Οικονομία | Δύσκολος χειμώνας με ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης και «ράλι» ανόδου στα τρόφιμα | Ανησυχία για ρεύμα και φυσικό αέριο

Οικονομία | Δύσκολος χειμώνας με ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης και «ράλι» ανόδου στα τρόφιμα | Ανησυχία για ρεύμα και φυσικό αέριο

Εξαιρετικά δύσκολος προμηνύεται ο φετινός χειμώνας για την ελληνική οικονομία, αφού ενώ έχει μπροστά τις νέες μεγάλες προκλήσεις, δεν μπορεί να υπολογίζει στα γεμάτα ταμεία που προσέφερε, μέχρι πριν από λίγο καιρό, ο σημαντικός δημοσιονομικός χώρος που έφερναν τα αυξημένα φορολογικά έσοδα. 

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η θεομηνία και οι καταστροφές στην Θεσσαλία είχαν ως αποτέλεσμα, λογιστικά τουλάχιστον, αυτός ο δημοσιονομικός χώρος να εξαφανιστεί (όπως γράφει ο Θανάσης Παπαδής) και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα, εντούτοις η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να βάλει φρένο στις όποιες προσδοκίες και να ευελπιστεί πως η κατάσταση με την ακρίβεια δεν θα γίνει χειρότερη και παράλληλα δεν θα ενσκήψουν νέες ανάγκες από άλλες φυσικές καταστροφές, που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να παρέμβει.

Στον αντίποδα αυτών έχουν ξεκινήσει ήδη οι περικοπές των… προσδοκιών. Η αρχή έγινε με το market pass που όλοι περίμεναν ότι θα πήγαινε μέχρι τέλος του έτους, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, παρά μόνο για τις περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες και πυρκαγιές (Θεσσαλία και Έβρο).

Επίσης, σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ενώ καλπάζουν οι τιμές στα καύσιμα, κάτι που προμηνύει σημαντικά αυξημένη τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης, εντούτοις οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την χορήγηση επιδόματος στην αντλία, όπως έγινε πέρυσι.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως προέχει η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ως εκ τούτου η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος, δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση.

Ο μεγάλος φόβος πλέον είναι διπλός για την κυβέρνηση. Από τη μία να είναι βαρύς ο χειμώνας με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να παραμείνει στα ύψη και παράλληλα να συνεχιστεί το ράλι ακρίβειας στα τρόφιμα. Στο βάθος μάλιστα υπάρχουν ανησυχητικά μηνύματα από το ενεργειακό μέτωπο με τις τιμές σε αέριο και ρεύμα να εμφανίζουν τις τελευταίες ημέρες ανοδικές τάσεις μετά από μία μακρά περίοδο σχετικής ηρεμίας.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν σήμερα στην αγορά μόνο ευοίωνες δεν είναι και αυτό διότι, το πετρέλαιο θέρμανσης δείχνει να διαμορφώνει μία τιμή άνω του 1,5 ευρώ, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η τιμή μπορεί με βάση τα σημερινά δεδομένα ίσως και να φτάσει τα 1,6 ευρώ το λίτρο. Η διάθεσή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει σε περίπου 20 ημέρες, στις 15 Οκτωβρίου.

Μάλλον ανησυχητικά είναι τα μαντάτα και από το μέτωπο του φυσικού αερίου που το τελευταίο διάστημα η τιμή του κινείται ανοδικά και πλέον βρίσκεται πάνω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ λίγες εβδομάδες πριν ήταν κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα.

Όπως είναι φυσικό και η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα επηρεαστεί. Ήδη βρίσκεται πάνω από τα 110 ευρώ η μεγαβατώρα και με βάση τις προβλέψεις τις επόμενες ημέρες θα… «τσιμπήσει» αφού δεν θα μπορούν λόγω της κακοκαιρίας να στηρίξουν το σύστημα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το βασικό επίδομα θέρμανσης παραμένει στα 350 ευρώ και επιδοτούνται πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και pellet, ενώ δεν ισχύει η διπλή επιδότηση που έλαβαν πέρυσι όσοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το ακριβό φυσικό αέριο και να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες. Το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

New York Times: «Η Ελλάδα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες 10 χρόνια μετά»

Με ένα άρθρο – «ύμνο» για την ελληνική οικονομία, οι New York Times αναφέρονται στη νέα «σελίδα» που έχει γυρίσει η χώρα μας δέκα χρόνια μετά την κρίση, με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να προχωρούν σε διαρκείς αναβαθμίσεις.

Η Ελλάδα, η οποία χτυπήθηκε πριν από μια δεκαετία από την οικονομική κρίση, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Με έναν όγκο χρέους που δεν μπορούσε να αποπληρώσει, η Ελλάδα παραλίγο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη πριν από μία δεκαετία. Σήμερα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Σε μια σημαντική αναγνώριση της ανάκαμψης της χώρας, οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβαθμίζουν την αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας και ανοίγουν τον δρόμο για μεγάλους ξένους επενδυτές. 

Η οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και η ανεργία, ενώ εξακολουθεί να είναι στο 11%, είναι η χαμηλότερη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Οι τουρίστες έχουν επιστρέψει μαζικά, πυροδοτώντας κατασκευαστική φρενίτιδα και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Πολυεθνικές εταιρίες, όπως η Microsoft και η Pfizer, επενδύουν στην Ελλάδα, ενώ οι τράπεζες, που είχαν σχεδόν καταρρεύσει, έχουν εξυγιανθεί και παρέχουν και πάλι δάνεια προς όφελος γενικότερα της οικονομίας.

Μπαράζ επενδύσεων

Η Microsoft κατασκευάζει ένα κέντρο δεδομένων αξίας 1 δισ. ευρώ στα ανατολικά της Αθήνας. Στο βορρά, η Pfizer δημιουργεί ένα ερευνητικό κέντρο 650 εκατομμυρίων ευρώ. Αμερικανικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες προσφέρουν συμφωνίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και οι επενδύσεις από τη Cisco, την JPMorgan, τη Meta και άλλες πολυεθνικές αναμένεται να έχουν οικονομικό αντίκτυπο δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Αυτόν τον μήνα, ο DBRS Morningstar, ένας παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αύξησε την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους στην επενδυτική βαθμίδα, μια κίνηση που ανοίγει την πόρτα σε συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους μεγάλους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση.

Η Moody’s, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, αύξησε την αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας στις 15 Σεπτεμβρίου κατά δύο βαθμίδες, λίγο πριν από την επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενος «βαθιά διαρθρωτική αλλαγή» στην οικονομία, στα οικονομικά και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Ο τουρισμός «πρωταγωνιστεί»

Πάνω από 10 εκατομμύρια τουρίστες συνέρρευσαν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, αποφέροντας έσοδα που εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει αυξηθεί κατά πολύ στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε δημοφιλή ελληνικά νησιά, ωθούμενη από μια εκτόξευση της ζήτησης για ξενοδοχεία, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb και ένα πρόγραμμα χορήγησης βίζας σε ξένους για διαμονή στις χώρες της ΕΕ αν αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *