Η αμαρτωλή Halk Bank: Οι στενές σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν χρονολογούνται από το 2012

Η αμαρτωλή Halk Bank: Οι στενές σχέσεις Τραμπ - Ερντογάν χρονολογούνται από το 2012
Η αμαρτωλή Halk Bank: Οι στενές σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν χρονολογούνται από το 2012

Σύγκρουση συμφερόντων,στενή σχέση και επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τη σχέση των δύο αντρών, που αρκετές φορές λειτουργούν εκτός θεσμικού πλαισίου. Αν για τον Ερντογάν που είναι ο απόλυτος ηγέτης της Τουρκίας, αυτό είναι κάτι απλό, για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν είναι καθώς μιλάμε για χώρα δυτική, δημοκρατική και μάλιστα με ξεκάθαρη τη διάκριση των εξουσιών. Ας δούμε λίγο πως εμπλέκονται :

Το 2019 οι δύο άνδρες βρίσκονται έρχονται σε συνεννόηση για τον τερματισμό της έρευνας από τις αμερικανικές αρχές στην τουρκική τράπεζα Halk Bank, που διακινούσε δισεκατομμύρια σε χρυσό προς το Ιράν. Ερντογάν και Τραμπ αναθέτουν το χειρισμό της κρίσιμης για την Τουρκία υπόθεσης στους γαμπρούς τους.

Η αμαρτωλή Halk Bank: Οι στενές σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν χρονολογούνται από το 2012

Τζάρεντ Κούσνερ και Μπεράτ Αλμπαϊράκ λαμβάνουν εντολές από τους Προέδρους και πεθερούς τους για να φέρουν σε πέρας διάφορες αποστολές, όπως το κλείσιμο της υπόθεσης Halk Bank, την άρση των κυρώσεων προς την Τουρκία για την αγορά των S-400 από την Ρωσία, αλλά και την συμφωνία για αποχώρηση από τη Συρία των αμερικανικών στρατευμάτων.

«Συμμετείχαμε στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο αξιότιμος πρόεδρός μας με τον αξιότιμο σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τράμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Έπειτα είχαμε τετ α τετ συνάντηση με τον κ. Κούσνερ με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας» είχε γράψει στο Twitter ο Αλμπαϊράκ

Οι στενές σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν από το 2012

Οι επαφές Κούσνερ και Αλμπαϊράκ που αμερικανικά μέσα βάφτισαν «διπλωματία των γαμπρών» δεν ήταν τίποτε άλλο από τη βιτρίνα της ιδιαίτερης σχέσης που διατηρούν από το 2012, Ερντογάν και Τράμπ. Τότε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ένας δισεκατομμυριούχος και ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν απλά ο πρωθυπουργός. Ο Τραμπ μιλούσε γι΄ αυτόν με κολακευτικά λόγια. «Ο πρωθυπουργός (Ερντογάν) είναι από τα πιο σεβαστά πρόσωπα στον κόσμο και στις ΗΠΑ είναι καλός άνθρωπος και σας εκπροσωπεί επάξια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Ο γαμπρός που γνώρισε τον Τραμπ στον Ερντογάν

Τους δύο άνδρες έφερε κοντά ένας άλλος γαμπρός. Ο επιχειρηματίας Μεχμέτ Γιαλτσιντάγκ. Ο γαμπρός του πιο ισχυρού οικονομικού παράγοντα της Τουρκίας Αϊντίν Ντογκάν και φίλος του Ερντογάν. Ο επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος κλειδί. Το 2012 πλήρωσε 10 εκατομμύρια δολάρια για να πάρει την άδεια και να βάλει το όνομα Τραμπ στην μαρκίζα δύο νέων εντυπωσιακών πύργων στην Κωνσταντινούπολη. Το 2015 μάλιστα, μερικούς μήνες πριν την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τον Λευκό Οίκο, ο σημερινός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναγκάστηκε να παραδεχτεί το ασυμβίβαστο της σχέσης του με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η αμαρτωλή Halk Bank: Οι στενές σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν χρονολογούνται από το 2012

«Κι εγώ έχω μία μικρή σύγκρουση συμφερόντων γιατί έχω ένα τεράστιο, τεράστιο κτίριο στην Κωνσταντινούπολη. Είναι μία πραγματικά εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση και λέγεται “Πύργοι Τράμπ”, δύο πύργοι αντί για έναν όπως συνηθίζω» είχε πει τότε. Πρόσφατα ο Τραμπ επέλεξε να καλύψει τον Ερντογάν στην εισβολή στη Συρία, να «αδειάσει» τους Κούρδους συμμάχους της Αμερικής και να έρθει σε σύγκρουση ακόμη και με το ίδιο το κόμμα.

Ντ. Τραμπ, Ρ.Τ. Ερντογάν και αμαρτωλή Halk Bank

H Halk Bank είναι η τράπεζα, που με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν, παραβίασε το αμερικανικό εμπάργκο στο Ιράν και αντάλλασσε με χρυσό το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που έστελναν οι Μουλάδες της Τεχεράνης στην Τουρκία. Οποιαδήποτε άλλη χώρα συμμετείχε σε αυτή την απαίσια παρανομία, οι Αμερικανοί θα την είχαν …βομβαρδίσει με κυρώσεις. Επειδή δεν ομιλούμε για οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά την Τουρκία, η κυβέρνηση του κ. Τραμπ όχι μόνο δεν την τιμώρησε, αλλά όπως καταγγέλλει συγκεκριμένος γερουσιαστής, προσπάθησε να την καλύψει.

Η εν λόγω τράπεζα έκανε (και κάνει) όλες τις βρώμικες δουλειές της οικογένειας του Ταγίπ Ερντογάν και ο τραπεζίτης Ατίλα που συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Αμερική είναι ο προσωπικός ταμίας της προεδρικής οικογένειας της Τουρκίας. Δύο στενότατοι συνεργάτες και φίλοι του κ. Τραμπ, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι και ο Μπαλλάρντ της εταιρείας λόμπι Ballard Partners, ασχολήθηκαν με την υπόθεση και αναμείχθηκαν στις προσπάθειες να μην τιμωρηθεί η τράπεζα για την παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο στο Ιράν.

Η υπόθεση της Halk Bank βρoμά απ’ όπου και αν την πιάσει κανείς.

Έχουν χρησιμοποιηθεί πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ κι Hellas Journal

One thought on “Η αμαρτωλή Halk Bank: Οι στενές σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν χρονολογούνται από το 2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.