Οι Έλληνες εφοπλιστές σταματούν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου | Φόβοι για κυρώσεις

Οι Έλληνες εφοπλιστές σταματούν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου | Φόβοι για κυρώσεις

Τρεις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες σταμάτησαν τις παραδόσεις ρωσικού αργού πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες για να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ανέφεραν τέσσερις traders στο Reuters.

Σύμφωνα με τους traders, οι ελληνικές ναυτιλιακές Μinerva Marine, συμφερόντων Ανδρέα Μαρτίνου, Thenamaris, συμφερόντων Νικόλα Μαρτίνου, και TMS Tankers, συμφερόντων Γιώργου Οικονόμου, διέκοψαν το εμπόριο ρωσικού αργού.

Οι τρεις ναυτιλιακές δεν έκαναν κάποιο σχόλιο στο Reuters.

Και οι τρεις εταιρείες μετέφεραν ρωσικό αργό και καύσιμα μέχρι και τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, όταν άρχισαν να περιορίζουν την εμπλοκή τους, σημειώνουν πηγές του πρακτορείου.

Oι ναυτιλιακές απέρριψαν αιτήματα για φόρτωση των πλοίων τους με ρωσικό αργό από τον Νοέμβριο και αργότερα, σημείωσαν οι traders που είχαν συνεργαστεί με τις τρεις εταιρείες.

Φόβοι για κυρώσεις

Η έξοδος των ελληνικών ναυτιλιακών από το εμπόριο ρωσικού αργού έρχεται μετά τις πιο αυστηρές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Τον Οκτώβριο, η Ουάσιγκτον επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις σε ιδιοκτήτες τάνκερ στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που μετέφεραν ρωσικά αργό πάνω από το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι που εισήγαγαν οι χώρες της G7, ενώ την περασμένη εβδομάδα, επέβαλαν κυρώσεις και σε τρία ακόμα πλοία.

Οι χώρες της G7 εισήγαγαν πλαφόν στο ρωσικό αργό στα τέλη του 2022 αλλά ως τώρα δεν είχαν επιβάλλει κυρώσεις για παραβιάσεις. Tο πλαφόν επιτρέπει στις δυτικές εταιρείες να προσφέρουν ναυτιλιακές υπηρεσίες για ρωσικό αργό από τη στιγμή που πωλείται κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Το μέτρο έχει στόχο να περιορίσει τα έσοδα του Κρεμλίνου από εξαγωγές.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι τρεις ελληνικές ναυτιλιακές μεταφέρουν ρωσικό αργό εδώ και δεκαετίες και συνέχισαν να το κάνουν όταν η πλειονότητα των υπόλοιπων δυτικών εταιρειών εγκατέλειψαν το συγκεκριμένο εμπόριο για να αποφύγουν τον κίνδυνο κυρώσεων.

Αύξηση των ναύλων

Το εμπόριο ρωσικού αργού αποδείχτηκε ιδιαίτερα προσοδοφόρο τον τελευταίο χρόνο, αποφέροντας κέρδη ρεκόρ στις ναυτιλιακές που ανέλαβαν το ρίσκο και δεν σταμάτησαν τις συναλλαγές.

Τα ναύλα για τη μεταφορά ρωσικού αργού εκτινάχτηκαν τον περασμένο χειμώνα στα 15 εκατ. δολάρια για το ταξίδι ενός τάνκερ από κάποιο λιμάνι της Βαλτικής στην Ινδία.

Οι τρεις ελληνικές εταιρείες έχουν στην ιδιοκτησία τους πάνω από 100 πετρελαιοφόρα που είναι ικανά να αναλάβουν τη μεταφορά σχεδόν του συνόλου των ρωσικών εξαγωγών αργού από τα λιμάνια του Πρίμορσκ, Ουρστ-Λούγκα και Νοβοροσίσκ, ύψους 10 εκατ. τόνων τον μήνα ή 2,4 βαρελιών την ημέρα.

Διαχειρίζονται επίσης ένα στόλο από μικρότερα βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα.

«Ο σκοτεινός στόλος μπορεί να μην είναι αρκετός για να μεταφέρει όλο το ρωσικό πετρέλαιο», είπε ένας από τους εμπόρους που εμπλέκονται στη ρωσική ναυτιλία πετρελαίου, αναφερόμενος στην εμφάνιση του λεγόμενου «σκοτεινού στόλου» φορτωτών που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και το Ιράν και δεν καλύπτονται από δυτικές ασφαλίσεις.

Ανέφερε ως κύριο λόγο το γεγονός ότι το ρωσικό πετρέλαιο ταξιδεύει τώρα 8-10 εβδομάδες για να φτάσει σε πελάτες στην Ασία, σε αντίθεση με δύο εβδομάδες που έκανε χρονικά πριν από τις κυρώσεις, όταν το πετρέλαιο πωλούνταν στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερα τάνκερ για το εμπόριο.

Ωστόσο, προς το παρόν η Ρωσία φαίνεται να τα καταφέρνει καθώς προστέθηκαν και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες, ανέφεραν οι έμποροι.

Η Ρωσία βασίζεται τώρα στη ναυτιλιακή της εταιρεία Sovcomflot και σε πολλές ελάχιστα γνωστές ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, το Χονγκ Κονγκ, τις Σεϋχέλλες, την Γκάνα και άλλες τοποθεσίες, σύμφωνα με στοιχεία εμπόρων και ναυτιλίας.

Τα πλοία φέρουν σημαίες διαφορετικών κρατών από τη Λιβερία έως τα νησιά Κουκ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *