Εκλογές 2023 | Στη Βουλή η νέα τροπολογία για «φρένο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Εκλογές 2023 | Στη Βουλή η νέα τροπολογία για «φρένο» στο κόμμα Κασιδιάρη

«Φρένο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Επί της ουσίας με την τροπολογία την απόφαση για την κάθοδο ή μη του κόμματος θα λάβουν όλα τα μέλη – δικαστές του αρμόδιου Τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου και όχι από μια υποεπιτροπή και επίσης θα μπορούν να ζητήσουν τεκμηρίωση από άλλες δικαστικές ή μη αρχές για την τελική τους απόφαση.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σύμφωνα με την αιτιολογικη έκθεση «o έλεγχος των προϋποθέσεων που αφορά στο δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών όπως διαμορφώθηκε τελευταία τροποποιείται ως προς δύο επιμέρους σημεία. Αφενός ο ανωτέρω έλεγχος ανατίθεται σε δικαστικό σχηματισμό με αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης. Συγκεκριμένα η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου – στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του.

Αφετέρου για την ενίσχυση της πληρότητας, της αποτελεσματικότητας και της λυσιτέλειας του σχετικού ελέγχου, ο οποίος άλλωστε διενεργείται αυτεπαγγέλτως, προβλέπεται και ρητώς ότι το οικείο Τμήμα λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές». Η τροπολογία θα τεθεί σε ψηφοφορία την Μεγάλη Τρίτη.

d61b128a2874d9f52925653ee176a420 XL

Ποιοι είναι οι δικαστές που αναλαμβάνουν

Ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας που εκτελεί καθήκοντα προέδρου του Α1 τμήματος είναι ο έμπειρος Χρήστος Τζανερρίκος, ενώ τη δεκαμελή σύνθεση του τμήματος συναπαρτίζουν οι: 1) Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, 2) Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, 3) Χρήστος Κατσιάνης, 4) Ασημίνα Υφαντή, 5) Κανέλλα Τζαβέλλα-Δημαρά, 6) Στέφανος-Σπυρίδων Πανταζόπουλος, 7) Γεώργιος Παπαγεωργίου, 8) Κορνηλία Πανούτσου, 9) Φώτιος Μουζάκης και 10) Αικατερίνη Χονδρορίζου.

Τα παρασκήνια της ακροδεξιάς

Ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και πρώην ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης επιχειρεί δια της… ντρίμπλας να ξεπεράσει το εμπόδιο του Αρείου Πάγου.

Πώς διά της συμμετοχής του ε.τ. Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, στην προεδρία του κόμματος, ο οποίος μάλιστα θα το εκπροσωπήσει και νομικά στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο στις 5 Μαΐου θα αποφανθεί για όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που θα λάβουν μέρος στις εκλογές.

Ο πρώην ανώτατος Εισαγγελέας, ο οποίος είναι και επικεφαλής του πολιτικού κόμματος ΕΑΝ (η κατάθεση της σχετικής αίτησης έγινε στις 14/2/2022) με σύνθημα: «η χώρα χρειάζεται έναν εισαγγελέα», επισήμανε ότι ο ίδιος θα υποβάλλει τη δήλωση στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την άδεια για συμμετοχή των «Ελλήνων» στις εκλογές, ενώ παράλληλα θα αναλάβει την νομική εκπροσώπηση του κόμματος στη δικαστική μάχη που αναμένεται να δοθεί στο Α’ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο προΐσταται ο Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος.

kasidiaris mixaloliakos

Ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, με καταγωγή από το χωριό Κέρτεζη των Καλαβρύτων και μέλος πολύτεκνης οικογένειας με μακρά παράδοση στη Δικαιοσύνη, πιστεύει πως το κόμμα «Έλληνες» θα βρίσκεται μεταξύ των ψηφοδελτίων και πως ο Ηλίας Κασιδιάρης θα είναι κανονικά υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, παρά τον νόμο 5019/2023 που απαγορεύει σε κόμματα να συμμετάσχουν στις εκλογές, εάν διαθέτουν ηγετικά στελέχη που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης, ανεξάρτητα εάν η καταδίκη τους δεν έχει καταστεί αμετάκλητη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *