Δυσοίωνες προβλέψεις Goldman Sachs | Η δυναμική της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου είναι ανοδική και όχι προς τα κάτω

Δυσοίωνες προβλέψεις Goldman Sachs | Η δυναμική της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου είναι ανοδική και όχι προς τα κάτω

Ραγδαία αύξηση έως και 8% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου στην έναρξη των συναλλαγών στην Ασία, μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ πως θα μειώσει την παραγωγή κατά 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η οποία, όπως είπε, στοχεύει στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent κατέγραφαν το πρωί άνοδο 5,07% στα 83,95 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού 5,17% στα 79,59 δολάρια το βαρέλι.

Οι περικοπές αυτές θα ξεκινήσουν από τον Μάιο και θα διαρκέσουν έως το τέλος του 2023, όπως ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, λέγοντας πως πρόκειται για «προληπτικό μέτρο» με στόχο την σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Alexander Novak.

Άλλες χώρες μέλη του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών έχουν επίσης δεσμευτεί για αντίστοιχες περικοπές, με τον γίγαντα του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία να μειώνει κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα και τα ΗΑΕ κατά 144.000 βαρέλια την ημέρα. Σε περικοπές προχωρούν επίσης το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, την Αλγερία και το Καζακστάν.

«Το σχέδιο του ΟΠΕΚ+ για περαιτέρω μείωση της παραγωγής μπορεί να ωθήσει και πάλι τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη το άνοιγμα της Κίνας και τις περικοπές της παραγωγής από τη Ρωσία ως αντίποινα κατά των κυρώσεων της Δύσης», σχολίασε στο CNBC αναλύτρια της CMC Markets. Πρόσθεσε δε ότι η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να αντιστρέψει την πτώση του πληθωρισμού, η οποία θα «περιπλέξει τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια».

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το καρτέλ πετρελαίου ανακοίνωσε την απόφασή του να μειώσει την παραγωγή κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ο Joe Biden είχε χαρακτηρίσει κοντόφθαλμη την απόφαση του ΟΠΕΚ+» να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής ενώ ο κόσμος ακόμη αντιμετώπιζε τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ωστόσο, σε αντίθεση με την περικοπή τον Οκτώβριο, η δυναμική της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου είναι ανοδική και όχι προς τα κάτω, με μια ισχυρή ανάκαμψη της Κίνας», ανέφερε σε σημείωμά της η Goldman Sachs. Το δεδομένο αυτό ενισχύει τις προβλέψεις της Goldman, για άνοδο του Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι για τον Δεκέμβριο του 2023 και στα 100 δολάρια για τον Δεκέμβριο του 2024.

Τον Μάρτιο, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς οι έμποροι φοβούνταν ότι η τραπεζική καταστροφή θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Το καρτέλ πετρελαίου και οι σύμμαχοί του προσπαθούν να αποφύγουν την επανάληψη του κραχ του 2008, σχολίασε ο αναλυτής Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy Group, αναφέροντας ότι οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν από 140 σε 35 δολάρια σε έξι μήνες εκείνο το έτος.

Ο McNally πρόσθεσε ότι, αν και δεν είναι το βασικό του σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν «να εκτιναχθούν στα 100 δολάρια εάν η κινεζική ζήτηση επιστρέψει στα 16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους [και] εάν η ρωσική προσφορά αρχίσει να μειώνεται λόγω κυρώσεων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *