Η Google απαντά στο ChatGPT με το δικό της εργαλείο δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης Bard

ChatGPT

H Google «ρίχνει το γάντι» στο νέο δημοφιλές εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, παρουσιάζοντας το δικό της «έξυπνο» chatbot με την ονομασία Bard. Θα δοθεί για χρήση από το κοινό σε μερικές εβδομάδες, αφού προηγουμένως δοκιμαστεί από μια ειδική ομάδα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

To ChatGPT έχει χαρακτηριστεί «φονέας» της Google και η τελευταία θέλει να δείξει ότι έχει τη δική της απάντηση και ότι μπορεί να ανακτήσει το προσωρινά χαμένο έδαφος σε ένα πεδίο όπου έως τώρα κυριαρχούσε διεθνώς, στις μηχανές αναζητήσεις.

Στο πεδίο αυτό όμως, η λεγόμενη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί πια νέα δεδομένα, καθιστώντας ευκολότερο να προσφέρονται στον χρήστη πιο ολοκληρωμένες και πολύπλοκες απαντήσεις στα ερωτήματα από ό,τι μπορεί να κάνει μια παραδοσιακή μηχανή αναζήτησης. Γι’ αυτό το ChatGPT συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα η Google από ανταγωνιστές.

Το Bard βασίζεται στο δικό της υπάρχον από το 2021 διαλογικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Lamda (Language Model for Dialogue Applications), το οποίο ένας ειδικός που είχε δοκιμάσει, είχε περιγράψει ότι έδινε τόσο ανθρώπινες απαντήσεις που έφτανε κανείς να πιστέψει ότι είναι άνθρωπος. Παράλληλα, η Google ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην υπάρχουσα μηχανή αναζήτησης της. Στόχος είναι η μηχανή της να μπορεί πλέον να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα του τύπου «είναι ευκολότερο να μάθει κανείς πιάνο ή κιθάρα;». Έως τώρα η μηχανή της Google απλώς παραθέτει συνδέσμους σε σχετικές ιστοσελίδες του διαδικτύου, αλλά προφανώς οι χρήστες θα προτιμούσαν μια έτοιμη απάντηση από την ίδια τη μηχανή.

Τα chatbots με τεχνητή νοημοσύνη έχουν ακριβώς σχεδιαστεί για να δίνουν απαντήσεις σε πολύπλοκα και αξιολογικά ερωτήματα χρηστών, βρίσκοντας πληροφορίες μέσω διαδικτύου και παρουσιάζοντας τις έτοιμες σε μορφή κειμένου. Το ChatGPT, που κυκλοφόρησε στις 30/11/2022, μπορεί μέσα μερικά δευτερόλεπτα να δημιουργήσει από εκθέσεις για μαθητές και εργασίες για φοιτητές μέχρι δημοσιογραφικά και επιστημονικά άρθρα, ομιλίες για πολιτικούς, ποιήματα και τραγούδια.

Το κατά πόσο όλα αυτά βασίζονται μόνο σε αξιόπιστες πηγές και δεν υπεισέρχεται η παραπληροφόρηση στις απαντήσεις και «δημιουργίες» του chatbot, είναι ζήτημα προς διερεύνηση. Η Google, ως ηγέτης των αναζητήσεων, θέλει να διασφαλίσει τουλάχιστον πως το Bard δεν θα δίνει παραπλανητικές ή ανεύθυνες απαντήσεις. Ούτε πάντως η ίδια διευκρίνισε πώς το Bard θα εμποδιστεί να κάνει χρήση ψευδούς, προσβλητικού ή επιβλαβούς online περιεχομένου.

iStock 459003773

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σουντάρ Πιτσάι γνωστοποίησε ότι σε πρώτη φάση το Bard θα χρησιμοποιήσει μια “ελαφριά” έκδοση του Lamda, “που απαιτεί σημαντικά λιγότερο επεξεργαστική ισχύ”, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα περισσότερους ερωτώντες χρήστες. To ChatGPT, επειδή έχει κατακλυστεί από ερωτήσεις από κάθε γωνιά της Γης, συχνά δυσκολεύεται να απαντήσει σε όλους μαζί.

Η ανακοίνωση της Google, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 12.000 εργαζόμενους της, έρχεται μετά από πληροφορίες ότι η Microsoft προτίθεται να αξιοποιήσει το ChatGPT της εταιρείας Open AI στα προϊόντα της (Teams, Office κ.α.), καθώς και στη δική της μηχανή αναζήτησης Bing, η οποία μέχρι σήμερα είναι πολύ λιγότερο δημοφιλής σε σχέση με εκείνη της Google. Η Microsoft, καθόλου τυχαία, έχει πρόσφατα κάνει μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Open AI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, προφανώς διαβλέποντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για να πάρει το πάνω χέρι από τη Google στις μηχανές αναζήτησης.

Μέχρι στιγμής το ChatGPT είναι ελεύθερο για δωρεάν χρήση από όλους, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται πιλοτικά στις ΗΠΑ η χρήση του με συνδρομή 20 δολαρίων τον μήνα. Η εμφάνιση του και κυρίως η άμεση δημοφιλία του παγκοσμίως εξέπληξε τους πάντες, ενώ παράλληλα έγειρε ανησυχίες ηθικής φύσης (ιδίως στα σχολεία και τα πανεπιστήμια), καθώς και φόβους για αντικατάσταση εργαζομένων και αύξηση της ανεργίας στο μέλλον.

iStock 1336250799

Η εφαρμογή ChatGPT πήρε πυχίο Νομικής στις ΗΠΑ

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT που δημιουργήθηκε από την καλιφορνέζικη start-up OpenAI πέρασε τις εξετάσεις Νομικής Σχολής των Ηνωμένων Πολιτειών συντάσσοντας τις απαντήσεις σε σειρά θεμάτων που ξεκινά από Συνταγματικό και το Φορολογικό Δίκαιο και φθάνει μέχρι τα αστικά αδικήματα

Οι ικανότητες του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης, που τροφοδοτείται μαζικά από δεδομένα του Ιντερνετ και είναι σε θέση να συντάξει κείμενα απαντώντας σε απλές ερωτήσεις, προκαλούν από την εμφάνισή του στο τέλος του περασμένου χρόνου τον θαυμασμό, αλλά επίσης και ανησυχίες των χρηστών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα της μηχανής ήταν τόσο πειστικά που εκπαιδευτικοί πολλών πανεπιστημίων ανησυχούν για τον κίνδυνο γενικευμένων αντιγραφών και για το τέλος των παραδοσιακών μεθόδων διδασκαλίας στην τάξη.

Ο Τζόναθαν Τσόι, καθηγητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου τη Μινεζότα, υπέβαλε το ChatGPT στο ίδιο τεστ που περνούν οι φοιτητές για την απόκτηση πτυχίου, δηλαδή 95 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και 12 θέματα σύνθεσης σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

Σε πανεπιστημιακή δημοσίευση, ο Τζόναθαν Τσόι και οι υπόλοιποι υπογράφοντες δηλώνουν ότι το ρομπότ πήρε συνολικό βαθμό C+.

Αν και ο βαθμός αυτός αρκεί για να περάσει το τεστ των πτυχιακών εξετάσεων, η επίδοση του ρομπότ ήταν πολύ κοντά στον τελευταίο της τάξης, τονίζουν οι πανεπιστημιακοί.

«Κατά την σύνταξη των απαντήσεων των θεμάτων, το ChatGPT έδειξε ότι κατέχει τους βασικούς νομικούς κανόνες και ότι η οργάνωση και κατάρτισή του είναι στέρεες», γράφουν οι συντάκτες της δημοσίευσης.

Ωστόσο, το chatbot «δυσκολεύτηκε να εντοπίσει τα προβλήματα όταν του ετέθησαν ανοικτές ερωτήσεις, βασικό στοιχείο στις εξετάσεις στις Νομικές Σχολές», γράφουν, και δεν έδειξε ικανότητα «βαθιάς συλλογιστικής και ανάλυσης».

Οι αρχές της Νέας Υόρκης απαγόρευσαν την χρησιμοποίηση του ChatGPT στα σχολεία, αλλά ο Τζόναθαν Τσόι θεωρεί ότι το ρομπότ μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα στην εκπαίδευση.

«Στο σύνολο, το ChatGPT δεν ήταν πολύ καλός φοιτητής του Δικαίου ενεργώντας μόνο του», έγραψε στο Twitter.

«Αλλά πιστεύουμε ότι συνεργαζόμενα με ανθρώπους, γλωσσικά μοντέλα (LLM) όπως το ChatGPT μπορούν να είναι χρήσιμα στους φοιτητές του Δικαίου που δίνουν εξετάσεις και σε ασκούμενους δικηγόρους», γράφει.

Για να καθησυχάσει τους φόβους περί αντιγραφής, ο Τζόναθαν Τσόι δήλωσε ότι δύο διορθωτές στους τρεις αναγνώρισαν το διαγώνισμα που έγραψε το chatbot.

«Είχαν διαίσθηση και η διαίσθησή τους ήταν η σωστή, διότι το ChatGPT έχει τέλεια γραμματική και έχει έναν κάπως επαναληπτικό χαρακτήρα».

Η ιστορία του κολοσσού Google

H Google LLC (παλιότερα Google Inc.) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών.

Ιδρύθηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1996, όταν αυτοί έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 η Google ιδρύθηκε σαν ιδιωτική εταιρεία.

Στις 19 Αυγούστου του 2004 έγινε η δημόσια εγγραφή της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Ο στόχος της είναι να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες. To 2006 η Google μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στο Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνια, τα οποία ονομάζονται Γκούγκλπλεξ.

To Google ξεκίνησε τον Ιανουαρίου του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν όταν έκαναν και οι δύο το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων.

Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google.

Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «googol» (ονομασία που είχε αρχικά επιλέξει ο Πέϊτζ), τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά».

Με τον όρο αυτόν η εταιρεία επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρείας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.

Στην αρχή το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu.

Το όνομα domain για την Gοogle κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997. Στα μέσα του 1998 κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1 εκατ. δολάρια από επενδυτές, συγγενείς και φίλους, ώστε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 να δημιουργήσουν την Google.

Στην αρχή είχε ως βάση το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Το 1999 έλαβε χρηματοδότηση κύκλου εργασιών 25 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία ακολούθησε γρήρορη εξέλιξη κυρίως όταν έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από τον Yahoo!, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους.

Στα μέσα του 1999 επεξεργαζόταν 500.000 αναζητήσεις ημερησίως και το 2004 έφτασε τις 200 εκατ. αναζητήσεις ημερησίως.

Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2007, η Gοogle Inc. ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία ως η διασημότερη εταιρία παγκοσμίως, εκτοπίζοντας έτσι τη Microsoft Corp.

Οι 10 εντολές της Gοogle

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της εταιρείας, Πέϊτζ και Μπριν, οι ίδιοι και κατ’επέκταση η εταιρεία τους, βασίζονται σε 10 θέσεις που προσπαθούν να τηρούν:

  • Αφοσίωση στον χρήστη και όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.
  • Είναι καλύτερο να κάνεις ένα πράγμα πραγματικά πολύ καλά.
  • Το γρήγορο είναι καλύτερο από το αργό.
  • Η δημοκρατία στο διαδίκτυο λειτουργεί.
  • Δεν χρειάζεται να βρίσκεστε στο γραφείο σας, για να πάρετε μια απάντηση.
  • Μπορείτε να κερδίσετε χρήματα χωρίς να κάνετε κακό.
  • Πάντα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες εκεί έξω.
  • Η ανάγκη για πληροφορίες ξεπερνάει όλα τα σύνορα.
  • Μπορείτε να είστε σοβαροί και χωρίς κοστούμι.
  • Το τέλειο από μόνο του δεν είναι αρκετά καλό.

Tι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Gοogle (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Εταιρικά λογότυπα

etairika logotypa google

Γκούγκλπλεξ

Το Γκούγκλπλεξ είναι τα κεντρικά της Google, αφού όλες οι λειτουργίες της μηχανής αναζήτησης εμπνέονται και υλοποιούνται μέσα σ’ αυτό το κτίριο.

Το όνομα έχει διπλό συμβολισμό:

  1. αποτελεί λογοπαίγνιο του αριθμού googolplex(10^googol=10^10^100)
  2. είναι συνθετικό των λέξεων Google και complex (=συγκρότημα), σε μια πιο γλωσσολογική ερμηνεία.

Το καινούργιο κτίριο που παραδόθηκε στην Google ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες της εταιρείας, βρίσκεται στο Μάουνταιν Βιού της Καλιφόρνια. Οι συνθήκες εργασίας χαρακτηρίζονται από τις καλύτερες που έχουν εφαρμοστεί σε εταιρείες, αφού η εταιρεία έχει προνοήσει για όλες τις ανάγκες των εργαζομένων, όπως είναι η ξεκούραση, τα τακτικά διαλείμματα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή ακόμη και η ύπαρξη παιδότοπου για την φύλαξη των παιδιών των εργαζομένων.

Χρήση στη γλώσσα

Σήμερα η μηχανή αναζήτησης Γκούγκλ είναι μια από τις δημοφιλέστερες, και οι φράσεις «κάνω γκούγκλ», «γκουγκλάρω», «γκουγκλίζω»,«google it» ή «μπαίνω στον γκούγκλη» είναι συνώνυμες με το «ψάχνω για πληροφορίες στο Διαδίκτυο». Αντίστοιχα, στην αγγλική γλώσσα το ρήμα “to google” έχει αποκτήσει πλέον ταυτόσημη έννοια με το ρήμα «αναζητώ», και, πρόσφατα, το ίδιο ρήμα προστέθηκε στο αγγλικό λεξικό Μέρριαμ-Γουέμπστερ με όλα τα παράγωγά του (to gοogle > gοogling > gοogled)

Πληροφορίες από τα άρθρα του newsit ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *