Λύσεις “νόμου και τάξης” | Η εγκληματικότητα και τα λάθη του Μαξίμου

Λύσεις "νόμου και τάξης" | Η εγκληματικότητα και τα λάθη του Μαξίμου
Λύσεις “νόμου και τάξης” | Η εγκληματικότητα και τα λάθη του Μαξίμου

Οι μετρήσεις χτυπούν νέο καμπανάκι στο Μαξίμου, όσον αφορά στον τομέα της εγκληματικότητας. Να θυμίσουμε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εξελέγη με σημαία το “νόμο και τάξη” κι αυτή τη στιγμή αξιολογείται χαμηλά από τους πολίτες. Και αυτό ενώ αρχικά μετά την εκλογική νίκη του 2019, το 50% των πολιτών έβλεπε θετικά την κυβερνητική πολιτική για τη δημόσια ασφάλεια.

Δεν είναι μόνο οι μαφιόζικες δολοφονίες και η μεγέθυνση της ‘μαφίας’ στην Ελλάδα, αλλά και η σκληρότητα των μέχρι πρότινος ‘απλών’ εγκλημάτων. Από τις ληστείες πήγαμε στους βασανισμούς ενοίκων για να αποκαλύψουν κρυμμένα τιμαλφή. Φτάσαμε στο ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά.

Σε συνδυασμό με αποκαλύψεις για φύλαξη προσώπων (βλ Φουρθιώτης) που ίσως δεν έχρηζαν προστασίας, ενώ τα αστυνομικά τμήματα είναι με χαμηλή επάνδρωση, είναι λογικό η κυβέρνηση να πλήττεται.

Η δε εξαγγελία πρόσληψης προσωπικού για να προχωρήσει η πανεπιστημιακή αστυνομία, δεν βελτίωσε την εικόνα της κυβέρνησης. Το δε περιστατικό με τη σύλληψη μίας πλανόδιας μουσικού στη Ρόδο προκάλεσε νέα αρνητικά σχόλια για την Αστυνομία.

Η δε υπερβολική χρήση βίας (βλ Νέα Σμύρνη) κατά τη διάρκεια του lockdown ή η αυστηρότητα στην επιβολή προστίμων για τη μη χρήση μάσκας σίγουρα δε βοήθησε στην αίσθηση ασφάλειας και τάξης των πολιτών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παραμένει στο στόχαστρο πολλών στην κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ, ενώ πλέον στο Μαξίμου εξετάζονται εισηγήσεις “να πάρει πάνω του” ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το θέμα του συντονισμού της μάχης κατά του οργανωμένου εγκλήματος, δια του επιτελικού κράτους.

Κάτι τέτοιο βέβαια θα συνιστούσε (περαιτέρω) συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων Χρυσοχοϊδη και ενδεχομένως προάγγελο αλλαγής κυβερνητικού πόστου σε ένα πιθανό θερινό ανασχηματισμό.

Πάντως το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την απομάκρυνση του κ. Χρυσοχοϊδη από την κυβέρνηση, μάλλον τον θωρακίζει στην παρούσα φάση. Το Μαξίμου δεν θέλει να θεωρηθεί ότι κινείται κατόπιν πιέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης όμως αναγνωρίζουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, που επισήμανε ότι η παν- βαλκανική μαφία έχει αποφασίσει να μετακομίσει στην Αθήνα. Το επιχείρημα δε της κυβέρνησης είναι ότι η άρση του lockdown αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει ένα “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” στον υπόκοσμο. Ωστόσο στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται τόσο για το τις πταίει, αλλά για το τι μέλλει γενέσθαι.

mtsotakis
Λύσεις “νόμου και τάξης” | Η εγκληματικότητα και τα λάθη του Μαξίμου

Η βία του οργανωμένου εγκλήματος

Όπως αναφέρει ο δρ. Ευάγγελος Στεργιούλης οι ληστείες, ως κατεξοχήν εγκληματικές  ενέργειες που διαπράττονται με χρήση βίας, τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τις 4.000 ετησίως, ήτοι 10 κατά μέσο όρο ληστείες ημερησίως στην ελληνική επικράτεια, όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 οι ληστείες δεν ξεπερνούσαν τις 1.500 ετησίως. Μάλιστα, ένα βασικό “ποιοτικό” χαρακτηριστικό της εξέλιξης του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας είναι και το ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών δραστών, το οποίο, στις ληστείες για παράδειγμα, ανέρχεται μέχρι και 50%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τούτων δοθέντων λοιπόν και  δεδομένης της διαχρονικότητας της αρχαίας  ελληνικής  ρήσης “έξεστι βία την βία εξωθείν και όπλα όπλοις”,  η ελληνική πολιτεία οφείλει να επανεξετάσει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο ολόκληρου του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, το οποίο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζεται από σημαντικές ελλείψεις και συνάμα επιεικείς νομοθετικές προσεγγίσεις, οι οποίες αποδυναμώνουν την αποτρεπτική ισχύ των νόμων και των προβλεπόμενων ποινών. 

Στο ίδιο πλαίσιο συλλογιστικής, η κατάργηση της δικαστικής απέλασης αλλοδαπών δραστών σοβαρών μορφών οργανωμένου  εγκλήματος,  που τέθηκε σε εφαρμογή με το νέο ποινικό κώδικα από 1ης Ιουλίου 2019, έχει δημιουργήσει ένα νομικό κενό στη δημόσια τάξη κι ασφάλεια που αμβλύνει την προληπτική διάσταση της ποινής.

Τέλος, η προληπτική διάσταση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας χρήζει άμεσης επανεξέτασης και ενίσχυσης μέσω μιας νέας και αποτελεσματικής στρατηγικής. Την τελευταία δεκαετία η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό ζήτημα και η πανδημία έχουν απορροφήσει τη συντριπτική πλειονότητα του ανθρώπινου δυναμικού της στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, με αποτέλεσμα να έχει αποδυναμωθεί ο προληπτικός ρόλος της αστυνόμευσης.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.