επίσης παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σε 4ήμερα που επαναλαμβάνονται, εκ των οποίων 1 μέρα προέρχεται από την ετήσια άδεια αναψυχής του εργαζόμενου. Πλέον μπορεί να γίνει χρήση της άδειας αναψυχής του 2021 και για αυτό δεν υπάρχει το πρόβλημα του Νοεμβρίου, όταν οι εργαζόμενοι γονείς που είχαν εξαντλήσει τις ημέρες της κανονικής τους άδειας κλήθηκαν να δηλώσουν οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούνταν, όπως παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών κλπ.

Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός. Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία. Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Πως θα λειτουργούν τα σχολεία 

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα δια ζώσης μαθημάτων για τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, καθώς από αύριο, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, για όλα τα σχολεία θα επανέλθει το σύστημα της τηλεκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση για τα σχολεία θα συνεχίσει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε -εκτός απροόπτου- θα παύσει η ισχύς του lockdown. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα σχολεία ειδικής αγωγής που θα συνεχίσουν να λειτουργούν με δια ζώσης μαθήματα.

Η εγκύκλιος για την τηλεκπαίδευση θα δίνει αναλυτικές οδηγίες για το ωράριο που θα ακολουθεί κάθε βαθμίδα. Το σύστημα που θα υιοθετηθεί θα είναι ίδιο με αυτό που ακολουθήθηκε τον Νοέμβριο και προέβλεπε πως το πρωί θα κάνουν μαθήματα (με τηλεκπαίδευση) τα γυμνάσια και τα λύκεια και το μεσημέρι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Επιπλέον, από αύριο, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, θα τεθεί ξανά σε λειτουργία η εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ2.

Δικαστήρια

Προσωρινά κλειστά θα παραμείνουν, τα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια, οι Εισαγγελίες της Αττικής και ο Άρειος Πάγος, από την Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου έως την 28 Φεβρουαρίου. Θα πραγματοποιούνται δίκες στις εξής περιπτώσεις:

Αυτοφόρων πλημμελημάτων.

Υποθέσεων που επέρχεται αποφυλάκιση του κατηγορούμενου λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης που είναι το 18μηνο και συμπληρώνεται την 31η Αυγούστου 2021.

Ποινικών δικών που αφορούν κακουργήματα και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων συμπληρώνεται με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να αποφυλακίζονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *