Economist | Η Τουρκία ως “επιτήδειος ουδέτερος”

Economist | Η Τουρκία ως “επιτήδειος ουδέτερος”
Economist | Η Τουρκία ως “επιτήδειος ουδέτερος”

Με τίτλο «How Turkey is courting Russia’s oligarchs» και υπότιτλο «It sells arms to Ukraine while welcoming Russian cash», το βρετανικό περιοδικό Economist δημοσιεύει άρθρο στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εμφανίστηκαν μερικά υπερπολυτελή  γιοτ, που ανήκαν στον Roman Abramovich, το Ρώσο ολιγάρχη στον οποίο η Βρετανία έχει επιβάλει κυρώσεις, ελλιμενίστηκαν στα τουρκικά λιμάνια.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Έχουν εμφανιστεί επίσης σκάφη που συνδέονται με άλλους δύο ολιγάρχες, τον Andrey Molchanov και τον Maxim Shubarev καθώς και τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Dmitry Medvedev.

Στις 29 Μαρτίου ο ίδιος ο κ Abramovich  εμφανίστηκε στην Τουρκία, μαζί με Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τoυρκία παίζει περισσότερους από έναν ρόλους στον πόλεμο. Μέλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει την Ουκρανία και συνεχίζει να της πουλά οπλισμένα drones, τα οποία έχουν μετατρέψει δεκάδες ρωσικά τανκς σε κομμάτια Ωστόσο, η κριτική του Προέδρου Erdogan για τις ρωσικές φρικαλεότητες ήταν ήπια. Και, το πιο ανησυχητικό, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία μπορεί να παρακάμπτει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

220319214521 ERDOGAN PROSEYXH87
Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας προσεύχεται… Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Στις 26 Μαρτίου, ο  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu  είπε ότι οι δραστηριότητες των Ρώσων ολιγαρχών είναι ευπρόσδεκτες στην Τουρκία, εφόσον σέβονται το διεθνές δίκαιο. Ο Erdogan  δήλωσε ότι «θα κρατήσει τις πόρτες ανοιχτές».

Σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Vladimir Putn, πρότεινε όπως η Τουρκία και τη Ρωσία διεξάγουν τις συναλλαγές τους χρησιμοποιώντας ρούβλια, κινεζικό γουάν ή χρυσό. Η Τουρκία, η οποία ήδη αντιμετώπισε αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας, αρνήθηκε να αποκλείσει νέες συμφωνίες όπλων με τη Ρωσία.

Οι περισσότεροι Τούρκοι συμπονούν την Ουκρανία. Όμως, η συνήθεια του κ. Erdogan να προκαλεί τη Δύση και να κατευνάζει τη Ρωσία τον έχει ζημιώσει ( has taken a toll) . Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 73% των Τούρκων θέλουν η χώρα τους να παραμείνει ουδέτερη σε σχέση με την Ουκρανία. Μόνο το 34% λέει ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο, ενώ το 48% κατηγορεί την Αμερική και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Erdogan φαίνεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει σε τίποτα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, να διαταράξει τη σχέση του με τον κ. Putin. «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι άριστες», είπε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Ρώσου δικτάτορα, στις 2 Απριλίου.

tourkia turkey

Η προσφορά του κ. Erdogan να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας  έχει κερδίσει επαίνους. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος αποδοκίμασε άλλους ηγέτες που ακολούθησαν ήπια τακτική με τη Ρωσία, είπε μόνο καλά λόγια για τον Τούρκο ηγέτη.

Ο ρόλος των τουρκικών drones μπορεί να μετριάζει την ουκρανική κριτική, λέει η Yevgeniya Gaber του Κέντρου Σύγχρονων Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Carleton.

Το ότι η Τουρκία αρνείται να συμμετάσχει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν αποτελεί έκπληξη. Η χώρα παραδοσιακά αντιτίθεται στις κυρώσεις ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Αλλά η απογοήτευση με τον οπορτουνισμό του κ. Erdogan αυξάνεται στις δυτικές πρωτεύουσες.

Πολλοί πιστεύουν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις άκαρπες ειρηνευτικές συνομιλίες ως δικαιολογία. «Κανείς εδώ δεν πιστεύει στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να καταστρέψει την Ουκρανία και θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να το αποτρέψει».

ΠΗΓΗ: Economist – «How Turkey is courting Russia’s oligarchs»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *