Εστίαση | Περαιτέρω συρρίκνωση θα παρουσιάσει το 2021 ο κύκλος εργασιών

Περαιτέρω συρρίκνωση θα παρουσιάσει το 2021 ο κύκλος εργασιών για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις στην εστίαση που δραστηριοποιούνται στον νομό Αττικής (εξαιρούνται Πειραιάς, Δ. Αττική και Λαύριο), ο οποίος θα κατέλθει περίπου στο μισό σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσό του τζίρου που καταγράφηκε το 2019.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Toυ Γιώργου Λαμπίρη

Πιο συγκεκριμένα, ενώ το 2019 οι συνολικές πωλήσεις των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης στην Αττική ήταν 1,25 δισ. ευρώ, το 2020 μειώθηκαν στα 719,89 εκατ. ευρώ και, με βάση τη σχετική εκτίμηση, θα κατέλθουν για το 2021 στα 641,72 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της ICAP με τίτλο “Εκτίμηση οικονομικής ζημιάς για τον κλάδο της εστίασης το 2020 και πρόβλεψη για το 2021 στην περιφέρεια Αττικής”. Συνολικά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έχασαν μέσα σε δύο χρόνια και κατά τη διάρκεια της πανδημίας 613 εκατ. ευρώ.

Επί της ουσίας, ο τζίρος των μικρών επιχειρήσεων εστίασης ήταν μειωμένος κατά 537,5 εκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια του 2020 και σε σύγκριση με το 2019, ενώ το 2021 υπολογίζεται ότι θα χάσει επιπρόσθετα 76,2 εκατ. ευρώ. Η ποσοστιαία μεταβολή των πωλήσεων για το 2020 σε σύγκριση με το 2019 ανήλθε στο 42,7%, ενώ για το 2021 η μείωση αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 10,6% σε σύγκριση με το 2020.

Επιπλέον 607 εκατομμύρια χάθηκαν για τους σχετιζόμενους κλάδους

Ως παράπλευρη, αλλά εξίσου σημαντική, καταγράφεται η απώλεια που συνδέεται με τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης, καθώς εκτιμάται ότι προκάλεσε μείωση τζίρου κατά 607,4 εκατ. ευρώ σε όλους τους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο της εστίασης ως προμηθευτές, όπως είναι για παράδειγμα οι υπηρεσίες διαμονής, τα είδη διατροφής και τα ποτά, το χονδρικό εμπόριο, η ακίνητη περιουσία, το λιανικό εμπόριο.
 

Έρευνα: Η εστίαση μετρά τις πληγές της


Χάθηκαν εισοδήματα 139,9 εκατ. ευρώ για τους εργαζόμενους


Συν τοις άλλοις, η μείωση τζίρου των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης το 2020 προκάλεσε εκτιμώμενη συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων στην εστίαση κατά 139,9 εκατ. ευρώ. Η απασχόληση στην εστίαση, βάσει της έρευνας, μειώθηκε κατά -0,9% εντός του 2020, ενώ η πρόβλεψη για το 2021 κάνει λόγο για αύξηση κατά 3,5%. Η πολλαπλασιαστική μείωση θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας λόγω της εστίασης εκτιμήθηκε για το 2020 σε 20.400 εργαζόμενους.

Κύριοι παράγοντες προβληματισμού η αβεβαιότητα και ο διχασμός μεταξύ εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων

Τα κυριότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις της εστίασης αναφορικά με την αγορά και τους καταναλωτές είναι η αβεβαιότητα, ο διχασμός ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες, η μείωση των πελατών λόγω του φόβου για την πανδημία, καθώς και η μειωμένη ρευστότητα στην αγορά.

Άλλοι παράγοντες που προκαλούν ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου είναι η αστάθεια στην αγορά και, κατ’ επέκταση, η κακή ψυχολογία, η καθυστέρηση της ανάκαμψης στην καταναλωτική κίνηση, η τηλεργασία και η αναστολή εργασίας που οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης στον χώρο εργασίας, η απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους, ο έλεγχος των πελατών κατά την είσοδο στα καταστήματα και η καθημερινότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται με τη διαρκή εφαρμογή των νέων μέτρων.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται σημαντικά λόγω της έλλειψης ρευστότητας και του μειωμένου τζίρου, της δυσκολίας διατήρησης του προσωπικού, της απουσίας στήριξης από το ΕΣΠΑ και τις τράπεζες, της αύξησης του κόστους στις πρώτες ύλες, της πορείας που ακολουθεί η αγοραστική δύναμη του κοινού. Επιπλέον παράγοντες που προκαλούν δυσχέρειες στη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης είναι ο υψηλός ανταγωνισμός από την είσοδο πολλών νέων παικτών στην αγορά, η αύξηση των λειτουργικών δαπανών και τα επιπλέον χρέη τα τελευταία δύο χρόνια, το νομοθετικό πλαίσιο του κράτους για τις επιχειρήσεις, το φορολογικό πλαίσιο για νέες επενδύσεις και η επισφάλεια που αφορά τα εργασιακά ζητήματα.

estiasi2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *