Έντονες φήμες κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, πως ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η Άγκυρα θα απαιτήσει από την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψουν οι αμερικανικές δυνάμεις την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Όπως αναφέρει η Ahval επικαλούμενη τον δημοσιογράφο Zuifikar Dogan, αυτή η επιλογή βρίσκεται στο τραπέζι ως απάντηση, μια οικεία απειλή που επανέρχεται από την Άγκυρα κάθε φορά που η σχέση της με την Ουάσιγκτον μπαίνει σε μια οξυμένη φάση.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Προεδρία των Τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), στον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ και σε πολλά άλλα στελέχη. Αυτές οι κυρώσεις απαγορεύουν στην SSB την πρόσβαση σε δάνεια είτε από τις ΗΠΑ είτε από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περιορίζουν τις άδειες εξαγωγής για τουρκικά στρατιωτικά προϊόντα που κατασκευάζονται με εξαρτήματα των ΗΠΑ και ξεκινά πάγωμα θεωρήσεων και περιουσιακών στοιχείων στα στελέχη της SSB.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την απόφαση και απέρριψε τα επιχειρήματα των ΗΠΑ κατά της αγοράς του πυραυλικού συστήματος S-400 πέρυσι από τη Ρωσία. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι θα ανταποδώσει, όταν και όποτε η Τουρκία αποφασίσει και με τον τρόπο που θα θεωρεί πιο πρόσφορο.
Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ λειτουργεί από κοινού από τις ΗΠΑ και την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία για δεκαετίες και αποτελεί σημαντική βάση για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία. Η βάση φιλοξενεί επίσης πυρηνικά όπλα.
50 πυρηνικές βόμβες «όμηροι» στο Ιντσιρλίκ
Σύμφωνα με τον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ έχουν, ησύχως, τοποθετημένες πυρηνικές βόμβες σε πέντε χώρες της Ευρώπης, οι οποίες είναι και μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας: Σε Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία.
Οι πρώτες αμερικανικές πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη μεταφέρθηκαν στη Βρετανία το 1950. Τις επόμενες δεκαετίες η Αμερική πολλαπλασίασε τα πυρηνικά της όπλα στην Ευρώπη, που έφτασαν το 1971 να αριθμούν πάνω από 7.000. Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν πυρηνικές βόμβες από τις χώρες του ΝΑΤΟ και από το 2000 απέσυραν 40 βόμβες από την Τουρκία.
Σήμερα, παραμένουν περί τις 150 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη στις πέντε χώρες-μέλη. Από αυτές, οι 50 βρίσκονται στη βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.
Πρόκειται για πυρηνικές βόμβες B61, των οποίων η απόδοση μπορεί να είναι από το 1/3ο ενός κιλοτόνου μέχρι πάνω από 170 κιλοτόνους. Παραμένουν υπό αμερικανική κηδεμονία εν καιρώ ειρήνης, όμως οι πιλότοι του κράτους που τις «φιλοξενεί» εκπαιδεύονται κανονικά στο να τις ρίχνουν στην απευκταία περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.