Καλίνινγκραντ | Η σημασία του ρωσικού θήλακα στη Βαλτική

Καλίνινγκραντ | Η σημασία του ρωσικού θήλακα στη Βαλτική

Μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας υπάρχει η Περιφέρεια Καλίνινγκραντ. Μικρή για τα δεδομένα της Ρωσίας, αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα αλλά και πολύτιμη καθώς αποτελεί τον θύλακα της Μόσχας στη Βαλτική και το μοναδικό λιμάνι της που δεν «παγώνει».

Έχει έκταση περίπου 15.000χλμ και πληθυσμό περίπου ενός εκατομμυρίου. Το δε λιμάνι ήταν πρωτεύουσα γερμανικού κρατιδίου αλλά πέρασε στον έλεγχο της ΕΣΣΔ με τη Συμφωνία του Πότσδαμ και έκτοτε και για πολλά χρόνια αποτελούσε μια κλειστή στρατιωτική ζώνη.

5d854c482300003100d0986d
Καλίνινγκραντ | Η σημασία του ρωσικού θήλακα στη Βαλτική

5d854c482100005a00e5c513
Καλίνινγκραντ | Η σημασία του ρωσικού θήλακα στη Βαλτική

5d854c482100003400d535db
Καλίνινγκραντ | Η σημασία του ρωσικού θήλακα στη Βαλτική

Ο ειδικός Ρόμπερτ Κέιγκαν -νεοσυντηρητικός και σύζυγος της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ- γράφει στην Washington Post για «την κατάρρευση της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου κράτους». Πιστεύει ότι η Ρωσία θα «κατακτήσει» όλη την Ουκρανία.

«Ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης θα ήταν το Καλίνινγκραντ. Η έδρα του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, η ίδια η πόλη και τα περίχωρά της αποκόπηκαν από την υπόλοιπη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Από τότε, οι Ρώσοι μπορούν να φτάσουν στο Καλίνινγκραντ μόνο μέσω Πολωνίας και Λιθουανία. Αναμένετε από τη Ρωσία να απαιτήσει έναν άμεσο διάδρομο που θα έφερνε αυτές τις χώρες υπό τον έλεγχο της Μόσχας, αλλά ακόμη και αυτό θα ήταν μόνο μέρος της νέας στρατηγικής της Ρωσίας για διαχωρισμό των χωρών της Βαλτικής από το ΝΑΤΟ, αποδεικνύοντας ότι η συμμαχία δεν μπορεί πλέον να ελπίζει να προστατεύσει αυτές τις χώρες», είπε ο Κέιγκαν.

«Καταστρέψαμε την αεράμυνα της Ουκρανίας»

Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας.

«Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων

«Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε την έναρξη ειδικής επιχείρησης στο Ντονμπάς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν όπλα ακριβείας για την εξουδετέρωση των ουκρανικών στρατιωτικών υποδομών και αεροπορικών δυνάμεων, υπογραμμίζοντας ότι δεν απειλείται ο άμαχος πληθυσμός.

One thought on “Καλίνινγκραντ | Η σημασία του ρωσικού θήλακα στη Βαλτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.