David Solomon – Goldman Sachs | Έρχονται αναταράξεις και πόνος για την αμερικανική οικονομία

David Solomon - Goldman Sachs | Έρχονται αναταράξεις και πόνος για την αμερικανική οικονομία

Η αμερικανική οικονομία ήταν απροσδόκητα ανθεκτική φέτος, αλλά είναι πιθανό να έρθουν επώδυνες ανατροπές, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, σε συνέντευξή του στο CNBC. «Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια αβέβαιη στιγμή», τόνισε ο Solomon όσον αφορά την τρέχουσα οικονομικήα κατάσταση. «Νομίζω ότι είναι μια περίοδος που θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο Solomon προέβλεψε συγκεκριμένα ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να βρεθεί σε ένα περιβάλλον «που μπορεί να μην είναι ύφεση, αλλά σίγουρα θα υπάρχει η αίσθηση της ύφεσης». Αυτό θα σήμαινε την αποφυγή μεν μιας σκληρής προσγείωσης της οικονομίας αλλά τη συνέχεια δε μίας περιόδου «υποτονικής ανάπτυξης και στάσιμου πληθωρισμού», είπε.

Η πιο πρόσφατη έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί σχεδόν στο διπλάσιο σε σχέση το μέσο όρο του μηνιαίας αύξησης 10 ετών πριν από την πανδημία, ενώ ο δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve ανέκαμψε υψηλότερα τον Απρίλιο. Οι δαπάνες παραμένουν επίσης ισχυρές.

Σε αυτήν την καλή/κακή οικονομία, η ισχυρή απασχόληση και οι υψηλότεροι μισθοί σημαίνουν υψηλότερο πληθωρισμό, καθώς οι εταιρείες μετακυλίουν το αυξημένο κόστος εργασίας, αυξάνοντας τις τιμές των αγαθών.

Ο Solomon είπε τη Δευτέρα ότι ενώ δεν αναμένει από τους διαμορφωτές πολιτικής της Fed να αυξήσουν τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη συνάντησή τους αργότερα αυτή την εβδομάδα, πιστεύει ότι οι ισχυροί οικονομικοί δείκτες και ο επίμονος πληθωρισμός θα μπορούσαν να σημαίνουν μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στο μέλλον. Αυτές οι αυξήσεις, είπε, «πιθανώς θα κάνουν το οικονομικό περιβάλλον πιο δύσκολο».

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πέσουν σε ύφεση, πρόσθεσε, πιθανότατα δεν θα συμβεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του 2024.

107161700 1670336149179 gettyimages 1245409605 GOLDMAN CONFERENCE

Περιφερειακές τράπεζες

Τα ακίνητα είναι η μεγαλύτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο και μετά από 14 μήνες αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά ακινήτων —ιδίως τα εμπορικά ακίνητα— έχει δεχθεί πίεση», δήλωσε ο Solomon. Περίπου το 65% του δανεισμού σε εμπορικά ακίνητα αφορά το μεσαίο τραπεζικό σύστημα, είπε.

«Σε αυτό το περιβάλλον, περιορίζεται σίγουρα ο πρόσθετος δανεισμός. Αυτό κάνει το κεφάλαιο πιο ελκυστικό και παραγκωνίζει κάποια οικονομική δραστηριότητα», είπε. «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Θα υπάρξουν πιθανώς κάποια χτυπήματα και κάποιος πόνος στην πορεία για έναν αριθμό συμμετεχόντων».

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature bank τον Μάρτιο και η πώληση της First Republic Bank στην JPMorgan Chase άλλαξαν δραστικά τις προοπτικές για τις περιφερειακές τράπεζες και ο Solomon πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη ενοποίηση για να διατηρηθεί ο κλάδος ασφαλής. «Εννοώ ότι πιστεύω πολύ πως πρέπει να υπάρξει περισσότερη τραπεζική εξυγίανση», είπε. Αλλά ο πήχης για την Goldman να «εξαγοράσει τράπεζα θα ήταν εξαιρετικά υψηλός», πρόσθεσε.

David Solomon

Έρχονται περισσότερες απολύσεις;

Όπως και οι ανταγωνιστές της στη Wall Street, η Goldman Sachs έχει πληγεί από μια ύφεση στις συναλλαγές και τη δραστηριότητα. Η Goldman προετοιμάζεται τώρα για τον τρίτο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας, καθώς οι επενδυτικές τράπεζες είναι αντιμετώπες με επιβράδυνση, δήλωσε ο Solomon τη Δευτέρα.

«Πάντα προσπαθούμε να δικαιώσουμε την επιχείρηση όσον αφορά τις ευκαιρίες», είπε. «Κατά τη διάρκεια του έτους περιορίσαμε λίγο τον αριθμό των εργαζομένων μας για να εξισορροπήσουμε ξανά».

Λιγότερες από 250 θέσεις εργασίας αναμένεται να επηρεαστούν από τον τελευταίο γύρο περικοπών, κάτι που θα επηρεάσει μια σειρά εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων διευθυντικών στελεχών και άλλων ανώτερων στελεχών, είπε στο CNN πηγή που γνωρίζει το θέμα. Τον Ιανουάριο, η Goldman Sachs ξεκίνησε πολύ «βαθύτερες» απολύσεις που αναμενόταν να οδηγήσουν σε απώλεια έως και 3.200 εργαζομένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *