ΝΔ | “Κυνήγι” της αδιευκρίνιστης ψήφου | Οι εκτιμήσεις, η στόχευση και οι νέοι ψηφοφόροι

Στα τελευταία μέτρα του προεκλογικού μαραθωνίου, η ΝΔ κινείται με άξονα την προσέγγιση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Σ

την Πειραιώς παρακολουθούν στενά την δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου, όπου στις περισσότερες έρευνες κοινής γνώμης φτάνει στο 10-11%, και αναλύουν κάθε ποιοτικό εύρημα που έχουν στην διάθεση τους αξιοποιόντας το στην διαμόρφωση της προεκλογικής στρατηγικής τους.  

Σύμφωνα λοιπόν με ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν συγκεντρώσει τα στελέχη της Πειραιώς, η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος έχει δύο βασικές διαφορές και χωρίζεται σε δύο μέρη, από την μια μεριά είναι οι πολίτες που ιδεολογικά κινούνται στο χώρο του κέντρου και από την άλλη μεριά είναι τα «ορφανά» του νεοναζιστικού μορφώματος του Η. Κασιδιάρη.  

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η στόχευση της Πειραιώς είναι να προσεγγίσει μόνον όσους ψηφοφόρους αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά ως κεντρώοι αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν κατασταλάξει για το πιο κόμμα θα ψηφίσουν.

Η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως αυτοί οι ψηφοφόροι κινούνται αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, δηλαδή ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ένα μέρος της συγκεκριμένης ομάδας ψηφοφόρων πιθανόν θα απέχει εντελώς από την εκλογική διαδικασία για να μην «νομιμοποιήσει» με την ψήφο του κάποια πολιτική επιλογή που δεν ταιριάζει απόλυτα στις προσδοκίες του.

Σχεδόν οι μισοί από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που κινούνται στο κεντρώο χώρο διακατέχονται από αίσθημα απογοήτευσης για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Η εκτίμηση των γαλάζιων στελεχών είναι ότι αυτοί οι ψηφοφόροι μπορούν να προσεγγιστούν όχι με πόλωση και ακραίο διχαστικό λόγο, αλλά με προγραμματικό λόγο και ρεαλιστικές προτάσεις με φόντο την νέα κυβερνητική θητεία. Σε αυτό το πλαίσιο η ΝΔ θα προτάσσει το σύνθημα της αξιοπιστίας για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, και κατ’ επέκταση την ψήφο τους.

  • Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την «ανάγνωση» της ΝΔ είναι πολίτες που επιζητούν την «σταθερότητα», την «ασφάλεια» και την «ανάπτυξη» που προτάσσει η ΝΔ στα προεκλογικά της συνθήματα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ύφος των προεκλογικών σποτ που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα η ΝΔ και αφορούν κατά βάση τις θέσεις του κόμματος στους διάφορους τομείς της καθημερινότητας του πολίτη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Επίσης, από την Πειραιώς εκτιμούν πως η συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων θα αμφιταλαντεύεται μέχρι την τελευταία στιγμή, και καθοριστικός παράγοντας για την τελική επιλογή τους θα είναι «το συμφέρον τους» και το «πορτοφόλι» τους.

Εξάλλου με βάση τα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων αναδεικνύουν το πρόβλημα της ακρίβειας ως το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών. Υπο την προαίρεση αυτή, από την Πειραιώς εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι θα δώσουν τελικά «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση καθώς το πρόγραμμα της ΝΔ είναι πιο ρεαλιστικό από του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων που κινούνται στην σφαίρα των αναποφάσιστων είναι οι νέοι. Κυρίως όσοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά τον Μαίο αλλά και γενικότερα η νεολαία.

Στο στρατηγείο της Πειραιώς γνωρίζουν καλά πως η «νεολαία» δεν αποτελεί το δυνατό χαρτί της παράταξης ωστόσο εκτιμούν πως το σύνθημα της προοπτικής που προτάσσει η ΝΔ βρίσκει ανταπόκριση στη νέα γενιά. Ταυτόχρονα όμως υπογραμμίζουν πως το ποσοστό των νέων ψηφοφόρων που δεν έχουν καταλήξει ακόμα ποιο κόμμα θα ψηφίσει δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μεταβάλλει το αποτέλεσμα.  

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του Mega.

Σύμφωνα με τα ποσοστά της δημοσκόπησης αλλά και από τα ποσοστά αυτής προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία παίρνει 121 έδρες, 94 το ΣΥΡΙΖΑ, 36 το ΠΑΣΟΚ, 23 το ΚΚΕ, 11 στην Ελληνική Λύση και 15 στο ΜέΡΑ 25.

Αν αθροιστούν οι έδρες των κομμάτων που θα μπορούσαν να σχηματίσουν προοδευτική κυβέρνηση, αυτό είναι εφικτό. Ωστόσο, μόνο με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25 οι έδρες φτάνουν τις 145, αν υπολογίσει κανείς ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμιά κυβέρνηση συνεργασίας.

Από την άλλη, οι 121 έδρες της ΝΔ με τις 36 του ΠΑΣΟΚ σχηματίζουν ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας με 157 βουλευτές από την πρώτη κάλπη.

Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας είναι πάντως το 47% ενώ το 51% θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται συντριπτικά με 71% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ και 2% του ΠΑΣΟΚ. Είναι δε το μεγαλύτερο ποσοστό που παίρνει η ΝΔ τους τελευταίους μήνες.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 37% προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 21%, άνοδο δύο μονάδων για τον πρώτο και τριών για τον δεύτερο.

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται με 31% έναντι 22% του κ. Τσίπρα.

Ως προς τις συσπειρώσεις η ΝΔ βρίσκεται στο 70,9% με 4,7% να μετακινείται προς ΣΥΡΙΖΑ αλλά και 6,2% να φεύγει από την αξιωματική αντιπολίτευση για τη ΝΔ.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλά, στο 66,8% ενώ του ΠΑΣΟΚ μόλις στο 62,3% άρα έχει περιθώρια βελτίωσης των ποσοστών του.

Το ενδιαφέρον και οι νέοι

Πάνω από 8 στους 10 πολίτες (ποσοστό 82% από 83% τον Απρίλιο) ενδιαφέρεται πολύ ή αρκετά για τις εκλογές της 21ης Μαίου ενώ 10% όχι και τόσο και 8% καθόλου. Αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι Boomers (59-77 ετών) με 86% και το ίδιο οι silent (78 ετών και πάνω).

Από την άλλη το ποσοστό που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τις κάλπες φτάνει στο 10% στη γενιά Generation X (43-58 ετών) και 8% στους Millennials (27-42 ετών) και τις άλλες γενιές.

Στους νέους ψηφοφόρους, από 17 έως 26 ετών το ποσοστό όσων αδιαφορούν παντελώς πέφτει στο 3%.

Σίγουρα θα ψηφίσουν λέει το 81%, μάλλον ναι το 10%, μάλλον όχι το 5% και σίγουρα όχι το 4%.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που λέει ότι έξι στους 10 πολίτες (59%) ζητά αλλαγή ενώ το 38% ζητά συνέχεια.

Αλλά ποιοτικά στοιχεία

Στην έρευνα της Metron το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι η χώρα βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση και το 38% προς τη σωστή.

Σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας παραμένει η ακρίβεια, η οικονομία και η ανεργία.

Ως προς την αξιολόγηση των κομμάτων, το 37% κρίνει θετικά την κυβέρνηση και το 20% θετικά την αξιωματική αντιπολίτευση. Αρνητικά κρίνει το κυβερνών κόμμα το 56% αλλά και 72% τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δικαιολογεί και τη διαφορά που διαχρονικά εμφανίζεται μεταξύ των δύο κομμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *