Legendary Food | Τι αλλάζει στη Στοά του Βιβλίου | Ανοίγει ο δρόμος για Food Hall

Legendary Food | Τι αλλάζει στη Στοά του Βιβλίου | Ανοίγει ο δρόμος για Food Hall
Legendary Food | Τι αλλάζει στη Στοά του Βιβλίου | Ανοίγει ο δρόμος για Food Hall

Βήμα που ανοίγει και ουσιαστικά αλλά και τυπικά τον δρόμο για την αξιοποίηση της στοάς του Αρσακείου Μεγάρου, θεωρείται η έγκριση από πλευράς του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία αφορά σε συγκεκριμένες κτιριακές παρεμβάσεις στο χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Προσεχώς επίκειται η δημιουργία ενός χώρου με καταστήματα πώλησης τροφίμων, που θα λειτουργήσει ως πολυχώρος προώθησης της ελληνικής μεσογειακής διατροφής. Το πλάνο της Legendary Food που έχει προβεί στη μίσθωσή του, προβλέπει την δημιουργία του πρώτου food hall στην Ευρώπη.

Η επένδυση παρά το γεγονός ότι επρόκειτο να ξεκινήσει να υλοποιείται εντός του 2020, κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη, διότι αφενός μεσολάβησε η είσοδος της νόσου Covid-19 στη ζωή μας, αφετέρου ήταν αναγκαίες εγκρίσεις νομιμοποίησης αλλά και κατεδαφίσεων από πλευράς του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Πρόσφατα το ΚΕΣΑ γνωμοδότησε θετικά για την κατεδάφιση του κινηματοθεάτρου “Ορφέας” και για την κατασκευή της εμπορικής στοάς, γνωστής ως Στοά του Βιβλίου, η οποία συνδέει την παλαιά στοά Αρσακείου με την οδό Πεσματζόγλου. 

stoa vivliou 630 0

Πράσινο ως για την υλοποίηση των στατικών ενισχύσεων και διαρρυθμίσεων στο ισόγειο του κτιρίου

Το ΚΕΣΑ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr έδωσε επίσης την έγκρισή του για την υλοποίηση στατικών ενισχύσεων και εσωτερικών διαρρυθμίσεων στους ισόγειους χώρους του ακινήτου με σκοπό την προστασία, ανάδειξη και επαναλειτουργία του συγκροτήματος των ισόγειων καταστημάτων. Πιο συγκεκριμένα, ενέκρινε την διενέργεια εργασιών συντήρησης και ενίσχυσης της υπάρχουσας φέρουσας κατασκευής, τις εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων και διανοίξεων, τις εργασίες επισκευής του οικοδομικού κελύφους και της συντήρησης των σιδερένιων στεγάστρων καθώς και την τοποθέτηση υαλοστασίου εισόδου στην Στοά Ορφέα και στη Στοά του Βιβλίου.

Οι επενδυτές 

Θυμίζουμε ότι ήδη η εταιρεία Legendary Food με επικεφαλής τον Άρη Κεφαλογιάννη, πρώην μέτοχο και ιδρυτή της βιομηχανίας ελιάς και ελαιολάδου, Gaea, τον brand strategist, Πέτρο Οικονομίδη, τον πρώην τραπεζικό, Βαγγέλη Κοντζιά και τη συμμετοχή της εφοπλιστικής οικογένειας Οικονόμου, έχει μισθώσει το ακίνητο από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Α.Ε. που διαχειρίζεται τόσο το κτίριο που στεγάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια ιδιωτικά σχολεία.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η ολοκλήρωση των εργασιών εντός του 2023. Είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018 διεθνής διαγωνισμός, στον οποίο επικράτησε η Legendary Food με ετήσιο μίσθωμα 1,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών υπογράφτηκε στις 22 Ιουλίου 2019 και προβλέπει ενοικίαση για 37 χρόνια. 

d14 Stoa Tou Vivliou Arcade Of Books%20 %C2%A9 Mathias Voelzke 006

Το επιχειρηματικό πλάνο και τι προβλέπει

To επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει την λειτουργία ενός σύγχρονου πολιτισμικού και γαστρονομικού εμπορικού κέντρου που θα είναι άμεσα συνυφασμένο με την ελληνική και μεσογειακή διατροφή, ενώ με βάση τον αρχικό προϋπολογισμό το σύνολο της επένδυσης αναμένεται ότι θα κινηθεί σε περίπου 10 εκατ. ευρώ. 

Ο πολυχώρος προώθησης της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής θα έχει συνολική επιφάνεια της τάξεως των 11.000τ.μ., ενώ υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 500 άμεσες και 5.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Το πλάνο της Legendary Food διακρίνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη, αφορά στη δημιουργία ενός πολυκαταστήματος που θα προσφέρει επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο πρόσβαση στην αγορά για τους μικρούς παραγωγούς ποιοτικών αγαθών. Συν τοις άλλοις προβλέπεται η λειτουργία εστιατορίων και ταχυφαγείων που θα εκφράζουν τη διεθνή τάση “fine fast food”, συγκεντρώνοντας στη Στοά όλους Έλληνες σεφ, την ίδρυση Σχολής ελληνικής μαγειρικής. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή ενός e-shop μέσω του οποίου τα ελληνικά προϊόντα θα είναι διαθέσιμα παγκοσμίως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *