Energean | Πώς μια ελληνική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου κράτησε αναμμένα τα φώτα του Ισραήλ

Energean | Πώς μια ελληνική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου κράτησε αναμμένα τα φώτα του Ισραήλ

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Energean έπρεπε να προμηθεύσει το 60% της ζήτησης του Ισραήλ στα πρώτα στάδια του πολέμου με της Χαμάς

Περίπου 75 χιλιόμετρα από τις ακτές του βόρειου Ισραήλ βρίσκεται ένα σκάφος που κάποτε ήταν στόχος της Χεζμπολάχ και τώρα φυλάσσεται από δύο ισραηλινά πολεμικά πλοία, με αποστολή να διασφαλίσει ότι τα φώτα θα παραμείνουν αναμμένα στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οπως αναφέρουν οι Financial Times, η γιγάντια πλωτή μονάδα παραγωγής είναι το κύριο περιουσιακό στοιχείο της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Energean, η οποία άρχισε να παράγει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Karish πέρυσι.

Αν και πρόκειται για μια σχετικά μικρή εταιρεία στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Energean «παρέχει κατά καιρούς έως και το 60% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου του Ισραήλ» από το Karish μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας.

© FT Montage/Shutterstock/Reuters

Το μήνυμα του Ισραήλ: Απλά διατηρήστε τη ροή του αερίου

«Έπρεπε να παράγουμε για να κρατήσουμε τα φώτα αναμμένα στο Ισραήλ. ”Απλά διατηρήστε τη ροή του αερίου” ήταν το μήνυμα, οπότε πήγαμε στο μέγιστο της δυναμικότητας», δήλωσε ο κ. Ρήγας στους Financial Times.

Η ευθύνη ανατέθηκε στην Energean μετά την εντολή της ισραηλινής κυβέρνησης για προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του κοιτάσματος φυσικού αερίου Tamar που διαχειρίζεται η Chevron, το οποίο κανονικά καλύπτει περίπου το 70% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Η πλατφόρμα παραγωγής του Tamar, που είναι ορατή από τα βόρεια της λωρίδας της Γάζας, βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από τις ακτές του νότιου Ισραήλ – σε απόσταση βολής από τις ρουκέτες της Χαμάς, αν και η παραγωγή αποκαταστάθηκε έπειτα από ένα μήνα.

Πηγή: AP

Για τον κ. Ρήγα, οι κίνδυνοι για τους παραγωγούς φυσικού αερίου στα ανοικτά του Ισραήλ δεν είναι κάτι καινούργιο. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους το Ισραήλ κατέρριψε τρία αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ, τα οποία η λιβανέζικη μαχητική οργάνωση ισχυρίστηκε ότι κατευθύνονταν προς το πλωτό σκάφος παραγωγής Energean Power καθώς έφτανε στο Karish, εν μέσω εδαφικής διαμάχης μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της Βηρυτού για τον έλεγχο του κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Η παραγωγή φυσικού αερίου στο σημείο ξεκίνησε μόλις τον Οκτώβριο του 2022, αφού οι ΗΠΑ μεσολάβησαν για μια συμφωνία-ορόσημο για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αφήνοντας το Karish στην ισραηλινή πλευρά της γραμμής.

Ο πόλεμος με τη Χαμάς αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να προσπαθούσε να στοχεύσει ξανά την Energean, οδηγώντας σε πτώση 20% των μετοχών της εταιρείας με την έναρξη της σύγκρουσης. Όμως, έχοντας σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, οι μετοχές έχουν υποχωρήσει μόλις 6% από τα προ του πολέμου επίπεδα, αποτιμώντας την Energean σε 1,7 δισ. λίρες.

Ο Alex Smith, αναλυτής της Investec, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει μια σειρά από δραστηριότητες σε πολλές χώρες, είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη στο Karish και αναμφισβήτητα υπάρχει κίνδυνος ενός περιουσιακού στοιχείου».

«Καθώς αυξάνει την παραγωγή, είναι ο βασικός μοχλός για τις τρέχουσες και μελλοντικές ταμειακές ροές», πρόσθεσε.

Ο κ. Ρήγας δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως το πλοίο είναι καλά προστατευμένο, με τα δύο ισραηλινά πολεμικά πλοία να φέρουν τη θαλάσσια έκδοση της αντιπυραυλικής ασπίδας «Iron Dome» του Ισραήλ.

Η πλωτή εγκατάσταση είχε μία σύντομη διακοπή λειτουργίας τον Οκτώβριο λόγω ελαττωματικής ένδειξης στον μετρητή, αλλά κατά τα άλλα είχε σταθερή παραγωγή καθόλη τη διάρκεια του πολέμου. Ελάχιστο πλήρωμα διατηρεί την παραγωγή, ενώ το μη απαραίτητο προσωπικό έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ο κ. Ρήγας δήλωσε ότι τα μέλη του πληρώματος μεταφέρονται αεροπορικώς στο πλοίο από την Κύπρο.

Πρόκληση η ποικιλομορφία στο προσωπικό

Μια άλλη σημαντική βραχυπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο διευθύνων σύμβουλος είναι η διαχείριση μιας ποικιλόμορφης ομάδας προσωπικού σε μια εποχή που οι εντάσεις είναι υψηλές στην περιοχή. Η Energean έχει γραφεία στην Αίγυπτο, όπου πραγματοποιεί γεωτρήσεις για φυσικό αέριο με την ιταλική Eni, στο πλαίσιο της στρατηγικής της με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχουμε ανθρώπους στο ισραηλινό γραφείο που έχουν τα παιδιά τους στον πόλεμο, που πρέπει να πηγαίνουν σε καταφύγια βομβών πολλές φορές την ημέρα, που ζουν με τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου», δήλωσε ο κ. Ρήγας. «Αλλά η άποψή τους είναι ότι έχουν μια δουλειά να κάνουν και την κάνουν».

«Έχουμε όμως και τους μουσουλμάνους που αισθάνονται πολύ έντονα για την κατάσταση στη Γάζα» πρόσθεσε. «Δουλεύοντας σε αυτή την περιοχή πρέπει να μπορείς να διαχειριστείς αυτές τις εντάσεις».

Ο κ. Ρήγας, μηχανικός και πρώην τραπεζίτης στον τομέα της ενέργειας, ίδρυσε την Energean το 2007. Έχοντας ξεκινήσει με ένα μικρό κοίτασμα πετρελαίου στην Ελλάδα, η εταιρεία απέκτησε το κοίτασμα Karish το 2016.

Ισραήλ: από εισαγωγέας, εξαγωγέας

Το Ισραήλ ιστορικά βασιζόταν στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών. Όμως, μετά τις μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου από το 2009 και την έναρξη της παραγωγής από το Tamar και το μεγαλύτερο κοίτασμα Leviathan, η χώρα μπόρεσε να γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου.

Πηγή: AP

Ο κ. Ρήγας αντιπαραβάλλει την ταχύτητα με την οποία το Ισραήλ έχει αναπτύξει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με άλλες χώρες όπως η Κύπρος, όπου η ανάπτυξη παρόμοιων ευρημάτων έχει μόλις αρχίσει. Επικρίνει επίσης την αποτυχία πολλών μικρότερων επιχειρήσεων εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπόσχονται υπερβολικά πολλά στους επενδυτές.

«Εμείς δείξαμε ότι μπορείς πραγματικά να χτίσεις μια σημαντική επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και να επιστρέψεις χρήματα στους μετόχους, επειδή ο τομέας μας ήταν φρικτός στο να φέρνει αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Ρήγας.

Οπως υποστήριξε ο ίδιος, η εστίαση της Energean στην Ανατολική Μεσόγειο είχε αποδώσει, καθώς «γνωρίζει τον βυθό αλλά και τα θέματα πάνω από την επιφάνεια».

 «Καταλαβαίνουμε πώς να παράγουμε φυσικό αέριο, κάτι που έχει αποδειχθεί από την επιχειρησιακή μας επιτυχία», τόνισε. «Και καταλαβαίνουμε πώς να αντιμετωπίζουμε τη γεωπολιτική, όπως αποδεικνύουμε σήμερα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *