LNG | Μπάιντεν-Ευρωπαίοι προς συμφωνία-μαμούθ για προμήθεια αμερικανικού LNG στην Ευρώπη

LNG |  Μπάιντεν-Ευρωπαίοι προς συμφωνία-μαμούθ για προμήθεια αμερικανικού LNG στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν μια σημαντική πρωτοβουλία για την άμεση μεταφορά αμερικανικής παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, σύμφωνα με την Washington Post, η οποία επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους με γνώσεις του ζητήματος.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σύμφωνα εξάλλου με τους Financial Times, πρόκειται για επιπλέον ποσότητα της τάξης των 15 δισ. κυβικών μέτρων μόνο μέχρι το τέλος του 2022.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ευελπιστούν να προχωρήσουν στην ανακοίνωση της σχετικής συμφωνίας την Παρασκευή το πρωί.

Η ανακοίνωση, μια προσπάθεια να στερήσει από τη Ρωσία μοχλό πίεσης καθώς συνεχίζει να βομβαρδίζει την Ουκρανία, θα σηματοδοτήσει μια ασυνήθιστη κίνηση για την αναδιάταξη της παγκόσμιας ενεργειακής κατάστασης.

Μια αλλαγή που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο πολύ καιρό μετά το τέλος του πολέμου. Η ενέργεια αυτή έρχεται καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Μπάιντεν αναμένεται επίσης να ανακοινώσει από τις Βρυξέλλες -όπου λαμβάνει μέρος στις συνόδους κορυφής ΝΑΤΟ, G7 και Ευρωπαϊκής Ένωσης-  πρόσθετες κυρώσεις κατά της Μόσχας, καθώς και περαιτέρω μέτρα για την πάταξη της παράκαμψης των υφιστάμενων κυρώσεων.

Οι κυρώσεις αναμένεται να πλήξουν μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου, εταιρείες άμυνας και θυγατρικές εταιρείες, καθώς και πρόσθετους τομείς της οικονομίας της Ρωσίας, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώσεις του ζητήματος, τα οποία μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι ίδιες πηγές προειδοποίησαν ότι ο σχεδιασμός είναι ρευστός και υπόκειται σε αλλαγές.

Στο σύνολό τους, οι αναμενόμενες ενέργειες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ισοδυναμούν με κλιμάκωση της ώθησης από έναν συνασπισμό δημοκρατιών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την τιμωρία της Ρωσίας, καθώς εκείνη συνεχίζει τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας

Η πρωτοβουλία για το LNG, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, όταν ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες πριν αναχωρήσει για την Πολωνία.

Σε χθεσινές της δηλώσεις, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι όλα τα μέλη της ΕΕ “μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της εξάρτησής μας από το ρωσικό φυσικό αέριο” και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύει να συζητήσει με τον Μπάιντεν κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

“Αύριο, θα συζητήσω με τον Πρόεδρο Μπάιντεν πώς να δώσουμε προτεραιότητα στις παραδόσεις LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους επόμενους μήνες”, δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν “Στόχος μας είναι να έχουμε μια δέσμευση για πρόσθετες προμήθειες για τους επόμενους δύο χειμώνες”.

Η Γερμανία επενδύει σε σταθμούς LNG

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τόνισε  ότι η Γερμανία θα ξεκινήσει να κατασκευάζει ήδη από φέτος μονάδες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σχόλιο που καταδεικνύει και την πρόσθεση του Βερολίνο να εντείνει την προσπάθεια απεξάρτησης της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε, μάλιστα, με αφορμή την ανακοίνωση αυτή ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, σχόλιο που προφανώς συνδέεται με την προωθούμενη συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ για την προμήθεια LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

One thought on “LNG | Μπάιντεν-Ευρωπαίοι προς συμφωνία-μαμούθ για προμήθεια αμερικανικού LNG στην Ευρώπη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *