Internet | Πώς θα μπει τέλος στη διαμάχη για τις ταχύτητες στο σταθερό internet

Internet | Πώς θα μπει τέλος στη διαμάχη για τις ταχύτητες στο σταθερό internet
Internet | Πώς θα μπει τέλος στη διαμάχη για τις ταχύτητες στο σταθερό internet

Σήμερα πρόκειται να καταθέσουν τις συμπληρωματικές τους θέσεις οι ΟΤΕ και Vodafone, ώστε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να αποφασίσει το αν θα προχωρήσει η έγκριση των εμπορικών προγραμμάτων της Cosmote με τον διπλασιασμό των ταχυτήτων σύνδεσης στο internet, παρά τις ενστάσεις της Vodafone. H απόφαση της ΕΕΤΤ αναμένεται να έχει βγει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Του Κώστα Κετσιετζή

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Υπενθυμίζεται, ότι η Vodafone έχει αιτηθεί να σταματήσει η διαδικασία με το σκεπτικό πως το μοντέλο, βάσει του οποίου εξετάζεται το αν η εμπορική πολιτική του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της χώρας συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους των ανταγωνιστών του, είναι παρωχημένο.

Το μοντέλο είναι σε ισχύ από το 2011 και βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης, η οποία όμως δεν έχει προχωρήσει καθόλου από τον περασμένο Μάρτιο που ολοκληρώθηκε η σχετική διαβούλευση.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της ακρόασης που έχει ξεκινήσει η ειδική επιτροπή της ΕΕΤΤ, παράγοντες της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr εκτιμούν πως δύσκολα θα μπορέσει να σταματήσει η έγκριση των προγραμμάτων του ΟΤΕ, καθώς αυτά καλύπτουν τα κριτήρια του θεσμικού πλαισίου, όπως αυτό ισχύει σήμερα.

“Ο ΟΤΕ δεν θα κατέθετε τα εμπορικά προγράμματα στην ΕΕΤΤ αν δεν είχε υπολογίσει πως καλύπτουν τα κριτήρια. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι τα αν όλα τα εμπορικά πακέτα θα πέρναγαν το νέο μοντέλο και αυτό είναι πρόβλημα, ειδικά όταν μιλάμε για εμπορικά προγράμματα που θα αλλάξουν τελείως την αγορά”, σημειώνουν σχετικά.

9fec90d718354ab296a140a9c9c7422a
Internet | Πώς θα μπει τέλος στη διαμάχη για τις ταχύτητες στο σταθερό internet

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τους συνδρομητές; Ο διπλασιασμός των ταχυτήτων στις σταθερές συνδέσεις της Cosmote θα συνεχιστεί σταδιακά με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Θεωρείται δεδομένο πως θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

Στο μεταξύ θα συνεχιστούν -πιθανότατα υπό την διαιτησία της ΕΕΤΤ – οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΟΤΕ και των εναλλακτικών παρόχων για το κόστος της αναβάθμισης των συνδέσεων, και ειδικά των adsl με ταχύτητες download “έως 24 Μbps” σε vdsl με ταχύτητα 50 Mbps, που απαιτούν εργασίες στο πεδίο για τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες. 

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η υπόθεση θα σταματήσει εδώ. Αντίθετα, πηγές της αγοράς αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει και παρέμβαση-προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς οι  εναλλακτικοί πάροχοι εκτιμούν πως οι καθυστερήσεις στην αλλαγή των μοντέλων προκαλούν προβλήματα στην λειτουργία της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή μετά από την ακρόαση που πραγματοποιήθηκε από την ΕΕΤΤ η Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Vodafone Ελλάδας, Μαρία Σκάγκου σε γραπτή της δήλωση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα εκείνα μέτρα, που θα επιτρέψουν σε όλους τους παρόχους της αγοράς να μεταφέρουν τους πελάτες τους σε υψηλότερες ταχύτητες με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, χωρίς διακρίσεις.

Πρόσθεσε ακόμη πως “η αύξηση της διείσδυσης των δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα οφείλει να είναι μία από κοινού προσπάθεια και στρατηγικός στόχος για το σύνολο της αγοράς, με τους κατάλληλους όρους και με την επέμβαση όπου χρειάζεται, της ρυθμιστικής αρχής, ώστε να εξασφαλίζεται πράγματι ο ανταγωνισμός και τελικά το όφελος των Ελλήνων καταναλωτών”.

smartphone 2212963 1280 910x521 kinito
Internet | Πώς θα μπει τέλος στη διαμάχη για τις ταχύτητες στο σταθερό internet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *