IEA | Ζητά από τη Ρωσία να ανοίξει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου

IEA | Ζητά από τη Ρωσία να ανοίξει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου
epaselect epa05530867 Workers stand in front of pipes for the Trans-Adriatic Pipeline (TAP), in Spitalle, Albania, 08 September 2016. TAP is a natural gas pipeline project which will start in Greece and cross Albania and the Adriatic Sea to end in southern Italy bringing gas from the Caspian region to European markets. EPA/ARMANDO BABANI | IEA | Ζητά από τη Ρωσία να ανοίξει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου

Έκκληση προς τη Ρωσία να ανοίξει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για την αποτροπή της ενεργειακής κρίσης απηύθυνε με παρέμβαση της η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (IEA). Πρόκειται για τον πρώτο διεθνή οργανισμό που παίρνει θέση στο ακανθώδες αυτό ζήτημα που προβληματίζει αγορές και κυβερνήσεις και θέτει ευθέως θέμα… Ρωσίας στην ενεργειακή κρίση.

«Η IEA πιστεύει πως η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει πιο πολλά για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να διασφαλίσει την πληρότητα των αποθεμάτων σε επαρκή επίπεδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη χειμερινή περίοδο» σχολίασε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του το διεθνές όργανο, επισημαίνοντας δε, πως πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία για τη Ρωσία να κερδίσει… πόντους ως ένας αξιόπιστος πάροχος της ευρωπαϊκής αγοράς.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το τελευταίο δε, είναι σαφές πως υποκρύπτει και ένα υπονοούμενο που δεν έχει να κάνει μόνο με την αξιοπιστία της Ρωσίας ως ενεργειακή πηγή για την Ευρώπη, αλλά και με την πολιτική και επικοινωνιακή σχέση της με την Ευρώπη.

Εξάλλου τις τελευταίες ημέρες πλήθος παραγόντων της αγοράς έχουν κατηγορήσει ευθέως την Gazprom πως έχει περιορίσει εσκεμμένα τις ροές προκειμένου να αυξήσει τις τιμές προκαλώντας πολιτικούς και οικονομικούς τριγμούς στην περιοχή. Να διερευνήσει τις κατηγορίες αυτές ζήτησε ευθέως, προ ημέρων, από την Κομισιόν ομάδα 42 ευρωβουλευτών από όλες τις ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε λίαν επιφυλακτικά.

NORD STREAM2
IEA | Ζητά από τη Ρωσία να ανοίξει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου

Ο ρόλος του Nord Stream 2

Σύμφωνα δε, με μία από τις θεωρίες η Gazprom προκαλεί την ενεργειακή κρίση και τις ελλείψεις στις ευρωπαϊκές αγορές προκειμένου η Γερμανία να πειστεί να εγκρίνει με συνοπτικές διαδικασίες, το αμφιλεγόμενο πολιτικά έργο του αγωγού Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Κι αυτό με δεδομένο πως οι επικείμενες γερμανικές εκλογές δεν είναι βέβαιο πως θα διατηρήσουν στην εξουσία τους φιλικούς προς το project Χριστιανοδημοκράτες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κολοσσού, Αλεξέι Μίλερ υποστήριξε πως η Gazprom τηρεί τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τα επίπεδα προσφοράς και πως είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή, αν χρειαστεί, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί πως θα το πράξει.

Πραγματικά, μόλις χθες το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο αρνήθηκε να δεσμεύσει για τον Οκτώβριο μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου προς εξαγωγή μέσω της Ουκρανίας και δέσμευσε μόνο το ένα τρίτο του διαθέσιμου χώρου στον αγωγό Yamal, μέσω Πολωνίας. Η εξέλιξη αυτή αμέσως-αμέσως προκάλεσε νέο άλμα των τιμών.

Αντ’ αυτού επιμένει να πιέζει για την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση της έναρξης της λειτουργίας του Nord Stream 2. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε δηλώσεις του προ ημέρων επεσήμανε πως η εκκίνηση του αγωγού θα μπορέσει να αυξήσει τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου.

«Η δήλωση της IEA επιβεβαιώνει αυτό που το σύνολο της βιομηχανίας συζητά εδώ και καιρό και πολλοί πολιτικοί στην Ευρώπη διστάζουν να παραδεχτούν ανοιχτά: το ρόλο της Ρωσίας στην τωρινή ενεργειακή κρίση» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας για το θέμα στους Financial Times, ο Τιερί Μπρος, πρώην σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

nord stream map
IEA | Ζητά από τη Ρωσία να ανοίξει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου

One thought on “IEA | Ζητά από τη Ρωσία να ανοίξει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου

  1. Παράθεμα: Τιμή Φυσικού Αερίου | 5 λόγοι για τους οποίους ακριβαίνει | De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.