Εκλογές 2023 | Μήνας σταθμός για την κυβέρνηση ο Ιανουάριος | Μαραθώνιος συσκέψεων για τα ψηφοδέλτια και μπαράζ νομοσχεδίων

Εκλογές 2023 | Μήνας σταθμός για την κυβέρνηση ο Ιανουάριος | Μαραθώνιος συσκέψεων για τα ψηφοδέλτια και μπαράζ νομοσχεδίων

Κομβικές αποφάσεις καλείται να λάβει μέσα στον Ιανουάριο η κυβέρνηση, καθώς η πολιτική επικαιρότητα κινείται σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στο δρόμο προς τις ανοιξιάτικες κάλπες μια σειρά εκκρεμοτήτων πρέπει να κλείσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα και ένας μαραθώνιος συσκέψεων ξεκινά στο Μέγαρο Μαξίμου για να χαραχθεί η στρατηγική των επόμενων μηνών.

Το βασικό σενάριο που είναι στο τραπέζι προβλέπει κάλπες μέσα στον Απρίλιο, ώστε σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης να ακολουθήσει η δεύτερη αναμέτρηση μέσα στο Μάιο. Να σημειωθεί πως σε περίπτωση που οι εκλογές προκηρυχθούν τον Μάιο θα πρέπει η δεύτερη αναμέτρηση – εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση – να γίνει μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις (που ξεκινάνε στις 2 Ιουνίου).

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο και το πρώτο ζητούμενο είναι να κλείσουν τα ψηφοδέλτια. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, άπαντες οι εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ενώ οι λίστες θα δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Δεδομένο είναι πως θα υπάρξουν νέα πρόσωπα που θα σηματοδοτούν την διεύρυνση, καθώς στόχος είναι να σταλεί μήνυμα ανοίγματος κυρίως σε ένα κεντρώο ακροατήριο. Με βάση το σχεδιασμό θα υπάρξει δυναμική συμμετοχή των 40ρηδων στα γαλάζια ψηφοδέλτια, ενώ στόχος είναι να υπάρξει και σημαντική εκπροσώπηση των γυναικών.

Άγνωστος «Χ» στην εκλογική εξίσωση είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει εκπρόσωπος του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο. Τα ονόματα στα «πηγαδάκια» διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ φαίνεται πως έχει εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο πολλών «μίνι» εκπροσώπων.

Το βάρος στα νομοσχέδια

Πάντως σε αυτή την χρονική συγκυρία το βάρος πέφτει στην ψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίων, καθώς στην Νέα Δημοκρατία θέλουν να φτάσουν μέχρι τις κάλπες με βασικό σύνθημα «το είπαμε- το κάναμε». Επομένως δίνεται προτεραιότητα στο να ψηφιστούν μέτρα που ήταν στο γαλάζιο προεκλογικό πρόγραμμα του 2019 αλλά και να κλείσουν νέα μέτωπα που άνοιξαν στο ενδιάμεσο.

Με βάση το σχεδιασμό μέσα σε περίπου 90 ημέρες θα περάσουν από τη Βουλή 30 νομοσχέδια που ρυθμίζουν επιμέρους θέματα. Μεταξύ αυτών είναι το νέο πλαίσιο για το πόθεν έσχες, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ο χάρτης διοικητικής δικαιοσύνης κ.α. Με σειρά παρεμβάσεων να αφορούν στους ευαίσθητους τομείς της υγείας, της παιδείας και της απασχόλησης, στους οποίους θέλει να εστιάσει το κυβερνών κόμμα

Λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα ανέφερε στο μήνυμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το νέο έτος είναι εμφανές ότι θα δοθεί το επόμενο διάστημα βαρύτητα στο κοινωνικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής, πάντα υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως αυξάνεται η πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

310926c3 6150 42bb b8fd 9662078a43de

Τα πρόσωπα που μπαίνουν μπροστά

Την δύσκολη αποστολή της κατάρτισης των ψηφοδελτίων έχουν αναλάβει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Παύλος Μαρινάκης και ο Θανάσης Νέζης, που είναι στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό που βέβαια θα μείνει τελευταίο είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καθώς αναζητούνται πρόσωπα που να στέλνουν σαφές μήνυμα διεύρυνσης.

Με ανεβασμένες ταχύτητες προχωρά και η εκπόνηση του «γαλάζιου» προγράμματος για την επόμενη τετραετία και αύριο αναμένεται να γίνει διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου. Στη σύσκεψη αναμένεται να γίνει ένας απολογισμός του κυβερνητικού έργου και να συζητηθούν οι κεντρικοί άξονες του σχεδίου για την επόμενη ημέρα. Να σημειωθεί πως ο αρμόδιος γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χάρης Θεοχάρης είναι σε επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο.

Τέλος, να επισημανθεί πως ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται το επόμενο διάστημα να αναλάβει έναν πιο διευρυμένο ρόλο στην γαλάζια προεκλογική «καμπάνια». Επίσης, σημαντική θα είναι η συμβολή και μελών της κυβέρνησης όπως ο Νίκος Παπαθανάσης που δεν σκοπεύουν να ριχθούν στο κυνήγι του σταυρού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *