Πόσο εξαρτημένος είναι ο κόσμος από τη Ρωσία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο; | Ανάλυση BBC

Η Ρωσία λέει ότι δεν προμηθεύει πλέον φυσικό αέριο στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, αφού οι χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν για τις προμήθειες τους σε ρούβλια.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θεωρεί την κίνηση ως μια μορφή εκβιασμού.

Από τους Jake Horton, Daniele Palumbo & Tim Bowler για το BBC

Τι έχει συμβεί?

Παρά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία συνέχισε να προμηθεύει μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, αφού οι δυτικές δυνάμεις επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι «μη φιλικές» χώρες θα έπρεπε να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρωσικό νόμισμα.

Η ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρεία Gazprom δήλωσε ότι διέκοψε τις προμήθειες προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία και δεν θα τις επανεκκινήσει μέχρι να γίνουν οι πληρωμές σε ρούβλια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε τους ευρωπαίους παρόχους ενέργειας να μην συμμορφωθούν με τις ρωσικές απαιτήσεις, λέγοντας ότι αυτό πιθανότατα θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ.

Πόσο αέριο παρέχει η Ρωσία στην Ευρώπη;

Το 2019 η Ρωσία αντιπροσώπευε το 41% ​​των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ .

Εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας

Εάν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξαντλούνταν, η Ιταλία και η Γερμανία θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες καθώς εισάγουν το περισσότερο φυσικό αέριο .

Η Ρωσία παρέχει περίπου μόνο το 5% των προμηθειών φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου και οι ΗΠΑ δεν εισάγουν ρωσικό αέριο.

Η Ρωσία στέλνει αέριο στην Ευρώπη μέσω αρκετών κεντρικών αγωγών. Το αέριο συλλέγεται σε περιφερειακούς κόμβους αποθήκευσης και στη συνέχεια διανέμεται σε όλη την ήπειρο.

Αγωγοί φυσικού αερίου της Ευρώπης

Η αποθήκευση φυσικού αερίου της Πολωνίας είναι επί του παρόντος πλήρης κατά 76%, αλλά η Βουλγαρία βρίσκεται σε μόλις 17%.

“Αυτό δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο ζήτημα, το πρόβλημα θα είναι τον επόμενο χειμώνα, επομένως είναι βασικό θέμα η αναπλήρωση της αποθήκευσης”, λέει η αναλυτής έρευνας ενεργειακής πολιτικής Simone Tagliapietra.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο;

Η Βουλγαρία λέει ότι προσπαθεί να αυξήσει την ποσότητα φυσικού αερίου που λαμβάνει από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και να κάνει συμφωνίες με την Τουρκία και την Ελλάδα.

Η Πολωνία κατασκευάζει έναν νέο αγωγό που τον συνδέει με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας, ο οποίος πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2022 και εντείνει την προμήθεια από τη γειτονική Λιθουανία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας είπε στο BBC ότι υπάρχουν «επιλογές για να ληφθεί το φυσικό αέριο από άλλους εταίρους», συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των χωρών του Κόλπου.

Η Ευρώπη θα μπορούσε να στραφεί σε υπάρχοντες εξαγωγείς φυσικού αερίου όπως το Κατάρ, η Αλγερία ή η Νιγηρία, αλλά υπάρχουν πρακτικά εμπόδια για την ταχεία επέκταση της παραγωγής.

Ο αναλυτής ερευνών Ben McWilliams λέει: «Είναι πιο δύσκολο να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο επειδή έχουμε αυτούς τους μεγάλους σωλήνες που μεταφέρουν το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να στείλουν επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στόχος είναι η παροχή 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως επιπλέον φυσικού αερίου τουλάχιστον έως το 2030.

Η Ευρώπη θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τη χρήση άλλων πηγών ενέργειας, αλλά αυτό δεν είναι γρήγορο ή εύκολο.

ανεμογεννήτρια
Λεζάντα εικόνας,Η ΕΕ ελπίζει να ενισχύσει μαζικά τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής ενέργειας

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν, επομένως βραχυπρόθεσμα αυτό δεν είναι λύση», λέει ο κ. Tagliapietra.

«Έτσι, για τον επόμενο χειμώνα – αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι η αλλαγή καυσίμου, όπως το άνοιγμα σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, όπως η Ιταλία και η Γερμανία έχουν σχέδια να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Η ΕΕ έχει προτείνει ένα σχέδιο για να γίνει η Ευρώπη ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πριν από το 2030 – συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου και την αντικατάσταση του φυσικού αερίου στη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποιες κυρώσεις επιβάλλονται στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο;

Οι ΗΠΑ κήρυξαν πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα .

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους και η ΕΕ μειώνει τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα .

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση του πετρελαίου της θα οδηγήσει σε «καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά» .

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξήθηκαν και οι δύο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Πόσο πετρέλαιο εξάγει η Ρωσία;

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.

Οι κορυφαίοι 10 παραγωγοί πετρελαίου

Από περίπου πέντε εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου που εξάγει κάθε μέρα, περισσότερα από τα μισά πήγαν στην Ευρώπη, πριν ανακοινωθούν οι κυρώσεις .

Οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσώπευαν το 8% της συνολικής ζήτησης πετρελαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 3% της ζήτησης των ΗΠΑ.

Στις αρχές Απριλίου, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου είχε μειωθεί κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.

Ο ΔΟΕ αναφέρει ότι η μείωση θα μπορούσε να φτάσει το 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη Απριλίου και περίπου τρία εκατομμύρια από τον Μάιο.

Αυτό ακολουθεί τους ευρωπαίους αγοραστές που αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές και τις ΗΠΑ που απαγορεύουν εντελώς τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις αρχές Μαρτίου.

Η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να βρει νέες αγορές για το πετρέλαιο της στην Ασία ή αλλού, αλλά εάν συνεχιστεί η πτώση της παραγωγής, θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει την οικονομία της χώρας.

Τι γίνεται με τις εναλλακτικές προμήθειες πετρελαίου;

Ο κ. McWilliams λέει ότι θα πρέπει να είναι ευκολότερο να βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές για πετρέλαιο παρά για φυσικό αέριο, γιατί ενώ κάποιοι προέρχονται από τη Ρωσία, “υπάρχουν επίσης πολλές αποστολές από αλλού”.

Ορισμένα μέλη του ΔΟΕ έχουν απελευθερώσει το ισοδύναμο των 120 εκατομμυρίων βαρελιών από τα αποθέματα πετρελαίου – τη μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθεμάτων στην ιστορία του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε μια σημαντική απελευθέρωση πετρελαίου από τα αποθέματα της Αμερικής σε μια προσπάθεια να μειωθεί το υψηλό κόστος των καυσίμων.

Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης η Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της και εξετάζουν τη χαλάρωση των κυρώσεων στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Τι θα γίνει με τους λογαριασμούς θέρμανσης και καυσίμων;

Οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και καυσίμων ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου.

Οι τιμές θέρμανσης – οι οποίες είναι ήδη υψηλές – είναι πιθανό να αυξηθούν ακόμη περισσότερο εάν περιοριστεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών διατηρούνται υπό έλεγχο με ανώτατο όριο τιμής ενέργειας (πλαφόν).

Αλλά οι λογαριασμοί αυξήθηκαν κατά £700 σε περίπου £2.000 τον Απρίλιο όταν το ανώτατο όριο αυξήθηκε . Αναμένεται να φτάσουν περίπου τις 3.000 £ όταν το ανώτατο όριο αυξηθεί ξανά αυτό το φθινόπωρο.

γυναίκα και καλοριφέρ
Λεζάντα εικόνας,Οι λογαριασμοί θέρμανσης αναμένεται να αυξηθούν απότομα φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης εκτιναχθεί στα ύψη , και η κυβέρνηση ανακοίνωσε τώρα μείωση των δασμών στα καύσιμα καθώς οι αυτοκινητιστές αγωνίζονται με τιμές ρεκόρ.

«Νομίζω ότι αν βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σταματούν να ρέουν προς την Ευρώπη, τότε θα χρειαστούμε μέτρα τύπου δελτισμού», λέει ο κ. McWilliams.

«Μέρος της συζήτησης τώρα είναι, μπορούμε να πούμε στα νοικοκυριά να χαμηλώσουν τους θερμοστάτες τους κατά ένα βαθμό, κάτι που μπορεί να εξοικονομήσει ένα σημαντικό κομμάτι φυσικού αερίου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *