Η οικονομία της Ιαπωνίας κατέγραψε εντυπωσιακή ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2023, έδειξαν κυβερνητικά στοιχεία την Τρίτη, τα οποία αποδεικνύουν ότι η χώρα επιτέλους ανακάμπτει από την κατακρήμνιση της Covid, παρόλο που παραμένουν κάποια σημάδια σημαντικών προκλήσεων.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Παραθέτουμε το άρθρο του Bloomberg.
Η οικονομική παραγωγή στην Ιαπωνία αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε το Υπουργικό Γραφείο της χώρας. Ήταν το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης, μετά από μια αναθεωρημένη μέτρηση αύξησης 3,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου και μια ελαφρά αύξηση 0,2% ένα τρίμηνο νωρίτερα.
Η ταχεία άνοδος τροφοδοτήθηκε από τις ισχυρές επιδόσεις του εξαγωγικού τομέα της χώρας.
Πράγματι, το ποσοστό του δεύτερου τριμήνου προκάλεσε σοκ στους αναλυτές: Αν και περίμεναν ότι τα στοιχεία της Τρίτης θα έδειχναν υγιή ανάπτυξη, το αποτέλεσμα υπερδιπλασίασε τις μέσες θετικές εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Ωστόσο, ακόμη και με την εντυπωσιακή ανάπτυξη, μια πιο προσεκτική ματιά στα υποκείμενα στοιχεία της Τρίτης -ιδίως μια μείωση της εγχώριας κατανάλωσης- άφησε πολλά περιθώρια ανησυχίας, δήλωσε η Sayuri Shirai, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Keio και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bank of Japan.
Αν και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιαπωνίας έχει επιτέλους ανακάμψει στο προπανδημικό του μέγεθος σε πραγματικούς όρους, «το περιεχόμενο δεν είναι πραγματικά ισχυρό», είπε η Shirai. Πρόσθεσε ότι «ο μόνος λόγος που έχουμε ισχυρότερο από το αναμενόμενο ΑΕΠ είναι ότι η ανάπτυξη προέρχεται από τα στοιχεία της εξωστρέφειας της οικονομίας», αναφερόμενη στις εξαγωγές και την άνοδο του εισερχόμενου τουρισμού.
Πράγματι, τα νοικοκυριά και οι εταιρείες ξοδεύουν λιγότερα στο εσωτερικό. «Στην πραγματικότητα υποδηλώνει ότι η εγχώρια οικονομία δεν πάει καλά», είπε.
Η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο μεγαλύτερος δανειστής με διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική της απόδοση αντηχεί σε όλο τον κόσμο.
Ο Covid δεν έπληξε την οικονομία της Ιαπωνίας τόσο σκληρά όσο άλλες χώρες. Αλλά η ζημιά ήταν πιο μακροχρόνια, εν μέρει λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας στη βαριά από τις εξαγωγές οικονομία της που προκλήθηκαν από την πανδημία, και επειδή η χώρα άργησε να αναιρέσει τα προληπτικά μέτρα για τον ιό σε σχέση με πολλές από τις ανταγωνίστριες της.
Ωστόσο, τα στοιχεία της Τρίτης δείχνουν ότι η Ιαπωνία επιτέλους βγαίνει από το λήθαργο. Η ισχυρή αύξηση των εξαγωγών υποδηλώνει ότι τα παγκόσμια δίκτυα logistics έχουν επιλύσει σε μεγάλο βαθμό τα μεγάλα προβλήματα που περιόριζαν τις προμήθειες κρίσιμων εξαρτημάτων στον αυτοκινητιστικό τομέα της Ιαπωνίας και σε άλλες βιομηχανίες της.
Η χώρα επωφελήθηκε επίσης από την πλημμύρα τουριστών που ακολούθησε την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που είχαν κρατήσει τους περισσότερους επισκέπτες εκτός μέχρι τον Νοέμβριο. Πιθανότατα θα έρθουν περισσότεροι μετά την άρση της απαγόρευσης την περασμένη εβδομάδα για τις ομαδικές εκδρομές στην Ιαπωνία, κυρίως από την Κίνα.
Τα στοιχεία της Τρίτης «είναι καλά νέα για τους εξαγωγείς και τους κατασκευαστές και είναι καλά νέα και για τον κλάδο των υπηρεσιών», δήλωσε ο Stefan Angrick, ανώτερος οικονομολόγος στη Moody’s Analytics της Ιαπωνίας.
Οι εγχώριες δαπάνες, ωστόσο, δεν συμβαδίζουν. Στην πραγματικότητα, έχουν επιβραδυνθεί εν μέρει λόγω της αδυναμίας του γιεν. Η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές τροφίμων και ενέργειας, και τα χαμηλά επί δεκαετίες του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου έχουν ωθήσει το κόστος, τροφοδοτώντας επίπεδα πληθωρισμού που δεν έχουν παρατηρηθεί στη χώρα εδώ και μια γενιά.
Η υποτίμηση του νομίσματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας, η οποία έχει διατηρήσει τα επιτόκια της χώρας χαμηλά, ακόμη και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες τα έχουν αυξήσει.
Το αναιμικό γιεν είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για την οικονομία, δήλωσε ο Takahide Kiuchi, οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Nomura. «Μπορεί να είναι κάτι θετικό για τους εξαγωγείς, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα και τα έσοδα», είπε. «Ωστόσο, θα μπορούσε να υπονομεύσει την κατανάλωση».
Η Ιαπωνία υποφέρει εδώ και καιρό από υποτονική οικονομική ανάπτυξη. Τα εταιρικά κέρδη και οι μισθοί έχουν μειωθεί εδώ και δεκαετίες και τα προβλήματα φαίνεται πιθανό να επιδεινωθούν καθώς ο πληθυσμός της Ιαπωνίας συρρικνώνεται και γερνά με ταχείς ρυθμούς, που σημαίνει λιγότεροι εργαζόμενοι και καταναλωτές.
Η χώρα έχει εργαστεί για να ξεπεράσει την οικονομική της αδράνεια με τεράστιες κρατικές δαπάνες και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, τα οποία έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να δανείζονται και να ξοδεύουν. Αλλά για χρόνια η ανάπτυξη παρέμεινε πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν, και το αυξανόμενο χρέος της χώρας, σε συνδυασμό με την αδυναμία του γιεν, άσκησαν πίεση στην Τράπεζα της Ιαπωνίας να χαλιναγωγήσει τα πεπραγμένα της.
Ο Izumi Devalier, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ιαπωνία στην Bank of America, δήλωσε ότι τα στοιχεία της Τρίτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία του σκηνικού ώστε η Τράπεζα της Ιαπωνίας να αρχίσει να χαλαρώνει την εξαιρετικά απλόχερη νομισματική πολιτική της, ένας στόχος που εμποδίζεται εδώ και πολύ καιρό από τη δυσμενή ανάπτυξη.
Οι πολιτικές της τράπεζας αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου στον οποίο τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη αυξάνουν τους στάσιμους μισθούς. Και τα δεδομένα της Τρίτης θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι «αυτός ο ενάρετος κύκλος διαμορφώνεται», είπε ο Devalier.
Ωστόσο, η υψηλή εξάρτηση από τις εξαγωγές καθιστά την πρόσφατη ανάπτυξη ευάλωτη στην αδιαθεσία άλλων χωρών. Τα πρόσφατα κακά στοιχεία της Κίνας, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας, είναι μια ιδιαίτερη πηγή ανησυχίας. «Βλέπουμε ξεκάθαρα σημάδια επιβράδυνσης στην Κίνα και την Ευρώπη», είπε ο Kiuchi, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Nomura. Αυτό σημαίνει ότι «η σταθερότητα αυτής της υψηλής ανάπτυξης είναι ασαφής».