Πώς εκτινάχτηκε η τιμή στο λάδι | Ο νέος γύρος ακρίβειας και η ανάγκη μείωσης των έμμεσων φόρων

ladi

Πώς εκτινάχτηκε η τιμή στο λάδι | Ο νέος γύρος ακρίβειας και η ανάγκη μείωσης των έμμεσων φόρων

Τις τελευταίες ημέρες ποικίλοι λαδέμποροι έχουν ξαμοληθεί στην επικράτεια αναζητώντας λάδι. Οποιασδήποτε προέλευσης. Σε οποιαδήποτε τιμή. Ξεκίνησαν από 7 ευρώ το λίτρο, έχουν ήδη φτάσει τα 9 για αγορά χονδρικής…

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Δεν θέλω να φανταστώ την ποιότητα λαδιού που θα φάμε. Δεν κάνω εκτίμηση για την τιμή στον καταναλωτή…

Το τυρί φέτα, όταν είναι από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα όπως προβλέπεται, ήδη πωλείται άνω των 15 ευρώ, το δε λάδι έχει ξεπεράσει προ πολλού τα 14 ευρώ το λίτρο…

Στην πιο φτηνή καντίνα η φέτα των 80-100 γραμμαρίων σερβίρεται στα 5 ευρώ, σχεδόν δέκα φορές πάνω από το κόστος προμήθειας, ενώ το… ακριβό ψάρι σερβίρεται απλά σε διπλάσια τιμή…

Η ντομάτα είναι σταθερά ακριβή, πολλά σούπερ μάρκετ τις εισάγουν από την Ευρώπη (π.χ. η Α-Β από το Βέλγιο εδώ και ένα μήνα), τα κρεμμύδια έχουν σταθερά πάνω από ευρώ και οι πιπεριές έχουν μετατραπεί σε χρηματιστηριακό είδος…

Πλέον η Χωριάτικη έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας.

Το Δημογραφικό, η ενεργειακή κρίση (η οποία είχε επιπτώσεις και στην παράγωγη λιπασμάτων), η εγκατάλειψη από την πολιτεία της Περιφέρειας, έχουν μειώσει την αγροτική παραγωγή. Οι ασύδοτοι μεσολαβητές (μεγαλέμποροι) συνεχίζουν να συμπιέζουν το αγροτικό εισόδημα, ενώ ανελαστικά και ανέλεγκτα μένουν τα θηριώδη περιθώρια κέρδους τους.

Ακόμη-ακόμη, όταν το 2009, με τραγική καθυστέρηση, διαπιστώθηκαν τα «διπλά ελλείμματα», το δεύτερο (μετά το δημοσιονομικό πρόβλημα) ήταν τεράστιο «άνοιγμα» στο εμπορικό ισοζύγιο. Για 14 χρόνια διατηρείται η «συνταγή» της συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος (ονομαστική μείωση μισθών και συντάξεων) για να «αντιμετωπιστεί» το πρόβλημα (των εισαγωγών).

Ωστόσο, χωρίς εκσυγχρονισμούς και εξωστρέφεια, χωρίς αναδιαρθρώσεως και δυναμικές καλλιέργειες, μόνο οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων για τη σίτιση των επισκεπτών (τουριστών) θα αυξάνει το εμπορικό έλλειμμα. Ο δε απηρχαιωμένος τεχνολογικός εξοπλισμός αδυνατεί να αποδώσει, να είναι παραγωγικός, παρά τα φτηνά μεροκάματα που επιβλήθηκαν με διοικητική πράξη. Η μόνο… διατίμηση που ίσχυσε ποτέ στην Ελλάδα!

Πώς εκτινάχτηκε η τιμή στο λάδι | Ο νέος γύρος ακρίβειας και η ανάγκη μείωσης των έμμεσων φόρων
Πώς εκτινάχτηκε η τιμή στο λάδι | Ο νέος γύρος ακρίβειας και η ανάγκη μείωσης των έμμεσων φόρων

Κρατική παρέμβαση

Αν απαιτήθηκε, κατόπιν εορτής είναι αλήθεια, κυβερνητική παρέμβαση στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας (τη υποδείξει των ξενοδόχων και των ομάδων συμφερόντων στα νησιά), εδώ απαιτείται διπλή δράση για:

α) Τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης ώστε να στηριχτεί το εισόδημα των καταναλωτών. Εξάλλου, «υπερκέρδη» (υπερβάλλον πλεόνασμα) καταγράφουν τα φορολογικά έσοδα της δημοσίου παρά την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

β) Την στήριξη της αγροτικής παραγωγής και την αποτροπή περαιτέρω ερημοποίησης της επαρχίας.

Οι διεθνείς αιτίες, μερικές φορές απλές αφορμές για κερδοσκοπία, θα συνεχίσουν να υπάρχουν:

  1. η πανδημία έσπασε την τροφοδοτική αλυσίδα.
  2. ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε το κόστος ενέργειας.
  3. ο ρωσικός αποκλεισμός στην Οδησσό εκτίναξε την τιμή του ψωμιού.
  4. η απαγόρευση εξαγωγής ρυζιού από την Ινδία απειλεί το καθημερινό μας τραπέζι.
  5. τώρα, με αφορμή το τρίμηνο «πάγωμα» εξαγωγών από την Τουρκία, σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες της περασμένης άνοιξης, λείπει το λάδι.
  6. προσεχώς, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να εκτοξεύσει στα ύψη κάθε μικροσυσκευή, τα είδη ένδυσης…

Αυτά όχι μόνο αφοπλίζουν την πολιτεία, αλλά επιβάλουν στην κυβέρνηση να παρέμβει. Διασφαλίζοντας προσιτές τιμές στο λάδι, τη φέτα, το ψωμί… Και επαρκές εισόδημα στους αγρότες.

Τελικά, στο λάδι, τις ξαπλώστρες, τα τραπεζοκαθίσματα, τα μπόνους των golden boys, το Σούπερ Mάρκετ, τα κοινωνικά θέματα θα επικεντρώνεται όλο και πιο πολύ η (ουσιαστική) πολιτική. Και είναι κάτι που αφορά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Οι τηλεοπτικές μονομαχίες και η κυβερνητική υπερπροβολή απωθεί το κοινό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *