Ι. Ασλανίδης: O συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:37 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
O συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις
O συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις

O συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις

      – Το παρόν κείμενο είναι απόρροια ερεθίσματος, δημοσιεύματος στην ΕΣΤΙΑ και στην στήλη ‘’ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ’’ της 5-7-20, σχετικό με τον Συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις.

      -Η ΕΣΤΙΑ εκφράζει την αγανάκτησή της, για την ανακοίνωση κάποιου Συνδικαλιστικού οργάνου των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο και κατά την γνώμη μου πολύ σωστά κάμει.

     – Η ανακοίνωση έλεγε <<Από στελέχη που υπηρετούν στις Μονάδες Έβρου, έχουν γνωστοποιηθεί στο Σωματείο μας περιπτώσεις κατά τις οποίες καταστρατηγείται το ωράριο εργασίας του Στρατιωτικού προσωπικού, με μεγάλη συχνότητα επαναλήψεως, για κάλυψη υπηρεσιακών Αναγκών που συνδέονται με την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου>> Και ο σχολιαστής του ‘’ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ’’ της ΕΣΤΙΑΣ σχολιάζει: << Και δεν ντρέπονται λίγο για την στολή που φοράνε>>. Νομίζω ότι λάθος κατηγορούμε, διότι υπάρχουν άλλοι υπεύθυνοι, που δημιούργησαν αυτές τις προϋποθέσεις. Ευτυχώς όμως! Λόγω υποδομής των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει υποβαθμιστεί ο συνδικαλισμός και με αυτόν ασχολούνται, μερικοί επιπόλαιοι και άσχετοι με τον Στρατό, που βρέθηκαν κακή τους μοίρα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

        – Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, για να δούμε ποιος ή ποιοι είναι υπεύθυνοι για το απαράδεκτο αυτό πρόβλημα των Ενόπλων Δυνάμεων.

        -Την περίοδο της επικρατείας των προοδευτικών – αντιστασιακών με τάσεις διεθνισμού δεν άφησαν κατά την γνώμη μου, εκτός της λειτουργίας του Δημοσίου, αλώβητες ούτε και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

       -Προσπάθησαν και επέτυχαν να εισάγουν τον συνδικαλισμό και στις Ένοπλες Δυνάμεις, παρά τις αντιρρήσεις της Στρατιωτικής Ηγεσίας, των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας Ν.Π.Δ.Δ., πολλών αρθρογράφων, ακόμη και της Δικαιοσύνης. Τελικά ψήφισαν τον νόμο αυτόν, περί συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

      -Ο Συνδικαλισμός είναι μια πραγματική κοινωνική κατάκτηση της Δημοκρατίας. Δηλαδή ο εργαζόμενος να έει το δικαίωμα να εκφράζει δημοσίως τα παράπονά του, προς τον άδικο εργοδότη. Επειδή! στον τομέα αυτόν των εργαζομένων δεν υπάρχουν νόμοι, ιεραρχία και τρόπος έκφρασης των προβλημάτων. Για τον λόγο αυτόν υπάρχουν τα αντίστοιχα συνδικάτα που οργανώνουν τους τρόπους διαμαρτυρίας και παρουσίασης των προβλημάτων του κλάδου των.

       -Είναι ουτοπία και επικίνδυνο καθεστώς η Δημιουργία συνδικαλισμού ή κάθε μορφή διαμαρτυρίας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, έξω από τους Στρατιωτικούς κανονισμούς και τις αρχές που διέπουν αυτές. Επίσης είναι λάθος να λέμε ωράριο εργασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει.

Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει ‘’συνδικαλισμός’’ και ‘’Ωράριο Εργασίας’’ στις Ένοπλες Δυνάμεις

        -Παρακάτω αναφέρω γιατί δεν μπορεί να υπάρχει ‘’συνδικαλισμός’’ και ‘’Ωράριο Εργασίας’’ στις Ένοπλες Δυνάμεις:

      Πρώτον:Η πραγματική Δημοκρατία υπάρχει στην λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, με κυρίαρχο στοιχείο την αυστηρή τήρηση των κανόνων της πειθαρχίας και την εφαρμογή των υπαρχόντων διατάξεων. Και εξηγούμαι: Για να τιμωρηθεί ή μη ο Στρατιώτης για το παράπτωμά του, σύμφωνα με τους Στρατιωτικούς κανονισμούς, θα πρέπει να απολογηθεί παρουσία όλης της Μονάδος του στην Αναφορά. Και! Τότε ο Διοικητής να πάρει απόφαση, παρουσία όλου του προσωπικού του, που διοικεί. Έτσι αμφότεροι κρίνονται.

       -Εάν ο τιμωρηθείς δεν συμφωνεί με την απόφαση του Διοικητού του, η διαμαρτυρία του, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ιεραρχικά μπορεί να φθάσει μέχρι τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ή ακόμη και τον Πρωθυπουργό της χώρας.

        Δεύτερον: Ο Διοικητής μίας Μονάδος, εκτός του ότι είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση της αποστολής του, βάσει των ισχυόντων διατάξεων, είναι υπεύθυνος για την υγεία (σωματική και ψυχική) και ασφάλεια του προσωπικού του.

           -Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο μοναδικός χώρος, στον οποίο οι γονείς παραδίδουν τα παιδιά των άνευ όρων. Όλοι γνωρίζουμε τον αγώνα των γονέων να μεγαλώσουν τα παιδιά των.

           -Ο Διοικητής λοιπόν με τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς, θα πρέπει να φροντίζει την υγεία του και παράλληλα να τον εκπαιδεύσει, για όσο χρόνο προβλέπεται, να τον καταστήσει άξιο υπερασπιστή της πατρίδος του και τέλος να τον παραδώσει στην οικογένειά του, αν όχι καλύτερο, τότε όπως τον παρέλαβε. Το Έργο αυτό δεν είναι απλό, θέλει γνώσεις, θέλει αγάπη, υπομονή, χρόνο και πίστη στο λειτούργημά των, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

         Τρίτον: Οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου, ο Σωματάρχης ή ο Μέραρχος, χωρίς προειδοποίηση επισκέπτεται την Μονάδα καλεί τον Αξιωματικό Υπηρεσίας, στον οποίο δίδει εντολή εντός του προβλεπόμενου χρόνου, να έρθουν τα στελέχη και να προετοιμασθεί η Μονάδα για κίνηση σε χώρους ανάπτυξης για ανάληψη πολεμικών Επιχειρήσεων. Φαντάζεστε τι γίνεται στην Μονάδα μέχρι την αναχώρηση; Εδώ! Μπορούμε να αναφερθούμε ακόμη σε ασκήσεις από 1 ημέρα έως 1 μήνα για κάποιες Μονάδες, τα διάφορα έκτακτα προβλήματα και πολλά παρόμοια περιστατικά που δεν έχουν τέλος.

          -Τώρα ας μου πει κάποιος που χωράει ο ‘’Συνδικαλισμός’’ και το ‘’ωράριο εργασίας’’ των Εργαζομένων στο Δημόσιο και στο Ιδιωτικό τομέα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

       – Δηλαδή! Ενώ! Η Τουρκία με ασύμμετρες απειλές χρησιμοποιώντας τους λαθρομετανάστες και όχι μόνο, προσπαθεί να διασπάσει την άμυνα των Ελλήνων στον Έβρο, επί 24ώρου βάσεως, εμείς να παραπονούμαστε ότι ο Διοικητής της Μονάδας μας παραβιάζει το ωράριο των εργαζομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Διερωτάται κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος, τι πρέπει να κάμει ο Διοικητής; Έλεος …

            – Ας αφήσουμε λοιπόν απερίσπαστους τους αξιωματικούς, που σήμερα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην εκτέλεση της αποστολής τους. Επίσης να προσέξουν πολύ τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως τα μικρά στελέχη, που αποτελούν την αυριανή Στρατιωτική Ηγεσία, να μην παρασύρονται σε λάθος ενέργειες.

         -Ο Ελληνικός Λαός εμπιστεύεται τις Ένοπλες Δυνάμεις του, για την μέχρι σήμερα ιστορία του. Τα δε στελέχη τους για τον πατριωτισμό των, την εντιμότητα των και για την εκτέλεση του καθήκοντος. Μην απογοητεύετε τον Ελληνικό Λαό, με τέτοιου είδους ενέργειες, διότι και αυτός υφίσταται τις συνέπειες των οικονομικών μέτρων και αφετέρου μη δίδετε την δυνατότητα, σε απάτριδες να λοιδορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και το τιμημένο Σώμα των Ελλήνων Αξιωματικών.

         -Τέλος! Να θυμάστε πάντα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις για τον Ελληνικό Λαό, είναι η Ελπίς και η Ασπίς της Πατρίδος. Η δε Εξωτερική Πολιτική της χώρας χωρίς ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σαν μια ορχήστρα, χωρίς μουσικά Όργανα.

Ιωάννης Μ. Ασλανίδης

Αντιστράτηγος Ε.Α.

Επίτιμος Διοικητής Σ.Σ.Ε.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours