Kοκαΐνη | Οι νέοι δρόμοι της κοκαΐνης περνούν από την Τουρκία

Kοκαΐνη | Οι νέοι δρόμοι της κοκαΐνης περνούν από την Τουρκία

Η τουρκική μαφία κερδίζει έδαφος δια δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή σε συνεργασία με το καρτέλ της Sinaloa, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, El Pais.

Στις 16 Ιουνίου, αναφέρει η εφημερίδα, οι τελωνειακοί στο λιμάνι της Μερσίνας, στη νότιο Τουρκία, πραγματοποίησαν έλεγχο στα κοντέϊνερ που μετέφερε ένα εμπορικό πλοίο, το οποίο προερχόταν από τον Ισημερινό.

Σε φορτία με μπανάνες βρέθηκαν 1.300 κιλά κοκαΐνης. Η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί ποτέ στην Τουρκία. Επτά ημέρες μετά, στο ίδιο λιμάνι εντοπίστηκε και πάλι σε άλλο κοντέϊνερ με μπανάνες από τον Ισημερινό, 463 κιλά κοκαΐνης.

Ολα αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντύπωση για μια χώρα η οποία παραδοσιακά δεν ήταν συνδεδεμένη με τη διακίνηση κοκαΐνης. Αλλά δεν προκαλεί. Το όνομα της Τουρκίας, ως δρόμος διακίνησης του συγκεκριμένου ναρκωτικού, άρχισε να ακούγεται αρκετά όταν, πέρυσι, πιάστηκαν 4,9 τόνοι στο λιμάνι της Κολομβίας, Μπουεναβεντούρα (Buenaventura).

Επιπλέον, αναφέρει η El Pais, πάνω από 1.000 κιλά εντοπίστηκαν πέρυσι στο λιμάνι του Παναμά, Κριστόμπαλ (Cristóbal), όπως και άλλα 500 σε πλοίο που έμπαινε στην διώρυγα του Παναμά, τον Μάιο.

Επίσης, Τούρκοι ήταν στα πληρώματα διαφόρων πλοίων που διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν κοκαΐνη, και συνελήφθησαν από την ισπανική αστυνομία στον Ατλαντικό τα τελευταία χρόνια.

Και χρήστης κοκαΐνης

Ο Λοράν Λανιέλ (Laurent Laniel), αναλυτής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ναρκωτικών, επισημαίνει ότι, εκτός των μεγάλων ποσοτήτων που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια, κατασχέθηκαν για ιδιωτική χρήση και άλλα 3.000 κιλά στην Τουρκία. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί πλέον και σε καταναλωτή αυτής της ουσίας. Κάτι που δεν συνέβαινε 10 χρόνια πριν.

Να σημειωθεί πως στη χώρα η κατοχή ναρκωτικών τιμωρείται με 2 έως 5 χρόνια φυλάκισης, ενώ τραγουδιστές της ραπ έχουν καταδικαστεί, επειδή τα τραγούδια τους υποκινούσαν στη χρήση της.

Στην Τουρκία, ο εθισμός στη χρήση κοκαΐνης είναι από τους πιο χαμηλούς στην Ευρώπη. Ένας στους 1.000 Τούρκους, ηλικίας 15 έως 34 ετών, παραδέχεται ότι έχει κάνει χρήση τον τελευταίο χρόνο, σε αντίθεση με τους Γάλλους και τους Ισπανούς που δηλώνουν ότι έχουν κάνει χρήση 30 στους 1000.

Μπορεί τα νούμερα να είναι χαμηλά, αλλά όχι χωρίς σημασία, παρατηρεί ο Λανιέλ, ο οποίος τονίζει ότι σε μια χώρα 82 εκατομμυρίων ανθρώπων, η αύξηση της χρήσης είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η Τουρκία επειδή μετατράπηκε σε χώρα διέλευσης.

Σταυροδρόμι διακίνησης ηρωΐνης

Η Τουρκία πάντα ήταν ένα σημείο κλειδί στους δρόμους των ναρκωτικών. Οι μαφίες της κυριαρχούν από την δεκαετία του 1980 στη διακίνηση ηρωίνης από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη.

Είναι, επίσης, η χώρα όπου κατάσχονται ετησίως οι μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης, μαριχουάνας, έκστασυ και κάθε λογής αμφεταμίνες, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ακόμα, είναι η τέταρτη στην κατανάλωση χασίς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου.

Η κοκαΐνη, ωστόσο, μέχρι τώρα ήταν εκτός των ναρκωτικών που διαχειρίζονταν οι τουρκικές εγκληματικές οργανώσεις.

«Η αύξηση παραγωγής της ηρωΐνης στο Αφγανιστάν επέφερε την πτώση της τιμής της και γι’ αυτό οι μαφίες άρχισαν να αναζητούν άλλα «προϊόντα» πιο αποδοτικά», εξηγεί ο Τούρκος δημοσιογράφος, Cengiz Erdinc.

Στην Ολλανδία άρχισαν να κάνουν ανταλλαγές ηρωίνης με κοκαΐνη ήδη στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Η Ολλανδία μετατράπηκε στο νευραλγικό σημείο διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη λόγω των υποδομών που διαθέτει η χώρα», εξηγεί ο Λανιέλ, ο οποίος τονίζει ότι τα λιμάνια του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας είναι τα κέντρα διεθνούς λαθρεμπορίου, όπως επίσης και του οργανωμένου εγκλήματος.

Εκεί, η τουρκική μαφία διαθέτει τα δικά της δίκτυα, τα οποία βρίσκονται σε επαφή με Ολλανδούς, Κολομβιανούς ή Περουβιανούς.

Το τουρκικό οργανωμένο έγκλημα είναι εδώ και για χρόνια αυτό που οργανώνει την διακίνηση της ηρωΐνης προς την Ευρώπη. Εχει προνομιακή γεωγραφική θέση, την εμπειρία, αλλά και τη δομή της οργάνωσης για να παίξει ρόλο κλειδί στη διακίνηση της κοκαΐνης προς την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.

Περιοχές για τις οποίες αν και δεν υφίστανται στοιχεία, εκτιμάται ότι, επειδή υπάρχει πολύ χρήμα, είναι μια σημαντική αγορά κοκαΐνης.

Εκτόξευση κατασχέσεων

Στο μεταξύ, οι ποσότητες της κοκαΐνης που κατάσχονται στην Τουρκία έχουν εκτοξευθεί. Εάν το 2000 κατάσχονταν 100 κιλά ετησίως, το 2020 ήταν σχεδόν δύο τόνοι.

Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και οι 7 τόνοι που εντοπίστηκαν στη Λατινική Αμερική με προορισμό την Τουρκία. Ο φορέας, Insight Crime, επισημαίνει ότι αυτό αποδεικνύει πως στην πραγματικότητα οι ποσότητες της κοκαΐνης που μπαίνουν τελικά στην Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερες.

Η Europol, επίσης, επιβεβαιώνει ότι η τουρκική μαφία έχει αρχίσει να εμπλέκεται στην διακίνηση της κοκαΐνης απευθείας από την Λατινική Αμερική. Τόσο με προορισμό την ίδια Τουρκία όσο και προκειμένου να την διανείμει για λογαριασμό άλλων οργανώσεων του υποκόσμου.

Τέτοια ήταν η περίπτωση του νέου κυκλώματος της μαφίας στην Γαλλικία (Ισπανία), Sito Miñanco, η οποία εξαρθρώθηκε κατά την επιχείρηση, «Mito», με αποτέλεσμα, το 2018, να πέσουν στα χέρια των διωκτικών Αρχών, στον Ατλαντικό, πολλά πλοία με τόνους κοκαΐνης και καπετάνιους Τούρκους.

med
πηγή DW, OSM, NED

Σουέζ, Τουρκία, Ελλάδα, Α.Ευρώπη

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκθέσεις της τουρκικής Αστυνομίας, την τελευταία δεκαετία, παρατηρείται ποιοτικά καινούργια στοιχεία. Εάν προηγουμένως εντοπίζονταν, ως επί το πλείστον, στα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης, σε φακέλους με μικρές ποσότητες και κυρίως από ερχόμενους από την Αφρική, τώρα παρατηρείται αύξηση των αποστολών μεγάλων ποσοτήτων με πλοία.

Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνει τις πληροφορίες της αμερικανικής Αστυνομίας, η οποία ήδη από το 2013 προειδοποιούσε για το άνοιγμα νέων πυλών μεταφοράς κοκαΐνης στην Ευρώπη, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, της Τουρκίας της Ελλάδος και της Ανατολικής Ευρώπης.

Να σημειωθεί πως οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας και Λατινικής Αμερικής ενισχύθηκαν τα τελευταία δεκαετία.

Τουρκικές επιχειρήσεις έκαναν επενδύσεις στην νότιο Αμερική. Η Yilport διαχειρίζεται τους τερματικούς σταθμούς, Bolívar (Ισημερινός) και Paita (Περού). Παράλληλα, οι εισαγωγές από τις χώρες της Λ.Αμερικής αυξήθηκαν κατά 20 φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κάτι που διευκολύνει την απόκρυψη της παράνομης διακίνησης των ναρκωτικών.

Η Τουρκία «ξεπλένει» το καρτέλ

Με ποιους έχει, όμως, σχέση η τουρκική μαφία στη Λατινική Αμερική; Κυρίως με το «καρτέλ, Sinaloa» (Μεξικό). Αυτοί είναι που στέλνουν την κοκαΐνη στην Τουρκία. Οι Κολομβιανοί δεν έχουν αυτή τη δύναμη, εξηγεί πηγή με πολύ καλή γνώση των καρτέλ ναρκωτικών και τις διακίνησης παγκοσμίως.

Ο πρώτος που μίλησε δημόσια για τις επαφές Τουρκίας με το «καρτέλ Sinaloa» είναι ο Edgardo Buscaglia, ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου, Columbia, στη Νέα Υόρκη, και σύμβουλος διεθνών Οργανισμών και κυβερνήσεων στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Καλά πληροφορημένες πηγές του από το Μεξικό τον πληροφορούσαν ότι για πάνω από μια δεκαετία, εκτός της αποστολής κοκαΐνης, η Sinaloa προσελάμβανε και χημικούς στις διάφορες χώρες. Μεταξύ αυτών και στην Τουρκία. Στόχος να βελτιώσει την παραγωγή των συνθετικών ναρκωτικών και της ηρωίνης.

Κυρίως, όμως, επιβεβαιώνει ότι το καρτέλ ενδιαφέρεται για την η Τουρκία ως χώρα για ξέπλυμα των παράνομων εσόδων του. «Η Sinaloa έχει μετατραπεί σε μια πολυεθνική του εγκλήματος. Η Τουρκία είναι για αυτούς μια χώρα με χαμηλό κόστος, διότι είναι μια σημαντική περιφερειακή οικονομία με καλή διασύνδεση με την Ευρώπη. Επιπλέον, διψά για χρήμα, ενώ έχει αδύναμους ελεγκτικούς μηχανισμούς κατά τους ξεπλύματος».

south america notia ameriki

Κολομβία – Βενεζουέλα

Άλλος παράγοντας αύξησης της διακίνησης μέσω Τουρκίας, ισχυρίζεται ο ίδιος, είναι η οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας. Ο ΟΗΕ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την παρουσία του καρτέλ στα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας

Το 2018, η Εισαγγελία της Βενεζουέλας εξάρθρωσε ένα δίκτυο του οποίου ηγείτο ο Οζέρ Μουράτ (Ozer Murat). Αυτός έστελνε κοκαΐνη στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη και στον Λίβανο. Συλλήψεις Τούρκων έγιναν και στην Παραγουάη.

Όλα αυτά δείχνουν ότι διάφορες τουρκικές εγκληματικές οργανώσεις δρουν στην Λατινική Αμερική, όπου συνεργάζονται με διάφορους. Πολλά τουρκικά αντιπολιτευόμενα Μέσα Ενημέρωσης έχουν επισημάνει ότι, παρά τις κατασχέσεις, οι έρευνες δεν προχωρούν σε βάθος.

Οπως και να’ χει, τον Μάϊο, σε μια παρουσίαση της τουρκικής Αστυνομίας έγινε η παραδοχή ότι «οι αυξανόμενες ποσότητες κοκαΐνης που κατάσχονται, δείχνουν ότι έχει ήδη ανοίξει ένας νέος δρόμος διακίνησης της κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική στην Ευρώπη και την Ασία. Μέσω Τουρκίας».

syria

Τουρκική ακροδεξιά – Συρία

Ανταλλαγές μηνυμάτων μεταξύ Τούρκων και Μεξικανών υπόπτων για διακίνηση, που κατεγράφησαν πρόσφατα, δείχνουν επίσης την συναλλαγή. «Χαιρετίσματα από την Τουρκία μέχρι το Μεξικό – Sinaloa», γράφουν σε ένα μήνυμά του 10 αντρες με τουρκική προφορά, οι οποίοι μάλιστα κάνουν τον τυπικό χαιρετισμό της τουρκικής ακροδεξιάς.

Υπάρχουν άλλα δύο μηνύματα, όπου δύο νεαροί ένοπλοι με προκαλυμμένο το πρόσωπο τους και μια τουρκική σημαία, στέλνουν χαιρετίσματα στον Ismael El Mayo Zambada, που θεωρείται ο ηγέτης του καρτέλ της Sinaloa.

Ένα άλλο μήνυμα, πιο περίεργο όμως, έχει ηχογραφηθεί στην Λατάκια, στη Συρία, όπου δρουν αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει η Άγκυρα. Δύο άτομα με στολή παραλλαγής και ένα αντιαεροπορικό πολυβόλο ρίχνουν σφαίρες στον αέρα και στέλνουν χαιρετίσματα στην Sinaloa, κάνοντας αναφορά και σε μια συνοικία στο Χιούστον (Τέξας) και σε μέλη της Sinaloa.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.