Ισραηλινοί από την εμπόλεμη ζώνη διευθύνουν κάποιες από τις πιο εξελιγμένες Start-ups στον κόσμο

Ισραηλινοί από την εμπόλεμη ζώνη διευθύνουν κάποιες από τις πιο εξελιγμένες Start-ups στον κόσμο

Ο Oren Kandel σήκωσε το τηλέφωνο στις 10:12 μ.μ. ώρα Ισραήλ, ζαλισμένος. «Δεν είμαι σίγουρος αν είναι Τετάρτη σήμερα», είπε όταν του τηλεφωνήσαμε από το Insider, προσπαθώντας να θυμηθεί πόσο διάστημα είχε περάσει από τότε που η Hamas επιτέθηκε στη χώρα του. «Ναι, τέσσερις ημέρες. Έχουμε χάσει την αίσθηση του χρόνου αρκετές ημέρες τώρα».

Από τους Madeline Renbarger, Alistair Barr, Shona Ghosh, Riddhi Kanetkar, Tasmin Lockwood και Samantha Stokes/Business Insider

Ο 46χρονος Kandel είναι ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Munch, μιας startup με έδρα το Ισραήλ που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βρει και να επεξεργαστεί τα πιο συναρπαστικά κλιπ από βίντεο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Οκτωβρίου, είπε ότι ξύπνησε από τον δυσάρεστο ήχο των σειρήνων. Ζει στη Gedera, μια μικρή πόλη περίπου 35 χιλιόμετρα βόρεια της Γάζας, οπότε αυτές οι προειδοποιήσεις συνέβαιναν κατά καιρούς. Όπως είναι η τυπική διαδικασία ασφαλείας στο Ισραήλ, κατάφυγε γρήγορα σε καταφύγιο.

«Τότε ακούσαμε μια άλλη σειρήνα και μετά μια άλλη, και συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι τέτοιο ήταν ασυνήθιστο», θυμάται ο Kandel. «Από εκεί και μετά άρχισαν να ξετυλίγονται οι τραγικές εικόνες. Τόσες απάνθρωπες πράξεις. Είναι πέρα από την κατανόηση».

Μέχρι την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, ο Kandel ήταν έτοιμος να προσφερθεί εθελοντικά και να υποστηρίξει τον ισραηλινό στρατό, τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Είπε ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί κάνουν το ίδιο, συμπεριλαμβανομένων άλλων ιδρυτών και CEOs startup.

Το Insider μίλησε με 15 ιδρυτές startup, επενδυτές και υπαλλήλους των οποίων η ζωή άλλαξε μέσα σε μια νύχτα όταν η Hamas εξαπέλυσε την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ.

Την επόμενη μέρα, η χώρα είχε κηρύξει τον πόλεμο στη Hamas μετά από μια από τις πιο θανατηφόρες ημέρες στην ιστορία του. Χιλιάδες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις ημέρες μετά την αρχική επίθεση της Hamas, καθώς ο πόλεμος εντείνεται.

Οι ιδρυτές και οι εργαζόμενοι των startup έχουν ταξιδέψει πίσω στο Ισραήλ από τα σπίτια τους στο εξωτερικό για να πάρουν τα όπλα και να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Άλλοι έχουν σταματήσει ή έχουν απομακρυνθεί από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες προς το παρόν, αφιερώνοντας την ενέργειά τους στη συγκέντρωση κεφαλαίων και άλλη υποστήριξη για τον στρατό και τους Ισραηλινούς που πλήττονται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

«Είναι αδύνατον να μείνεις ανεπηρέαστος από όλο αυτό», είπε ο Isaac Gili, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δημιουργίας βίντεο Shuffl, ο οποίος παρουσιάστηκε ήδη για υπηρεσία στον ισραηλινό στρατό μετά την επίθεση της Hamas. «Οι άνθρωποι έχασαν συγγενείς και φίλους. Δεν μπορείς απλά να επιστρέψεις και να δουλεύεις, δεν μπορείς να μένεις αμέτοχος όταν υπάρχει ο θάνατος γύρω σου».

ezgif.com webp to jpg 2

Από αριστερά: Noy Leyb, συνιδρυτής της BachPlace, Ben Yellin, διευθυντής Ε&Α στην OncoHost, Itamar Friedman, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της CodiumAI, και η σύζυγός του. * Ευγενική προσφορά των Noy Leyb. Ben Yellin, Itamar Friedman, Jenny Chang-Rodriguez/Insider

Η κλήση για κατάταξη

Στο Ισραήλ, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών. Οι άνδρες πρέπει να υπηρετήσουν στον IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) για 32 μήνες και οι γυναίκες για 24. Στη συνέχεια, οι περισσότεροι Ισραηλινοί είναι εγγεγραμμέννοι στις στρατιωτικές εφεδρείες μέχρι να κλείσουν τα 40 και μπορούν να κληθούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ο πόλεμος σήμερα με τη Hamas.

Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας στο Ισραήλ, πολλοί από τους 360.000 και πλέον εφέδρους που βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή ασχολούνται επαγγελματικά χτίζοντας καριέρες σε εταιρείες τεχνολογίας. Αλλά επειδή οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας στο Ισραήλ είναι όλο και νεότεροι, ουσιαστικά πρόκειται για τους εφέδρους που καλούνται για ενεργό καθήκον, δήλωσε ο Jon Medved, Διευθύνων Σύμβουλος της ισραηλινής εταιρείας VC OurCrowd.

«Η πραγματικότητα στο Ισραήλ είναι ότι τουλάχιστον ένα άτομο σε κάθε εταιρεία έχει ήδη κληθεί», είπε ο David, ένας άλλος επιχειρηματίας με έδρα το Ισραήλ, ο οποίος ζήτησε να μην κοινοποιηθεί το επίθετό του για την ασφάλεια της οικογένειάς του. Μετά την επίθεση του προηγούμενου Σαββάτου, ο ίδιος ανταποκρίθηκε άμεσα στην κλήση του διοικητή της μονάδας του εκείνο το πρωί και έφτασε στη βάση μέχρι τις 13:00 για να υπηρετήσει ως γιατρός, είπε.

«Συνειδητοποιείς ότι αυτό δεν είναι συνηθισμένο», είπε ο David. «Καταλαβαίνεις ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Η κλήση από τον διοικητή της μονάδας μου έλεγε να μην κάνουμε τίποτα για μια ώρα, να μείνουμε στη θέση μας». Αυτό άλλαξε γρήγορα και ο ίδιος παρουσιάστηκε στη στρατιωτική βάση μέσα σε λιγότερο από μία ώρα. Ο τρόπος που κλιμακώθηκε η ένταση ήταν απίστευτα γρήγορος».

Την ίδια μέρα, ο 32χρονος Noy Leyb βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, απασχολημένος με τη δημιουργία της startup του, BachPlace, μια πλατφόρμα για τον προγραμματισμό bachelorette πάρτι, μαζί με τη συνιδρύτρια και μακροχρόνια συνεργάτιδά του, Danielle Eisenberg. Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, ο Leyb ήταν σε ένα αεροπλάνο προς το Ισραήλ για να παρουσιαστεί.

«Είναι πολύ περίεργο να σου συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν λίγο πριν δούλευες από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς να σε ενδιαφέρει κάτι άλλο στον κόσμο», είπε. Τα δύο αδέρφια του έχουν επίσης ανταποκριθεί στο κάλεσμα να υπηρετήσουν ως μάχιμοι στρατιώτες.

Ενώ ο Leyb κλήθηκε να υπηρετήσει, η Eisenberg διέκοψε όλες τις επιχειρήσεις της εταιρείας της προκειμένου να συγκεντρώσει εράνους και να αναζητήσει δωρεές για Ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες που επλήγησαν από τις επιθέσεις. «Θα έπρεπε να συμμετάσχω σε έναν διαγωνισμό για start-ups την επόμενη εβδομάδα από τον οποίο τους είπα ότι θα αποσυρθώ, γιατί ψυχικά δεν μπορώ να είμαι εκεί», είπε. «Η υποστήριξη που πήρα από αγνώστους, με κάνει να συγκινούμαι, ειλικρινά».

Η Eisenberg σχεδιάζει να συνεχίσει να εργάζεται για την start-up της την επόμενη εβδομάδα και θα φιλοξενήσει έναν έρανο μαζί με άλλους 12 ιδρυτές startup στις 21 Οκτωβρίου, αποκαλώντας το project τους Israel Relief Project.

Israeli soldiers standing front the western wall in the old city of Jerusalem 1200x853 1

Διευθύνοντας εταιρείες από την εμπόλεμη ζώνη

Για άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις, η δουλειά συνεχίζεται ακόμη και όταν κάποιοι εργαζόμενοι κατευθύνονται στην πρώτη γραμμή. «Από τις εταιρείες στο Ισραήλ έχει κληθεί ήδη περίπου από το 10% έως και το 25% των ανθρώπων κάθε μίας», είπε ο Medved.

Αυτοί οι ιδρυτές και οι εργαζόμενοι νεοφυών επιχειρήσεων χρησιμοποιούν τις δεξιότητες που χρησιμοποιούν καθημερινά, όπως επίλυση προβλημάτων, πολλαπλές εργασίες και ηγεσία κατά τη διάρκεια της πολεμικής προσπάθειας. Μερικοί δέχονται ακόμη και κλήσεις Zoom ενδιάμεσα στο διάστημα της υπηρεσίας τους.

«Κάποιοι από αυτούς είναι πραγματικά υπεράθνθρωποι γιατί πήγαν να πολεμήσουν και στα διαλείμματά τους γράφουν στην εταιρεία τους ή κάνουν κωδικοποίηση ή μιλούν με πελάτες», είπε ο Medved. Ακόμη και όσοι δεν βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία βρίσκουν τρόπους να βοηθήσουν. Ο Kandel, ο οποίος υπηρέτησε στον ισραηλινό στρατό όταν ήταν νέος, αποφάσισε να γίνει εθελοντής.

«Κάλεσα όλους όσους γνωρίζω και ζήτησα να συμμετάσχουν. Μένοντας σπίτι, δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου, επομένως πρέπει να βοηθήσεις», είπε. «Όταν έφτασα στη βάση, υπήρχαν πολλοί άλλοι άνθρωποι στην ίδια κατάσταση. Αυτός είναι ο ισραηλινός τρόπος ζωής. Παλεύουμε για το σπίτι μας».

Ο Kandel εργάστηκε στη Microsoft στο Ισραήλ για μια δεκαετία και στη συνέχεια εντάχθηκε σε έναν από τους κυβερνητικούς φορείς της χώρας. Το προφίλ του στο LinkedIn αναφέρει μια σημαντική θητεία ως CTO στο Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ. Πριν από τρία χρόνια, αποχώρησε προκειμένου να δοκιμαστεί στις startups.

Ο Kandel και άλλοι εθελοντές, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου Διευθύνοντος Συμβούλου νεοφυών επιχειρήσεων και ενός συνεργάτη της εταιρείας VC, είχαν πέντε διαφορετικά projects που άρχισαν να λειτουργούν για να υποστηρίξουν τον στρατό του Ισραήλ στο πεδίο. O ίδιος αρνήθηκε να μιλήσει για αυτά, επειδή δεν ήθελε να αποκαλύψει ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες. Ωστόσο, είπε ότι ένα από τα projects περιλαμβάνει τεχνολογίες όπως η περίπλοκη επεξεργασία δεδομένων και η κυβερνοάμυνα.

Israeli soldiers clash with Palestinian youth following Military operation in Jenin F230704WH61 scaled

«Είναι γνωστό ότι είμαστε προηγμένοι όσον αφορά την τεχνολογία -στην κυβερνοκατασκοπία και τη συλλογή τεχνολογικών δεδομένων. Μπορείς να φανταστείς συνεπώς. Εκμεταλλευόμαστε ό,τι μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας και αυτά είναι πολλά», είπε με νόημ ο Kandel.

Ενώ ο ίδιος υποστηρίζει τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ, ο Kandel βασίζεται στον συνιδρυτή του για να ηγηθεί της εταιρείας με έδρα το Tel Aviv, η οποία έχει 15 υπαλλήλους, όλοι τους στο Ισραήλ. «Είμαι τυχερός που είμαι συνιδρυτής και όχι μοναδικός ιδρυτής, επομένως βασίζομαι στον συνιδρυτή μου», εξήγησε ο Kandel. «Το τρέχουν αυτοί και εγώ συμμετέχω εδω».

Στο τέλος κάθε μέρας, πριν ο Kandel αποκοιμηθεί, είπε ότι λαμβάνει ενημερώσεις για όλα όσα έγιναν στην Munch εκείνη την ημέρα, και δίνει σχόλια και συμμετέχει σε όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν.

Για τον Or Shoval, τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της startup Healthtech Remepy, η απόφαση να απαντήσει στο κάλεσμα για μάχη ήταν εύκολη. «Μας αποκαλούν “startup έθνος” και ένα από τα γεγονότα είναι ότι παίζουμε διπλό ρόλο –είμαστε κανονικοί άνθρωποι, αλλά ταυτόχρονα και υπερασπιστές του Ισραήλ, έχουμε αυτή την ευθύνη», είπε.

Ενώ ο Shoval βρίσκεται στις πρώτες γραμμές του πολέμου στο νότιο Ισραήλ, οι συνεργάτες του πίσω στο Tel Aviv εργάζονται «μέρα νύχτα» για να διασφαλίσουν ότι οι εργασίες θα συνεχίσουν να εκτελούνται ομαλά.

Κανείς σήμερα δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος ή σε ποιο βαθμό η σύγκρουση θα επηρεάσει τον τεχνολογικό τομέα του Ισραήλ.

Αλλά από το περασμένο Σάββατο, η διεθνής κοινότητα επιχειρηματικών κεφαλαίων έχει δείξει μια έκρηξη υποστήριξης προς τη χώρα. Πάνω από 200 εταιρείες VC έχουν υπογράψει κοινή δήλωση για την υποστήριξη του Ισραήλ και αρκετές άλλες έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Lightspeed Venture Partners. Η GGV Capital, η Insight Partners και άλλες μεγάλες εταιρείες άρχισαν επίσης να συλλέγουν δωρεές.

«Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πώς οι άνθρωποι ενώνονται», πρόσθεσε η Eisenberg.

Israeli soldiers standing front the western wall in the old city of Jerusalem 1200x8531 1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *