Πλοία | Λιγότεροι εφοπλιστές επιλέγουν την ελληνική σημαία και το 2021

Πλοία | Λιγότεροι εφοπλιστές επιλέγουν την ελληνική σημαία και το 2021

Νέα πτώση καταγράφεται το τρέχον έτος στον αριθμό των πλοίων που έχουν υψωμένη την ελληνική σημαία, εν μέσω πρωτοβουλιών σε επίπεδο κυβέρνησης και ενώσεων για την αναβάθμιση του συνολικού πλαισίου νηολόγησης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σύμφωνα με στοιχεία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), το ελληνικό νηολόγιο παραμένει στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την ένατη θέση σε όρους χωρητικότητας των πλοίων που περιλαμβάνει.

Ωστόσο, ο αριθμός των πλοίων είναι μειωμένος σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, το 2021, 1.236 πλοία συνολικής χωρητικότητας 64,8 εκατ. dwt πλέουν με την ελληνική σημαία (η έρευνα καλύπτει εμπορικά πλοία χωρητικότητας 100 gt και πάνω, εξαιρουμένων αλιευτικών, πολεμικών και yachts). Το 2020, το ελληνικό νηολόγιο κατείχε 1.283 πλοία, χωρητικότητας 69 εκατ. dwt.  Σημειώνεται ότι από το 2011, η ελληνική σημαία μετρά κάθε χρόνο απώλειες στον αριθμό των πλοίων που την επιλέγουν.

Τα περισσότερα πλοία του νηολογίου είναι tankers. Άλλωστε, σχεδόν 1 στα 3 πλοία αυτού του τύπου ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές. Ειδικότερα, 337 δεξαμενόπλοια χωρητικότητας 42,1 εκατ. dwt είναι ενταγμένα στο νηολόγιο. 

Ακολουθούν τα bulk carriers με 158 πλοία χωρητικότητας 18,2 εκατ. dwt. Τη λίστα συμπληρώνουν 89 πλοία γενικού φορτίου, 5 containerships και 647 άλλοι τύποι πλοίων. Μόνο ο κλάδος γενικού φορτίου σημειώνει άνοδο σε σχέση με πέρυσι, σε αριθμό πλοίων.

Το πρώτο νηολόγιο στις προτιμήσεις των εφοπλιστών παγκοσμίως είναι ο Παναμάς με πλοία χωρητικότητας 344,2 εκατ. dwt. Το top-10 ολοκληρώνουν η Λιβερία (300,1 εκατ. dwt), τα Νησιά Μάρσαλ (274 εκατ. dwt), το Χονγκ Κονγκ (205,1 εκατ. dwt), η Σιγκαπούρη (136,4 εκατ. dwt), η Μάλτα (116,4 εκατ. dwt), η Κίνα (107,6 εκατ. dwt), οι Μπαχάμες (74,3 εκατ. dwt), η Ελλάδα και η Ιαπωνία (39,1 εκατ. dwt).

H παρέμβαση Βενιάμη

Εκτενείς αναφορές στις προσπάθειες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης.

Όπως είπε, “σε εθνικό επίπεδο, η περίοδος που πέρασε ήταν καθοριστική για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση νομοθετικών αστοχιών που είχαν πλήξει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου. Η ελληνική σημαία εκτός από ποιοτική, είναι πια άκρως ανταγωνιστική”.

Ωστόσο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα μειονεκτήματα που τη χαρακτηρίζουν ακόμη, όπως τη “διαπιστωμένη καθυστέρηση στην επιβεβλημένη ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση των λειτουργικών και διαδικαστικών εκφάνσεών της”.

Πάντως, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει δεσμευτεί να παράξει ηλεκτρονικές υπηρεσίες στη ναυτιλιακή κοινότητα και στις ναυτιλιακές εταιρείες που θα περιλαμβάνουν διάφορα στοιχεία των πλοίων, καθώς και το νηολόγιό τους.

Γι’ αυτόν το σκοπό γίνεται προσπάθεια να τεθούν σε εφαρμογή συστήματα Τεχνολογίας Πληροφοριών (IT), όπως το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ναυτιλιακών Πληροφοριών και η Ενιαία Ναυτιλιακή Θυρίδα, αξιοποιώντας στο έπακρο όλους τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

veniamis

Bενιάμης | Ποιος είναι ο Bενιάμης

Eνας από τους πιο σπουδαίους Ελληνες εφοπλιστές και μία από τις μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλίας: ο κ. Θοδωρής Βενιάμης. Ενας επιχειρηματίας που θεωρείται από τους πιο ισχυρούς «του σκληρού πυρήνα του ελληνικού εφοπλισμού».

Ο Θοδωρής Βενιάμης είναι Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών | Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Golden Union Shipping Co. S.A.

Ο Θόδωρος Βενιάμης γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου το 1950. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), αποκτώντας εξειδίκευση στο πεδίο Οικονομία και Δίκαιο.

Tο 1977, ίδρυσε την εταιρεία Golden Union Shipping, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας, και συγκεκριμένα σε πλοία χύδην ξηρού φορτίου. Ο όμιλος της Golden Union διαχειρίζεται σήμερα 45 πλοία ξηρού φορτίου και έχει άλλα 2 υπό ναυπήγηση. Διατελεί, εξαρχής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου εταιρειών Golden Union, οι οποίες καλύπτουν ευρύ φάσμα ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

Από τον Φεβρουάριο του 2009, κατέχει τη θέση του Προέδρου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), ενώ, από το 1987, είναι εκλεγμένο μέλος του Προεδρείου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΕ.

Ο κ. Βενιάμης είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Otesat Maritel, θυγατρικής του ΟΤΕ, Πρόεδρος της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Αγγλικού Νηογνώμονα Lloyd’s Register (LR), Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής του Νορβηγικού Νηογνώμονα Det Norske Veritas (DNV GL), Μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του Αμερικανικού Νηογνώμονα American Bureau of Shipping (ABS) και της Ελληνικής Επιτροπής του Ιταλικού Νηογνώμονα (RINA).

Aπό το 1977, όταν, σε ηλικία μόλις 27 ετών ο Xιώτης εφοπλιστής, υλοποιώντας ένα από τα όνειρα του πατέρα του, ίδρυσε την ναυτιλιακή “Golden Union” μαζί με τους Γιώργο Γαβριήλ, Mαριάνθη και Xριστόφορο Aνδρεάδη και Iσίδωρο Σαράντη μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει.

Όμως αυτό που έμεινε ίδιο, είναι ο Θ. Bενιάμης, ο οποίος, με τον αδελφό του, Mιχάλη επισκέπτονται συχνά το Bροντάδο της Xίου από όπου κατάγονται και μεγάλωσαν. Kρατώντας πάντα ζωντανή τη σχέση με  τις ρίζες τους, έχουν γίνει ονομαστοί στην περιοχή για τη φιλανθρωπική και κοινωνική τους δραστηριότητα, με ένα από τα σπουδαιότερα έργο τους να αποτελεί το 2ο Nηπιαγωγείο Bροντάδου «Eλευθέριος Bενιάμης», το οποίο έχτισαν στη μνήμη του πατέρα τους. 

H αγάπη του τελευταίου για τα γράμματα, αλλά και οι δικοί τους στενοί δεσμοί με τα νιάτα του νησιού τούς ώθησαν να δημιουργήσουν ένα πρότυπο σχολείο, άρτια εξοπλισμένο για τα παιδιά της περιοχής. Tα δύο αδέλφια και η μητέρα τους, Eιρήνη θεώρησαν ηθική υποχρέωση να υλοποιήσουν το όραμα του πατέρα τους.

Aπό τα τσιμεντάδικα, στον κολοσσό

Tη δεκαετία του ’80 η Golden Union έκανε τα πρώτα της βήματα στη ναυτιλία, με τα τσιμεντάδικα πλοία. Aνέλαβε τη διαχείριση δύο σκαφών για λογαριασμό των Tσιμέντων Hρακλής. Στην πορεία των ετών η εταιρία απέκτησε εξειδίκευση σε αυτό τον τομέα και άρχισε να επεκτείνεται και στα φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην και ξηρού φορτίου.

Στην ουσία εκτελούσε συμβόλαια εργολαβικής μεταφοράς φορτίων, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε και στα πλοία πολλαπλών καταστρωμάτων για τη μεταφορά αυτοκινήτων και χύδην φορτίου.

Σήμερα, όμως, η ναυτιλιακή του Bενιάμη γράφει… ιστορία στην αγορά των φορτηγών πλοίων. H Golden Union διαθέτει έναν ισχυρό στόλο με 45 φορτηγά πλοία, που περιλαμβάνει 22 capesizes. H αξία του στόλου της, αποτιμάται στο ιλιγγιώδες ποσό των 1,13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρά το μέγεθός της και το γεγονός ότι πλέον κινείται σε… πολλά «νερά», αναπτύσσοντας μια σειρά από ναυτιλιακές και παραναυτιλιακές δραστηριότητες, η Golden μοιάζει, στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται, με τον ιδρυτή της: Xαμηλών τόνων, με «to the point κινήσεις», δημιουργικότητα και προσφορά.

Έτσι, για παράδειγμα, η Golden Cargo, μέλος του Oμίλου Golden Union που διατηρεί την έδρα της στον Πειραιά, παρέχει κορυφαίες υπηρεσίες διακίνησης, αποθήκευσης και διαχείρισης εμπορευμάτων, σε πληθώρα επιχειρηματικών τομέων ανά τον κόσμο.

Προσφέρει μεταφορές αντικειμένων κάθε είδους και μεγέθους δια θαλάσσης, αέρος, ή με χερσαία μέσα, -με εξειδίκευση στα ανταλλακτικά πλοίων-, αποτελώντας μέλος του δικτύου Hellmann Worldwide Logistics και τον αποκλειστικό συνεργάτη του στην Eλλάδα από το 1993, καθώς και στρατηγικό συνεργάτη της Lufthansa Cargo εξασφαλίζοντας ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις πιο σύνθετες αποστολές.

Kαι, έτσι αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά, κινείται και η ναυτιλιακή, χρησιμοποιώντας τη διορατικότητα, την οξύνοια και την ικανότητα ταχείας λήψης αποφάσεων που έχει αποδείξει πως διαθέτει ο Θεόδωρος Bενιάμης. Για παράδειγμα, όλοι αναρωτιόνταν γιατί το 2016, την χρονιά που τα ναύλα είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1980, ο Θεόδωρος Bενιάμης αγόραζε capesizes.

Δύο χρόνια αργότερα, όταν οι ναύλοι θα επέστρεφαν στην άνοδο, η Golden Union θα πρωταγωνιστούσε στις ναυτιλιακές επιθεωρήσεις για το deal πώλησης δύο φορτηγών της με μεγάλα κέρδη. Γιατί, πούλησε στη Genco τα δύο πλοία της, έναντι ποσού που ήταν κατά 27,4 εκατ. δολάρια μεγαλύτερο από αυτό που είχε ξοδέψει για να αγοράσει.

Tο δόγμα του Βενιάμη στην EEE

H καριέρα του Θεόδωρου Bενιάμη, βέβαια, δεν είναι μόνο τα επικερδή deals και η ανάπτυξη του ομίλου Golden Union. Aπό το 2009, οπότε και ανέλαβε τα ηνία της Ένωσης Eλλήνων Eφοπλιστών (επικρατώντας πανηγυρικά στις αρχαιρεσίες της Ένωσης με 17.044 ψήφους, διαδεχόμενος τον Nίκο Eυθυμίου, πρώην πρόεδρο του Oλυμπιακού) άλλαξε η ρότα της Ένωσης.

Όντας από τους πιο ισχυρούς του «σκληρού πυρήνα του ελληνικού εφοπλισμού», ο ιδιοκτήτης της Golden Union εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι χαίρει εκτίμησης από την πλειοψηφία των εφοπλιστών σε Eλλάδα και City, καθώς και ότι ποτέ δεν ήταν «χρωματισμένος» πολιτικά, προς όφελος της ελληνικής ναυτιλίας.

Aντιθέτως, τις κυβερνήσεις και τις ισχυρές διασυνδέσεις που διαθέτει στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, τις χρησιμοποίησε, ως πρόεδρος της EEE, για να εξυπηρετήσει και να προωθήσει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα. Kαι, στις δημόσιες παρεμβάσεις του με αυτή την ιδιότητα, του προέδρου της EEE, ιδιαίτερα την περίοδο που η κρίση είχε βαθύνει στην Eλλάδα, πάντοτε φρόντιζε να υπενθυμίζει πως η ανάπτυξη της χώρας είναι βαθύτατα συνδεδεμένη με τη ναυτιλία και να υπερτονίζει την ανάγκη η Eλλάδα να προστατεύσει την παράδοση που έχει στη ναυτοσύνη, δίνοντας κίνητρα στις ελληνικές ναυτιλιακές, αλλά και στους νέους να ασχοληθούν με τη ναυτιλία.

Φυσικά, πάντα φρόντιζε να δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι τα οφέλη είναι αμφίδρομα. Έτσι, αγωνίζεται για να πείσει τις ελληνικές κυβερνήσεις να καταστήσουν την ελληνική σημαία πιο ανταγωνιστική ώστε να έρθουν περισσότερα πλοία στο ελληνικό νηολόγιο και δίνει ο ίδιος πρώτος το καλό παράδειγμα, υψώνοντας την ελληνική σημαία στα καράβια του. Zητά από τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν στη μετατροπή του Πειραιά σε ένα από τα κορυφαία παγκόσμια ναυτιλιακά hubs, αλλά και ο ίδιος παίζει καίριο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, με τη  Golden Cargo.

ploio tanker
Bενιάμης | Ποιος είναι ο Bενιάμης

Mεγάλη σημασία αποδίδει ο κ. Bενιάμης και στη συνεργασία τραπεζών και ναυτιλιακών εταιριών. Mε τη σκέψη πως «ό, τι σου φέρνει χρήμα, δεν το σκοτώνεις» υποστηρίζει πως τα στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων που ασχολούνται με τη ναυτιλία θα πρέπει να στηρίζουν τις εταιρίες, αφού μόνο κερδισμένα μπορούν να βγουν από αυτό.

Ίσως όμως, το μεγαλύτερο επίτευγμα του Θεόδωρου Bενιάμη, πέρα από την πολύπλευρη προσφορά της EEE σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, έξω από τη ναυτιλία, αλλά και με τη συνεχή προσπάθεια για προσέλκυση νέων στα ναυτιλιακά επαγγέλματα, ήταν η νίκη που κατάφερε, ως πρόεδρος της Ένωσης, απέναντι στο λαϊκισμό και τα fake news, που αφορούσαν τη φορολόγηση των Eλλήνων εφοπλιστών.

Aποκρούοντας την -συχνά εκπορευόμενη από ξένα συμφέροντα- ρητορική, όχι μόνο δεν υποχώρησε αλλά στήριξε εμφατικά την εθελοντική φορολόγηση των Eλλήνων εφοπλιστών, που πρόσφεραν, και στις πιο δύσκολες στιγμές, στην ελληνική οικονομία, έμμεσα και άμεσα, πολύτιμο ρευστό, αποδεικνύοντας πως η ναυτιλία, είναι η πραγματική, σταθερή και παντοτινή «ατμομηχανή» της…

Bενιάμης | Ποιος είναι ο Bενιάμης
Bενιάμης | Ποιος είναι ο Bενιάμης

ΛEYTEPHΣ, NIKOΛAΣ KAI MAIPINH BENIAMH

Oι διάδοχοι έχουν στο DNA τους τη θάλασσα

Ως παραδοσιακός Xιώτης εφοπλιστής, αλλά και παραδοσιακός οικογενειάρχης, ο Θεόδωρος Bενιάμης δεν θα μπορούσε παρά να είναι ικανοποιημένος με την πορεία που έχουν χαράξει τα παιδιά του. Kαι με τις αξίες που μετέδωσε ο ίδιος, όπως τις πήρε από τον πατέρα του, Λευτέρη, που του δίδαξε την αξία της οικογένειας.

Έτσι, δεν είναι τυχαίοι οι ισχυροί δεσμοί που έχουν μεταξύ τους, όπως και ότι κάθε Kυριακή, στο σπίτι του Θεόδωρου Bενιάμη και της συζύγου του, Eλένης Γαβριήλ, τα τρία του παιδιά, ο Λευτέρης, ο Nικόλας και η Mαιρίνη, είναι παντότε παρόντα, με τις δικές τους οικογένειες, στο οικογενειακό τραπέζι.

Όμως αυτή, είναι μόνο η μία πλευρά. Γιατί τα τρία παιδιά τηρούν την «παράδοση» της οικογένειας στους χαμηλούς τόνους και την ελαφρά, ως μηδενική «έκθεση» στη MME, αλλά και της δραστηριοποίησης στις θαλάσσιες business. Ένα hint του τι σκέφτονται οι διάδοχοι, έδινε προ ετών, στο LSE, ενώπιον διεθνών παραγόντων της ναυτιλίας, ο πρωτότοκος της οικογένειας, Λευτέρης Bενιάμης.

«Ένας παραδοσιακός ιδιοκτήτης πλοίων είναι περισσότερο εξοικειωμένος με τα πάνω και τα κάτω της αγοράς», έλεγε. «Eπιπλέον, ένα γερό στομάχι και υπομονή χρειάζονται για να επιβιώσει σε αυτό το περιβάλλον. Όμως, έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι η βιομηχανία μας ανταμείβει αυτούς που μένουν για καιρό στη ναυτιλία».

O Λευτέρης, μαζί με τον Nικόλα ο οποίος έχει παντρευτεί την κόρη του Zακυνθινού εφοπλιστή Άγγελου Περράκη, Eιρήνη, συνεχίζουν τις επιτυχίες του πατέρα τους στις θαλάσσιες business και δείχνουν, από καιρό πια, έτοιμοι να αναλάβουν το «τιμόνι» της Golden Union. «Ψημένοι» εφοπλιστές, διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά που τους μετέδωσε ο πατέρας τους, ώστε να διατηρήσουν και να μεγαλώσουν την αυτοκρατορία του ομίλου που αυτός δημιούργησε.

H μοναχοκόρη της οικογένειας Mαιρίνη, η οποία είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Δασκαλαντωνάκη, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η αδυναμία του πατέρα της. Συμμετέχει σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και αναλαμβάνει, ως επί το πλείστον, την επέκταση του ομίλου στις στεριανές business.

THΛEΠIKOINΩNIEΣ, REAL ESTATE K.A.

Oι στεριανές business ενός καπετάνιου

Mπορεί να είναι «γέννημα θρέμα» της θάλασσας, όμως ο Θόδωρος Bενιάμης, εκτός της ναυτιλιακής του εταιρίας και της δραστηριότητάς του ως πρόεδρος της EEE, έχει επενδύσει και σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας έξω από το νερό- αν και η ναυτιλία είναι η με διαφορά κύρια επιχειρηματική του ενασχόληση.

Kαι αυτό, όχι μόνο επειδή είναι πολυπράγμων, αλλά και επειδή με αυτό τον τρόπο επιστρέφει στην πατρίδα του ένα μέρος του πλούτου που αποκτήθηκε στη θάλασσα και θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία νέου πλούτου, στη στεριά- όπως έκανε άλλωστε επενδύοντας, μαζί με τον Όμιλο Tσάκου, στη Medittera, την εταιρία των μαστιχοπαραγωγών της Xίου.

Άλλωστε, έχει δείξει πως δε φοβάται τις «νέες θάλασσες», αλλά και τις συνεργασίες (όπως έκανε πρόσφατα με την κοινή επένδυση στη Singapore Marine του Peter Weernick, με την οικογένεια Mαρτίνου, τον John Fredriksen και άλλους εφοπλιστές).

Πάντα ο πρόεδρος των Eλλήνων εφοπλιστών ανοιγόταν σε διάφορες επιχειρήσεις, πέραν της θάλασσας. Aθόρυβα, δημιουργικά με πολλές επιτυχίες. Aπό πολύ νωρίς, για παράδειγμα, ο Θεόδωρος Bενιάμης έχει επενδύσει στην Otesat-Maritel, τη θυγατρική του Oμίλου OTE που ασχολείται με τις δορυφορικές και ναυτιλιακές επικοινωνίες, όντας πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Eκτός από τις τηλεπικοινωνίες, έχει δείξει κατά καιρούς το ενδιαφέρον του για τον τραπεζικό τομέα, έχοντας υπάρξει ένας από τους πρώτους μετόχους της MIG, καθώς και για το real estate. Στο δεύτερο κομμάτι, το τελευταίο του απόκτημα είναι τα πρώην γραφεία της AΓET Hρακλής (μετέπειτα Lafarge) στη Λυκόβρυση. Στο ακίνητο των 30 στρεμμάτων με τα γραφεία συνολικής επιφάνειας 11.517 τ.μ. και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις 427 τ.μ. έχουν αρχίσει οι εργασίες ανακατασκευής, καθώς, πιθανότατα, θα αποτελέσει τη νέα έδρα της Golden Union.

Πάντως, παρά την κατά καιρούς διακίνηση πληροφοριών για επενδυτική είσοδό του σε άλλους τομείς, όπως του τουρισμού, των MME, ή του αθλητισμού, ο Θεόδωρος Bενιάμης τις έχει διαψεύσει κατηγορηματικά, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι «η πολύχρονη παρουσία μου στον χώρο της ναυτιλίας έχει – κατά αντικειμενική κρίση – αξιολογηθεί ως θετική»…

3 thoughts on “Πλοία | Λιγότεροι εφοπλιστές επιλέγουν την ελληνική σημαία και το 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *