HF2 | Κατασκευάζοντας την ελληνική μελλοντική φρεγάτα στην Ελλάδα

HF2 | Κατασκευάζοντας την ελληνική μελλοντική φρεγάτα στην Ελλάδα
To 2004 το ναυπηγείο της FMM δεν ήταν καν στρωμένο με τσιμέντο και απασχολούσε λιγότερους από 1.000 υπαλλήλους. Σήμερα το ναυπηγείο αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής και παρέχει 1.500 θέσεις εργασίας. | HF2 | Κατασκευάζοντας την ελληνική μελλοντική φρεγάτα στην Ελλάδα

Με «χτυπήματα» στα δύο ασθενέστερα σημεία της συμφωνίας με τους Γάλλους για τις φρεγάτες, την έλλειψη ελληνικής συμμετοχής στην παραγωγή και το γεγονός ότι οι φρεγάτες Belhara είναι ένα νέο οπλικό σύστημα που δεν έχει δοκιμασθεί, η αμερικανική αμυντική βιομηχανία Lockheed Martin, από κοινού με την ιταλική Fincantieri που έχει εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον της για τη διάσωση των ναυπηγείων Ελευσίνας, ανεβάζουν το θερμόμετρο της πίεσης στην κυβέρνηση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θεωρούν τελειωμένη υπόθεση την παραγγελία στη γαλλική Naval Group.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στο πλαίσιο αυτό η Lockheed Martin δημοσίευσε άρθρο στην επίσημη, ελληνική ιστοσελίδα της με τιτλο Κατασκευάζοντας την ελληνική μελλοντική φρεγάτα στην Ελλάδα: Αναζωογόνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας και αναδιαμόρφωση της τοπικής οικονομίας

Το παραθέτουμε:

Από ένα ταπεινό ξεκίνημα προέκυψε ένα ισχυρό ναυπηγείο

Η κατασκευή της Ελληνικής μελλοντικής φρεγάτας στην Ελλάδα θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. Το ίδιο συνέβη σε μια μικρή πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες που το 2004 άρχισε να κατασκευάζει πολεμικά πλοία για λογαριασμό των ΗΠΑ. Τα τελευταία 15 χρόνια το ναυπηγείο Fincantieri Marinette Marine (FMM) έχει μετατραπεί από ναυπηγείο με λιγότερους από 300 υπαλλήλους σε μια μεγάλη γραμμή παραγωγής με περισσότερους από 1.500 υπαλλήλους να εργάζονται καθημερινά στο ναυπηγείο.

2009: Πριν από την επένδυση στο ναυπηγείο Fincantieri Marinette Marine

2009: Πριν από την επένδυση στο ναυπηγείο Fincantieri Marinette Marine

2017: Μετά την επένδυση στο ναυπηγείο Fincantieri Marinette Marine. Οι προσθήκες συμπεριλαμβάνουν επέκταση των εγκαταστάσεων, νέο κτίριο ψηγματοβολής και βαφής, νέο κτίριο κοπής και  κατασκευής πάνελ και μεγαλύτερες αποθήκες.

2017: Μετά την επένδυση στο ναυπηγείο Fincantieri Marinette Marine. Οι προσθήκες συμπεριλαμβάνουν επέκταση των εγκαταστάσεων, νέο κτίριο ψηγματοβολής και βαφής, νέο κτίριο κοπής και κατασκευής πάνελ και μεγαλύτερες αποθήκες. Μέσω της συνεργασίας της Lockheed Martin με την FMM, οι διαδικασίες και οι υποδομές στο ναυπηγείο FMM έχουν αλλάξει, επιτρέποντας τη σημερινή δυναμική κατασκευαστική ικανότητα ενώ έχει αναβαθμιστεί μετατρέποντάς το σε ένα από τα πιο σύγχρονα ναυπηγεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

2020: Το Littoral Combat Ship 25 στο στρωμένο με τσιμέντο ναυπηγείο της FMM.

2020: Το Littoral Combat Ship 25 στο στρωμένο με τσιμέντο ναυπηγείο της FMM.

Καθημερινά 2.500 εργάτες από το Michigan και το Wisconsin εισέρχονται από τις πύλες των ναυπηγείων FMM. Τα προγράμματα  παρέχουν εργασία σε χιλιάδες άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους παγκοσμίως. Μόνο στο Michigan και στο Wisconsin απασχολούνται 7.500 εργαζόμενοι ενώ άλλοι 12.500 απασχολούνται στις 43 πολιτείες των ΗΠΑ. 

Η επένδυση των $120 εκατ. δίνει ώθηση στις παραγωγικές δυνατότητες.

Η Fincantieri επένδυσε πάνω από 120 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του ναυπηγείου προκειμένου να παραδίδει πλοία με αυξημένες δυνατότητες. Αυτή η ιδιωτική επένδυση βοήθησε το ναυπηγείο να επιτύχει πλήρη παραγωγή και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε μια εποχή που ήταν απολύτως  απαραίτητες.

Με αυτές τις βελτιώσεις στην υποδομή και στην εξειδίκευση των εργαζομένων, το ναυπηγείο FMM έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στην περιοχή του Wisconsin και του Michigan. Επιπλέον, η επιτόπια τεχνική εκπαίδευση που παρέχει η FMM στους υπαλλήλους της έχει δημιουργήσει δυνατότητες για μακροχρόνια σταδιοδρομία ενώ έχει διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε να διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους εργαζομένους στον τομέα τους στις ΗΠΑ.ι

Littoral Combat Ship
HF2 | Κατασκευάζοντας την ελληνική μελλοντική φρεγάτα στην Ελλάδα

Η Lockheed Martin έχει παραδώσει μέχρι σήμερα 10 πλοία και της έχει ανατεθεί η κατασκευή τεσσάρων Multi-Mission Surface Combatants (MMSC), μια παραλλαγή του Littoral Combat Ship (LCS) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, για τη Σαουδική Αραβία, με δύο επί του παρόντος υπό κατασκευή.

Η κατασκευή πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα σημαίνει όφελος από την οικονομική ώθηση

Τώρα η Lockheed Martin σχεδιάζει μια νέα παραλλαγή της φρεγάτας MMSC για το Πολεμικό Ναυτικό, την Hellenic Future Frigate (HF2).

Littoral Combat Ship (LCS)
HF2 | Κατασκευάζοντας την ελληνική μελλοντική φρεγάτα στην Ελλάδα

Η HF2 προέρχεται από ένα δοκιμασμένο, επιχειρησιακά λειτουργικό πλοίο που έχει αποδείξει τη λειτουργική του αξία, με περισσότερα από 600.000 ναυτικά μίλια στο ενεργητικό του και συνεχίζει να συμμετέχει σε πολλαπλές αποστολές έως σήμερα. Όλα τα επιχειρησιακά δεδομένα και οι πληροφορίες που αντλήθηκαν από αυτές τις αποστολές θα μεταφερθούν στην HF2.

Η HF2 φέρει επίσης αποδεδειγμένη, αξιόπιστη τεχνολογία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει Σύστημα Διαχείρισης Μάχης που προέρχεται από το Aegis, ενισχυμένη προστασία κυβερνοεπίθεσης και αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου και πρόωσης.

Η κατασκευή της HF2 μπορεί να ολοκληρωθεί στην Ελλάδα αυξάνοντας τις δυνατότητες ναυπηγικής της χώρας ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας για τις επόμενες δεκαετίες.

Όπως το ναυπηγείο FMM, τα ελληνικά ναυπηγεία έχουν μια σταθερή παράδοση στη ναυπηγική βιομηχανία. Ακριβώς όπως η Lockheed Martin συνεργάστηκε με την FMM για τον εκσυγχρονισμό του ναυπηγείου της, η Lockheed μπορεί να υποστηρίξει τα ελληνικά ναυπηγεία στην προσπάθεια αναβίωσης τους και να τα βοηθήσει να εκσυγχρονίσουν τις τεχνικές κατασκευής καθώς και τη γραμμή συναρμολόγησης των πλοίων.

Η Lockheed Martin έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει και να προσαρμόσει το επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας με την FMM στα ελληνικά ναυπηγεία προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσουν την κατασκευή πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα με την Hellenic Future Frigate (HF2). Περισσότερα για το σχεδιασμό και τις δυνατότητες της HF2 μπορείτε να δείτε εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *