Λιμάνια | To προβάδισμα της Proxenos στην Αλεξανδρούπολη και η απώλεια του Πειραιά

Λιμάνια | To προβάδισμα της Proxenos στην Αλεξανδρούπολη και η απώλεια του Πειραιά
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης © Eurokinissi | Λιμάνια | To προβάδισμα της Proxenos στην Αλεξανδρούπολη και η απώλεια του Πειραιά

Το ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι κομβικής σημασίας για τα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης είναι πλέον παγκοίνως γνωστό.

Προκύπτει άλλωστε ως εύλογο συμπέρασμα κι από το βαθμό… αντίδρασης της Μόσχας σ’ αυτή την εξέλιξη. Κάθε συνάντηση ή συνομιλία της Αθήνας μαζί της, το τελευταίο διάστημα, «κάνει αυλαία» μ’ αυτό το θέμα. Προκύπτει όμως κυρίως από μια άλλη παρατήρηση:

Μια αντιπροσωπεία της αμερικανικής πρεσβείας στη χώρα μας είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση σταθμευμένη στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρει η στήλη

‘Κωδικός… G’. Ποια έχει σειρά τώρα; Τις επόμενες μέρες – μπορεί και ώρες – ανεβαίνει στη Θράκη ομάδα στελεχών της «Proxenos». Ποια είναι αυτή; Πρόκειται για αμερικανική κοινοπραξία που ενδιαφέρεται να αποκτήσει την μακροχρόνια μίσθωση του λιμανιού, μέσω του διαγωνισμού που εξελίσσεται.

Με βάση τα όσα ακούγονται πέριξ της οδού Πέτρου Κόκκαλη, θα πρέπει να γίνουν «σημεία και τέρατα» για να χάσουν οι Αμερικανοί αυτό το project.

Να τονίσουμε πως έχει χαθεί οριστικά το παιγνίδι στο λιμάνι Πειραιά. Οι Κινέζοι θα μείνουν πολλά – πολλά χρόνια.

Με την ευκαιρία: Η επιλογή του νέου Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα εξακολουθεί να εκκρεμεί σε επίπεδο τελικής έγκρισης.

Ο λόγος; Επειδή, πέραν της αρμόδιας επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του Κογκρέσου, θα πρέπει να δώσει το οριστικό «ok» της και η ολομέλεια του. Έτσι προβλέπει το τυπικό. Συνεπώς, το διαδικαστικό της όλης ιστορίας έχει μια μικρή «ουρά» ακόμη.

ε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι το πόστο στην Αθήνα θα πάρει ο ομογενής επιχειρηματίας Τζορτζ Τσούνης. Με τις ευλογίες, πάντα, του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, προέδρου της παραπάνω πανίσχυρης επιτροπής και προσωπικού φίλου του, όπως λέγεται.

Και ο νυν πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ; Όλα δείχνουν ότι επιστρέφει στην Ουάσιγκτον, για να πάρει πόστο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το θέμα είναι ποιο ακριβώς κι αν θα έχει σχέση με την περιοχή μας. Η Αθήνα πολύ θα το ήθελε. Την γνωρίζει πλέον καλύτερα από τον καθένα. Πέντε χρόνια «έκλεισε» εδώ και «περπατάει» στον έκτο. Και από την άλλη, τον γνωρίζουν ακόμα και οι… πέτρες.

ΥΓ: Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει επίσης ποιος θα έρθει, με τον Τζορτζ Τσούνη, ως Νο2 της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *