Ελλάδα – Ναυτιλία | Οι άστοχοι κυβερνητικοί χειρισμοί για το LANA, οι ΗΠΑ και το Ιράν

tanker

Τα στενά του Ορμούζ αποδεικνύονται πλέον «επικίνδυνη ζώνη» για την παγκόσμια ναυτιλία, ειδικά για την ελληνική. Πριν από λίγες μέρες, άλλο ένα πλοίο ελληνικών συμφερόντων, που ανήκει σε εταιρία των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη «απήχθη» από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Είχε προηγηθεί πριν από λίγους μήνες η κατάληψη σε άλλα δύο πλοία ελληνικών συμφερόντων, ενώ πριν μια βδομάδα την ίδια τύχη είχε πλοίο που μετέφερε πετρέλαιο για λογαριασμό της Chevron.

Όλα αυτά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά, εκτός από τους Έλληνες εφοπλιστές, ανησυχούν έντονα και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, κύκλοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμούν ότι βασική αιτία για την ασυδοσία του Ιράν είναι οι άστοχοι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το πλοίο Lana.

Ελλάδα - Ναυτιλία | Οι άστοχοι κυβερνητικοί χειρισμοί για το LANA, οι ΗΠΑ και το Ιράν
Ελλάδα – Ναυτιλία | Οι άστοχοι κυβερνητικοί χειρισμοί για το LANA, οι ΗΠΑ και το Ιράν

Για να υπενθυμίσουμε λίγο την ιστορία, το πλοίο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο παραδόθηκε τελικά στο Ιράν, αφού η Αθήνα αγνόησε την παρέμβαση των ΗΠΑ και τις καταγγελίες της.

Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε στους εκβιασμούς του καθεστώτος της Τεχεράνης, επειδή ένας-δυο Έλληνες εφοπλιστές πίεσαν το Μαξίμου για να διασώσουν τα πλοία τους, που είχαν κατασχεθεί από τους Ιρανούς.

Σύμφωνα με πηγές των ΗΠΑ, αυτοί οι άστοχοι χειρισμοί οδήγησαν σε αποθράσυνση το Ιράν με αποτέλεσμα τις επαναλαμβανόμενες πρακτικές «πειρατείας» στα στενά της χώρας του Κόλπου.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, οι αμερικανικές Aρχές έχουν στοχοποιήσει δύο Έλληνες υπουργούς για τους χειρισμούς στην υπόθεση του Lana, τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα και τον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη.

Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή, οι Αμερικανοί έχουν «φρενάρει» λόγω των εκλογών, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν δριμύτεροι την επόμενη μέρα.

tanker pegas lana evia
Ελλάδα – Ναυτιλία | Οι άστοχοι κυβερνητικοί χειρισμοί για το LANA, οι ΗΠΑ και το Ιράν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *