Νέα εμπλοκή με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο LANA | Οι Αμερικανοί προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο

Νέα εμπλοκή με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο LANA | Οι Αμερικανοί προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο

Παρατείνεται η αγωνία για την απελευθέρωση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων και των πληρωμάτων τους που κρατούνται ως αντίποινα από την ιρανική κυβέρνηση

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

κείμενο Μηνάς Τσαμόπουλος

Νέα εμπλοκή με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο LANA παρατείνει την αγωνία για την απελευθέρωση από την ιρανική κυβέρνηση των δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιων και των πληρωμάτων τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι αμερικανικές αρχές προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο κατά του βουλεύματος που ακύρωσε προηγούμενη δικαστική απόφαση με την οποία δεσμεύθηκε το φορτίο ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε, ζητώντας και πάλι την κατάσχεση του φορτίου στο πλαίσιο των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν.

Η προσφυγή θα συζητηθεί στις 19 Ιουλίου και μέχρι τότε σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Με το υπ‘ αριθμόν 1/2022 βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έχει ζητήσει να επιστραφεί στο δεξαμενόπλοιο μέρος του φορτίου του που ανέρχεται σε 60.000 από τους συνολικά 104.134 τόνους που είχε στις δεξαμενές του , το οποίο είχε μεταφερθεί στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «ICE ENERGY». Οι 60.000 τόνοι είχαν προορισμό το Newport του Τέξας μετά από αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης. Το LΑNA και το ICE ENERGY βρίσκονται στο αγκυροβόλιο του Πειραιά, από τις 2 Ιουλίου.

ploio iran katasxesi karystos
Νέα εμπλοκή με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο LANA | Οι Αμερικανοί προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο

Χθες στο υπουργείο σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εξετάσθηκε το αίτημα της πλοιοκτήτριας εταιρείας του LANA να της δοθεί άδεια για τη μεταφόρτωση του πετρελαίου από το ελληνικών συμφερόντων “ICE ENERGY”. Η άδεια δόθηκε όμως θα τεθεί σε ισχύ εφόσον τελεσιδικήσει η δικαστική εκκρεμότητα στον Άρειο Πάγο. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο ΑΠ δεν θα δικαιώσει τους Αμερικάνους αλλά αυτό μένει να φανεί στις 19 Ιουλίου.

Το «Lana» το οποίο ως «Pegas» ήταν αρχικά ρωσικών συμφερόντων και μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, ίχε καταπλεύσει στο αγκυροβόλιο της Καρύστου λόγω μηχανικής βλάβης τον περασμένο Απρίλιο για να ακολουθήσουν τα αντίποινα από τους Ιρανούς που κατέλαβαν τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια.

Το Ιράν σε αντίποινα κατάσχεσε με στρατιωτική καταδρομική επιχείρηση τα δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια.

Τα δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια, το «Delta Poseidon» της Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το «Prudent Warrior» της Polembros του Σπύρου Πολέμη παραμένουν στο αγκυροβόλιο του ιρανικού λιμανιού Bandar Abbas με συνολικό πλήρωμα 49 ναυτικών εκ των οποίων 10 Έλληνες, ένας Κύπριος και 38 Φιλιππινέζοι.

tanker pegas lana evia
Νέα εμπλοκή με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο LANA | Οι Αμερικανοί προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο

One thought on “Νέα εμπλοκή με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο LANA | Οι Αμερικανοί προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *