Σε μια βαρυσήμαντη δήλωση προχώρησε ο Τζο Μπάιντεν, ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2021, αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράν, μετά την σοκαριστική δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα πριν από λίγες ημέρες.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Το κοινοβούλιο στο Ιράν προσπαθεί να «τινάξει στον αέρα» τις διεθνείς επιθεωρήσεις του πυρηνικού προγράμματος της χώρας και ο Τζο Μπάιντεν είπε χαρακτηριστικά ότι αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τότε χώρες όπως η Τουρκία θα αναγκαστούν να «ακολουθήσουν» τον ίδιο δρόμο.
Αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τότε χώρες όπως η Τουρκία θα αναγκαστούν να «ακολουθήσουν» τον ίδιο δρόμο.
O Τζο Μπάιντεν μίλησε στους New York Times και σχολίασε τις εξελίξεις στο Ιράν, λέγοντας πως αν επιτραπεί στη Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, μια τέτοια εξέλιξη θα ασκήσει μεγάλη πίεση σε χώρες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος να αποκτήσουν τα ίδια πυρηνικά όπλα.
Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να επαναφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατά τη διάρκεια της θητείας του και να διεξαγάγει επακόλουθες διαπραγματεύσεις.
Ο φόβος των ΗΠΑ και η στάση της Τουρκίας
Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σε αυτό το μέρος του κόσμου είναι η συσσώρευση πυρηνικής ισχύος και ικανότητας», εννοώντας τη Μέση Ανατολή και τις ενδεχόμενες συνέπειες ενός τέτοιου αποτελέσματος από μονομερείς ενέργειες του Ιράν.
Σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση της Τεχεράνης με τα όσα προβλέπει η πολυμερής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι: «Σε συνεννόηση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και συμφωνίες για να εντείνουμε και να επιμηκύνουμε τους πυρηνικούς περιορισμούς στο Ιράν, καθώς και να αντιμετωπίσουμε το πρόγραμμα πυραύλων που επιθυμεί να αναπτύξει».
Τέλος τόνισε ότι οι ΗΠΑ ακόμα έχουν την επιλογή για επιβολή νέων κυρώσεων στη Τεχεράνη αν αυτό καταστεί απαραίτητο κατά την Ουάσινγκτον, ενώ σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα είχε διατυπώσει τον περασμένο Ιούνιο, την αντίθεσή της στις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, λέγοντας ότι η πανδημία του κορονοϊού απαιτεί μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη.
Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου