Εκλογές 2023 | Οι κάλπες της άνοιξης, η ημερομηνία που “κυκλώνεται” και οι τελικές διεργασίες για τα ψηφοδέλτια

kalpi

Στο… καλημέρα του εκλογικού 2023, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης λαμβάνουν θέσεις πολιτικής μάχης, με τους μηχανισμούς να ανεβάζουν σταδιακά στροφές και τις διεργασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων να ολοκληρώνονται, με το βλέμμα στραμμένο στα… αποκαλυπτήρια, από την πλευρά του πρωθυπουργού, της ημερομηνίας που θα στηθεί η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέστρεψε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του στα Χανιά, μπορεί να μην ανοίγει τα… χαρτιά του όσον αφορά στο momentum των εκλογικών εξελίξεων, ωστόσο ένα… σύντομο πηγαδάκι ανάμεσα στον ίδιο και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των καθιερωμένων ευχών στο Προεδρικό Μέγαρο, στρέφει την…πυξίδα στον δεύτερο μήνα της Άνοιξης…

“Μετά τον Απρίλιο, όλα είναι ανοιχτά”, φέρεται να απάντησε ο πρωθυπουργός, στην ερώτηση του κ. Κουτσούμπα για την ημερομηνία των εκλογών. “Μία εβδομάδα πριν, μία εβδομάδα μετά τι σημασία έχει; Αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε”, πρόσθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας ότι οι πιθανότερες (μέχρι αποδείξεως του εναντίου) Κυριακές είναι αυτές της 2ας ή της 9ης Απριλίου.

Σε συζήτηση, πάντως, με δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός έσπευσε να αποσυνδέσει τις εκλογές από την εξαγγελία για νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό την 1η Απριλίου. “Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχει σχέση με τις εκλογές. Θέλω να το αποσαφηνίσω. Η επιλογή να έρθει έναν μήνα νωρίτερα ενέχει το στοιχείο ότι τον Απρίλιο αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος στον τουριστικό κλάδο”, ανέφερε.

Με αφορμή, στο μεταξύ, το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο έτος, αυτό που γίνεται εμφανές είναι ότι Μέγαρο Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία θα προτάξουν τους επόμενους μήνες το κοινωνικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής, πάντα υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας.

“Από την 1η του μήνα οι συνταξιούχοι θα δουν, μετά από πολλά χρόνια, αυξήσεις στις συντάξεις τους. Οι γιατροί του ΕΣΥ θα δουν αυξήσεις στις απολαβές τους. Και πλέον όλοι οι Έλληνες θα ανακουφιστούν από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Από τον Φεβρουάριο, επίσης, η πολιτεία θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των βασικών εξόδων των νοικοκυριών…Έχω το εθνικό χρέος να διαφυλάξω και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Για αυτό, παρόλο που το 2023 είναι μία εκλογική χρονιά, δεν πρόκειται να παρασυρθώ σε πλειοδοσία υποσχέσεων. Ούτε και θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

8988bd056c514f2e82ca701235c498ab
Εκλογές 2023 | Οι κάλπες της άνοιξης, η ημερομηνία που “κυκλώνεται” και οι τελικές διεργασίες για τα ψηφοδέλτια

Νέες περιοδείες

Μέσα στις επόμενες ημέρες, στο μεταξύ, θα σηκωθεί η αυλαία του επόμενου κύκλου των περιοδειών του πρωθυπουργού σε Αττική και περιφέρεια. Προς το παρόν, τέσσερις είναι οι επόμενοι σταθμοί. Λάρισα, Κομοτηνή, Κοζάνη και Ιωάννινα θα αποτελέσουν τις πόλεις-κλειδί για το νέο κύκλο της επαφής με τους πολίτες, τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να αξιοποιήσει πλήρως τη θετική συγκυρία για την οικονομία, προβάλλοντας, όπως επισημάνθηκε, την κοινωνική διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής.

Και αυτή ακριβώς η κοινωνική διάσταση μετατρέπεται, σύμφωνα με “γαλάζιους” παράγοντες σε όχημα προς την επίτευξη του μεγάλου στόχου, ο οποίος δεν είναι άλλος από την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της οδού Πειραιώς για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Υπό την εποπτεία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου, του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Παύλου Μαρινάκη και του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη, οι επαφές με υποψήφιους βουλευτές και η… ανάγνωση βιογραφικών ολοκληρώνεται και οι σχετικές εισηγήσεις αναμένεται ότι θα φτάσουν άμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, όλες οι κινήσεις στοχεύουν στην ανανέωση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας με εκπροσώπους από τη γενιά των “σαραντάρηδων”, αλλά και πρόσωπα με σημαντικό έργο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, άπαντες οι εν ενεργεία βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης αναμένεται ότι θα είναι και πάλι υποψήφιοι, ενώ οι λίστες θα δοθούν στη δημοσιότητα το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.