Γιατί δεν χαίρεται κανείς στις ΗΠΑ με την επιβράδυνση του Πληθωρισμού; | Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να κάνουν πάρτυ

Γιατί δεν χαίρεται κανείς στις ΗΠΑ με την επιβράδυνση του Πληθωρισμού; | Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να κάνουν πάρτυ

Γιατί δεν χαίρεται κανείς στις ΗΠΑ με την επιβράδυνση του Πληθωρισμού; | Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να κάνουν πάρτυ

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Μαΐου έδειξε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωση του περασμένου έτους. Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για σημαντική μείωση από τον Απρίλιο, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 4,9%.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Elisabeth Buchwald/CNN Business

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού συνέβη σε συνδυασμό με την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022. Όμως οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν εμπόδισαν περισσότερες πληθωριστικές πιέσεις να εισχωρήσουν στην αμερικανική οικονομία.

Οι αυξήσεις τιμών για υπηρεσίες όπως το στεγνό καθάρισμα, το κούρεμα και τις μεταφορές ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλαν στον συνολικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ φέτος και πέρυσι, κάτι που ισχύει και για πολλές δυτικές χώρες.

Bed bath and beyond Near Me Locations 900x4 1

Όμως το μέγεθος της συμβολής τους έχει αυξηθεί δραστικά. Η 12μηνη αύξηση του κόστους των υπηρεσιών κατά 5,7% τον περσινό Μάιο αντιπροσώπευε το 41% του πληθωρισμού εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΤΚ.

Έκτοτε, οι υπηρεσίες έχουν γίνει ακόμα πιο ακριβές, κοστίζοντας 6,3% περισσότερο τον Μάιο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022. Αυτό και μόνο αντιπροσωπεύει το 84% του πληθωρισμού που βιώνουν οι Αμερικανοί.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών έχει αυξηθεί εν μέρει επειδή η συμπεριφορά των καταναλωτών εξακολουθεί να έχει αλλάξει δραματικά μετά την πανδημία. Όταν έκλεισε η οικονομία των ΗΠΑ, οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να ξοδέψουν χρήματα σε πολλές υπηρεσίες. Όταν άνοιξε ξανά, οι καταναλωτές άδραξαν την ευκαιρία να απολαύσουν επιτέλους υπηρεσίες και εμπειρίες όπως το φαγητό έξω, τα ταξίδια και το χτένισμα των μαλλιών τους.

Οι εταιρείες προσπάθησαν να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους και, ως αποτέλεσμα, έπρεπε να αυξήσουν τους μισθούς. Αυτό βοήθησε στο να τροφοδοτηθεί μεγαλύτερος πληθωρισμός, καθώς σήμαινε ότι οι εργαζόμενοι είχαν περισσότερα χρήματα να ξοδέψουν.

«Η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε πρόσφατα ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics.

Πριν από ένα χρόνο, οι κύριοι συνεισφέροντες στον συνολικό πληθωρισμό πίσω από τις υπηρεσίες ήταν η στέγαση και η ενέργεια, που αντιπροσώπευαν το 34% και το 28% των ετήσιων αυξήσεων των τιμών σε ολόκληρη την αμερικανική οικονομία, αντίστοιχα.

f webp

Καμία μεμονωμένη κατηγορία δαπανών δεν αντιπροσώπευε περισσότερο από το 41% του συνολικού πληθωρισμού πέρυσι. Υπήρχαν όμως περισσότερες κατηγορίες που συλλογικά ωθούσαν τον πληθωρισμό υψηλότερα.

Τον τελευταίο καιρό, ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως σε λιγότερες κατηγορίες. Για παράδειγμα, το ποσοστό των δαπανών στέγασης που συνέβαλαν στον συνολικό πληθωρισμό υπερδιπλασιάστηκε στο 72% από ένα χρόνο πριν. Η επίδραση των αυξήσεων των τιμών των τροφίμων και των ποτών αυξήθηκε επίσης.

Εκτός από τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός μειώθηκε από πριν από ένα χρόνο.

Περίπου αυτή την περίοδο πέρυσι, οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν αυξημένες κατά 49% σε σύγκριση με το 2021. Αυτό αντιστοιχούσε στο 21% του συνολικού πληθωρισμού τον περασμένο Μάιο. Όμως, στην τελευταία έκθεση ΔΤΚ, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αυτό συνέβαλε στη μείωση του πληθωρισμού συνολικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *