
Ποιος γνωρίζει την ευρωπαική επιχείρηση «IRINI» που αφορά το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη; Σίγουρα όχι το ευρύ κοινό και σίγουρα όχι ο Ερντογάν ο οποίος επεχείρησε στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα της Βορείου Αφρικής, με παταγώδη αποτυχία.
Επίθεση με πυραύλους από το τουρκικό πλοίο
Μπορεί να ήταν φιάσκο αλλά το χτύπημα με πυραύλους από τουρκικό πολεμικό, κατά θέσεων του Χαφτάρ ήταν μία σημαντική κίνηση, καθώς πρόκειται γι άμεση στρατιωτική εμπλοκή στον εμφύλιο μίας ξένης χώρας (Λιβύη).
Το διεθνές πρακτορείο Middle East Monitor κάνει λόγο για επίθεση κατά θέσεων του LNA νοτίως της πόλης Al-Ajayalat , δυτικά της Τρίπολης. Οι πληροφορίες είναι ξεκάθαρες στο ότι δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες από την επίθεση καθώς χτυπήθηκαν μη κατοικημένες περιοχές, προαστιακού χαρακτήρα.
Ο Ερντογάν εμπλέκεται όλο και περισσότερο στη Λιβύη και εμφανίζει δυσκολία στην απεμπλοκή του. Στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση Σάρατζ, έχει υπογράψει και το μνημόνιο για την ΑΟΖ, που σημαίνει ευθεία σύγκρουση με τον LNA. Θυμίζουμε πως εδώ και μήνες ο Ερντογάν στέλνει μισθοφόρους κατά του LNA, κατά βάση τζιχαντιστές από τη Βόρεια Συρία στην οποία έχει εισβάλλει.
Μισθοφόροι απλήρωτοι και ο LNA αντέχει
Πάντως δεν πρέπει να υποτιμάται η σημασία της πυραυλικής επίθεσης των Τούρκων. Είναι η πρώτη άμεση εμπλοκή των Τούρκων, με ίδια μέσα και μάλιστα ένα 24ωρο μόνο μετά το εμπάργκο από την επιχείρηση «IRINI», που αναφέραμε πιο πάνω. Προφανώς η αποτυχία της επίθεσης δεν ήταν η μόνο «στραβοτιμονιά» του Ερντογάν. Η τραγική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας (και λόγω COVID-19) έχει αφήσει απλήρωτους τους μισθοφόρους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει στείλει, περίπου 5000 μισθοφόρους στην περιοχή. Όπως ανέφερε ο Guardian o Ερντογάν τους έχει υποσχεθεί 2000 δολάρια μηνιαίως και την τουρκική υπηκοότητα (εξαιρετικά σημαντικό αυτό). Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υποστηρίζει πως έχει καταβληθεί μόνο ο πρώτος μισθός, ενώ Αμερικανοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν πως σχεδόν 1000 μισθοφόροι αρνούνται να συνεχίσουν τον αντάρτικο πόλεμο.
Επιστρέφοντας στην «Irini» δεν ξεχνάμε πως ναυτική δύναμη, από ευρωπαικές χώρες θα επιτηρεί την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η επιτήρηση θα γίνεται με πλωτά, με εναέρια και με δορυφορικά μέσα. Φυσικά ο Ερντογάν δεν είναι ευχαριστήμενος καθώς είχε ξεκινήσει διαδικασίες προώθηση τουρκικών δυνάμεων (ναυτικό και στρατός ξηράς) στη Λιβύη. Επισήμως βέβαια δεν έχει φτάσει τίποτα στη βορειοαφρικανική χώρα, ανεπισήμως όμως μικρές δυνάμεις είχαν εισβάλει ήδη.
«IRINI», Κρήτη και τουρκολιβικό μνημόνιο
Όπως προαναφέραμε Σάρατζ κι Ερντογάν έχουν συνυπογράψει τουρκολιβικό μνημόνιο για τις θάλλάσιες ζώνες, με τον Τούρκο Πρόεδρο να στρέφεται κατά του LNA.
Μπορεί να χαρακτηρίστηκε παράνομο το μνημόνιο από ΕΕ και ΗΠΑ και πολλές αραβικές χώρες (ιδίως η Αίγυπτος αντιδρά) ωστόσο υφίσταται, δεν έχει αρθεί η συμφωνία. Το Κάιρο έχει σηκώσει ψηλά το θέμα στον ΟΗΕ, θεωρώντας πως η Ουάσινγκτον φυλάει τα νώτα του, ωστόσο ο COVID-19 έχει αλλάξει τα δεδομένα.
Όσο οι κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ ασχολούνται με την πανδημία, είναι πιο εύκολο να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Οι κινήσεις του παρασκηνίου πάντα γίνονται με διαφορετικό προσκήνιο.
Η Αίγυπτος ασχολείται με το θέμα. Η Γαλλία επίσης που προσπαθεί με την επιχείρηση «IRINI» να εμποδίσει το διάδρομο μεταφοράς όπλων από την Τουρκία στον Σάρατζ, έναν διάδρομο νότια της Κρήτης. Το παράδοξο όμως είναι πως κανείς από τους δυτικούς δεν στρέφεται κατά του Σάρατζ.
Η στάση της Δύσης είναι μη-εμπλοκή στα εσωτερικά της Λιβύης. Αφήστε Σάρατζ και Χαφτάρ να τα βρουν αυτοί. Άλλωστε μπίζνες οι δυτικοί θα κάνουν είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον.
Πάντως αν σκεφτεί κανείς πως η επιχείρηση «IRINI» είναι θετική για την Ελλάδα, θα πρέπει να μην ξεχνά, πως η χώρα μας δέχτηκε να λάβει στα Χανιά, πρόσφυγες που θα προκύψουν από τη Λιβύη. Το λιμάνι των Χανίων θεωρείται σημείο «πρώτης αποβίβασης», με την προοπτική βέβαια να διαμοιραστούν στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι άνθρωποι αυτοί. Κατά πόσον αυτό θα γίνει είναι μία άλλη ιστορία.
Κατακλείδα
Οι εξελίξεις με τον COVID-19 έχουν στρέψει την προσοχή όλων, μακριά από τα Εθνικά Θέματα. Γίνεται μία επιχείρηση (IRINI) σε μία χώρα άμεσου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα αλλά κανείς δεν ασχολείται.
Η Τουρκία κινείται και υπάρχει ο κίνδυνος ένα πρωί, που θα έχουν τελειώσει όλα με την πανδημία να βρεθούμε προ τετελεσμένων. Τότε δεν θα λέμε όμως IRINI αλλά θα ανησυχούμε για την ειρήνη και τα κεκτημένα μας.
Πολύ καλή αναλυση-ενημερωση