Κυβέρνηση | Ο ‘έρωτας’ για τον Μητσοτάκη έχει τελειώσει

mitsotakis

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχαμε την εμφάνιση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Μία εμφάνιση που όλοι περίμεναν ιδιαίτερα, καθώς είχαμε τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας από τη μία και την προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός μετά από μία δύσκολη περίοδο (πυρκαγιές, ανασχηματισμός).

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εξεταστεί ποια είναι η κατάσταση της κυβέρνησης και πώς ο κόσμος βλέπει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως βρισκόμαστε σε μία νέα φάση. Ακόμα δεν μπορούμε να την πούμε «μετά πανδημία εποχή». Δεν υπάρχει μια αίσθηση κανονικότητας, όπως πιθανότατα θα ήθελαν κυβέρνηση και Κυριάκος Μητσοτάκης, ως κλίμα. Επίσης, η κοινή γνώμη έχει ήδη κουραστεί, δεν βρισκόμαστε στην πρώτη φάση του ενθουσιασμού, του έρωτα της κοινής γνώμης με την κυβέρνηση. Επειδή μπορεί να ξενίσει η λέξη έρωτας, θα θυμίσουμε στους αναγνώστες μας πως στα πρόσφατα χρόνια, σχεδόν κανένας Πρωθυπουργός δεν είχε τόσο μεγάλη αποδοχή (και η κυβέρνηση σχεδόν συνολικά) για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πανδημία έπαιξε το ρόλο της, ωστόσο ο έρωτας υπήρξε.

Πότε άλλαξε η κοινή γνώμη – Γιατί ξαφνικά η Κυβέρνηση δεν έχει την αποδοχή που είχε;

To καλοκαίρι του 2021 έγινε σαφές πως ο έρωτας τελείωσε. Σημάδια (φυσικά) υπήρχαν και πιο πριν ωστόσο κρυβόντουσαν κάπως.

Τα παρατεταμένα lockdown, οι αποτυχημένες προβλέψεις σε σχέση με το πότε θα ανοίξουν όλα πλήρως. Επίσης, το ζήτημα της Νέας Σμύρνης, όπου εκεί η κοινωνία έδειξε θυμό… οργή. Το καλοκαίρι οι φωτιές δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα και στη συνέχεια αυτό που ονομάστηκε ανασχηματισμός ήταν σαν τις σταγόνες που χρειάζονται για να ξεχειλίσει το ποτήρι.

Αυτό είναι το σημείο τομής. Η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2021 έχασε σημαντικούς πόντους εμπιστοσύνης και σίγουρα έφυγε ο ενθουσιασμός που υπήρχε σε σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, για την ικανότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του να έχουν τεχνοκρατική διαχείριση των πραγμάτων. Αυτή την αίσθηση ότι πρόκειται για μια τεχνοκρατική κυβέρνηση που αντιμετωπίζει με όσο γίνεται πιο αποτελεσματικό τρόπο τα ζητήματα. Η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2021 με τις πυρκαγιές και τον ανασχηματισμό έδειξε ότι την έχασε.

κυβέρνηση,

Επιτελικό κράτος – Το … ‘ηθικό πλεονέκτημα’ της ΝΔ

Κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαν σημαία το λεγόμενο ‘ηθικό πλεονέκτημα’ . Η αντίστοιχη σημαία για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι το επιτελικό κράτος.

Όταν πληγεί το προπύργιό σου, η σημαία σου, αυτό που φαίνεται ότι κάνει τη διαφορά με τους άλλους, εκεί υπάρχουν πια προβλήματα. Ουσιαστικά, δέχεται χτύπημα ο σκληρός πυρήνας σου.

Η κυβέρνηση λοιπόν πλήττεται σε κάτι το οποίο της δίνει τη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα. Σε αυτό που θεωρεί ότι τη διαφοροποιεί και την ισχυροποιεί.

Ο ανασχηματισμός που πλήγωσε

Η κορυφή της απώλειας αυτής ήταν ο ανασχηματισμός. Ακουγόταν για μήνες και είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι θα δούμε κάτι σαρωτικό και καινούργιο. Και όμως δεν ήταν απλώς απογοήτευση, δεν ήταν απλώς ένα αίσθημα που δημιουργήθηκε σε ένα κεντρώο κομμάτι που στήριξε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία αίσθηση πως η κυβέρνηση στρέφεται σκληρά δεξιά. Η επιλογή του Θ. Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας θύμισε στον κόσμο πως, μαζί με Μ. Βορίδη κι Αδ. Γεωργιάδη το υπουργικό συμβούλιο θυμίζει ΛΑΟΣ.

Τα γεγονότα με την ιστορία Αποστολάκη οδήγησαν σε επικοινωνιακό και πολιτικό φιάσκο. Είδαμε προβλήματα σε σχέση με τη σημαία της κυβέρνησης, δηλαδή την αποτελεσματικότητα και την ικανότητα γρήγορων, σοβαρών αποφάσεων. Καταρρακώθηκε ο κυβερνητικός λόγος περί αξιοπιστίας και τεχνοκρατισμού. Περισσότερο το αίσθημα πήγαινε τελικά προς το κωμικό. Το ποιος θα αναλάβει το υπουργείο θύμιζε περισσότερο παιδικό παιγνίδι, παρά πρωθυπουργική απόφαση.

Κατακλείδα

Η κυβέρνηση δεν χαίρει πια της απολύτου κι αναμφισβήτητης αποδοχής του κόσμου. Παραμένει ισχυρή όχι όμως πανίσχυρη. Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να διαχειριστεί το κύμα ακρίβειας που θα πλήξει τις δυτικές οικονομίες (φυσικά και την ελληνική) το χειμώνα θα μπορέσει να οδηγηθεί στην τελευταία της χρονιά – προεκλογική χρονιά – με αρκετό πολιτικό κεφάλαιο.

Αν τα καταφέρει μάλιστα τότε το χαρτί των πρόωρων εκλογών πραγαμτικά θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς όφελός του.

One thought on “Κυβέρνηση | Ο ‘έρωτας’ για τον Μητσοτάκη έχει τελειώσει

  1. Παράθεμα: Μητσοτάκης στον ΟΗΕ | Το casus belli της Τουρκίας κι ο 'Ευρωστρατός' | De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *