Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης στην Ελλάδα λόγω του πολέμου

Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης στην Ελλάδα λόγω του πολέμου
Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης στην Ελλάδα λόγω του πολέμου

Η Ρωσία και η Ουκρανία παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή και προσφορά διατροφής.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας σιτηρών και η Ουκρανία ο πέμπτος μεγαλύτερος. Οι δύο χώρες μαζί παρέχουν το 19% της παγκόσμιας προσφοράς κριθαριού, το 14% του σίτου και το 4% του αραβοσίτου, ήτοι το 19% της παγκόσμιας εξαγωγής δημητριακών.

Οι εισαγωγές σίτου σχεδόν 50 χωρών εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία κατά το 30% ή περισσότερο.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και όσον αφορά τα λιπάσματα δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως. Έξι νοτιοαμερικανικά κράτη — Βραζιλία, Αργεντινή, Βολιβία, Χιλή, Παραγουάη, Ουρουγουάη — θα ζητήσουν από την FAO (Food and Agriculture Organization) του ΟΗΕ να εξαιρεθούν τα λιπάσματα από τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Η Βραζιλία, λόγου χάριν, εισάγει το 85% των λιπασμάτων που χρειάζεται, εκ των οποίων πάνω από το ένα πέμπτο, ή 9 εκατ. τόνοι το 2021, προέρχονται από τη Ρωσία.

Επιπλέον, πολλές χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας εξαρτώνται από τη Ρωσία κατά 50% και άνω των λιπασμάτων τους, και οι ελλείψεις θα επεκταθούν στην επόμενη χρονιά.

Η σοδειά σιτηρών στην Κίνα αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 20% και άνω τη φετινή χρονιά. | Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης στην Ελλάδα λόγω του πολέμου

Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης στην Ελλάδα λόγω του πολέμου

Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σπυρίδων Κίντζιος μίλησε στην εκπομπή «Live News» για τον  κίνδυνο επισιτισμού που ενδέχεται να  αντιμετωπίσει ο πλανήτης λόγω του πολέμου.

Ο κ. Κίντζιος εκτίμησε πως ο κίνδυνος αυτός είναι όντως ορατός και δυστυχώς η Ελλάδα από μία αυτάρκεια πλήρη κυρίως στα σιτηρά, για διάφορους λόγους, κυρίως στρατηγικούς βρέθηκε να εξαρτάται  από εισαγωγές.

Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως σημείωσε ο πρύτανης, δεν μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές και συμπλήρωσε πως δεν υπαρχουν αυτή τη στιγμή αποθέματα στον πλανήτη,διότι λόγω της πανδημίας είχαν σταματήσει οι παραγωγές, με αποτέλεσμα να αδειάσουν οι αποθήκες, η παραγωγή που έχει μεσολαβήσει δεν έχει προλάβει να ισοφαρίσει τα ελλείμματα, τα οποία μεγαλώνουν γιατί έχουμε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Αναφορικά με το καλαμπόκι, ο κ. Κίντζιος επισήμανε πως πέραν της διατροφής των ανθρώπων χρησιμοποιείται και ως ζωοτροφή, που σημαίνει πως χωρίς καλαμπόκι δεν μπορεί να υπάρξει κτηνοτροφία.

«Υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα και μακροπρόθεσμα» ανέφερε.

Πρέπει άμεσα να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος, όσον αφορά το κομμάτι των εισροών, της ενέργειας. Να βρεθούν ζωοτροφές από όσες περιοχές γίνεται και να εκπονηθεί άμεσα ένα σχέδιο επισιτιστικής ασφάλειας, τόνισε ο πρύτανης.

Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης στην Ελλάδα λόγω του πολέμου

Πληρώστε το κόστος ή μην αγοράσετε

Ορισμένα μύλοι υπέγραψαν συμβόλαια με αγρότες το περασμένο φθινόπωρο για το σιτάρι που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή, προστατεύοντάς τους, τουλάχιστον προς το παρόν από τις επιπτώσεις της κρίσης. Αλλά ένας μυλωνάς είπε ότι μόλις βρεθεί αντιμέτωπος με αυτά τα υψηλότερα κόστη, θα πρέπει να τα περάσει την αύξηση στους αρτοποιούς που αγοράζουν το αλεύρι του.

«Θα είναι υποχρεωτικό. Πληρώστε το υψηλότερο κόστος ή μην πάρετε αλεύρι», είπε ο μυλωνάς, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Δεν νομίζω ότι ο γενικός πληθυσμός έχει ιδέα τι επιπτώσεις καλείται να αντιμετωπίσει».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας, το τηλέφωνο του προέδρου της Rogers Foods, Τζο Γκίρντνερ πήρε φωτιά. Οι αρτοποιοί που αγοράζουν αλεύρι από τους δύο μύλους του στη Βρετανική Κολομβία προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες υπό τον φόβο ότι οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Η όλη κατάσταση είναι προβληματική και για τον μυλωνά.

Τα ανοιξιάτικα αποθέματα σιταριού είχαν ήδη μειωθεί λόγω της ξηρασίας πέρυσι, και τώρα οι παγκόσμιοι αγοραστές που εξαρτώνται από τις προμήθειες της Μαύρης Θάλασσας, μπορεί να στραφούν στον Καναδά για σιτάρι και να ανταγωνιστούν τους εγχώριους μύλους, είπε ο Γκίρντερ.

«Είναι πραγματικά πηγή μεγάλη η ανησυχία», λεει ο Γκίρντερ αναφερόμενος στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. «Και το θέμα είναι πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *