Το πάρτυ στις αγορές Χρυσού συνεχίζεται | Πόσο πιθανό είναι να φτάσει τα 2.500 δολάρια;

Το πάρτυ στις αγορές Χρυσού συνεχίζεται | Πόσο πιθανό είναι να φτάσει τα 2.500 δολάρια;

Οι τιμές του χρυσού βρίσκονται σε ανοδική κούρσα προκειμένου να φτάσουν στα υψηλά όλων των εποχών το 2024 λόγω της πιθανής -πλέον- μείωσης των επιτοκίων και των διαφαινόμενων φόβων ύφεσης που αναδεικνύουν τον ρόλο του ως ενός εξαιρετικά ασφαλούς καταφυγίου.

Από την Lee Ying Shan/CNBC

Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου σημείωσαν ρεκόρ ενδοημερήσιας αγοράς ύψους 2.072,5 δολαρίων στις 7 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Οι αναλυτές που μίλησαν στο CNBC εκτιμούν ότι θα μπορούσαν πλέον να ξεπεράσουν αυτό το επίπεδο και να καταγράψουν νέο ρεκόρ.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Βλέπω τον χρυσό να κινείται πάνω από τα 2.100 δολάρια στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024 ως προς το επίπεδο συναλλαγών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TD Securities και παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων, Bart Melek, αποδίδοντας την αισιοδοξία του σε μια πιθανή παύση του κύκλου σύσφιξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

«Είμαι θετικός προς τον χρυσό καθώς πιστεύω ότι η Fed θα αποστρέψει την πολιτική της από την τρέχουσα περιοριστική της λειτουργία εξαιτίας του πληθωρισμού. Αυτό πιστεύω ότι θα συμβεί πριν επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό», πρόσθεσε ο Melek σε ένα email του στο CNBC.

107211142 1679242270678 gettyimages 1248380473 20090101230316 99 982363

Ο χρυσός έχει ξεπεράσει τις περισσότερες άλλες μεγάλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων τους τελευταίους 12 μήνες, έγραψε ο ίδιος σε πρόσφατη έκθεση του, αποδίδοντάς στην ικανότητα του κίτρινου πολύτιμου μετάλλου να αντιστέκεται στα αυξανόμενα επιτόκια και στην αξία του ως ασφαλές στοίχημα έναντι του πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί αναλυτές είναι πιο αισιόδοξοι και βλέπουν ως στόχο τα 2.500 δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους -δηλαδή περισσότερο από 26% υψηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα.

«Βλέπω το χρυσό να φτάνει τα 2.500 μέχρι το τέλος του 2024. Πολλά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι μια ύφεση μπορεί να κάνει την εμφάνισή της αργότερα φέτος και τα αποτελέσματά της να γίνουν αισθητά το 2024», δήλωσε ο David Neuhauser, ιδρυτής της Livermore Partners. Ο ίδιος αναμένει η κλιμάκωση να συνεχιστεί στην παγκόσμια οικονομία για τα επόμενα χρόνια, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται μεταξύ 3% και 5%.

Ο χρυσός τείνει να αποδίδει καλά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όπως υφέσεις και στασιμοπληθωρισμό λόγω της θέσης του ως αξιόπιστου καταφυγίου, και χρησιμοποιείται συχνά ως αντιστάθμιση έναντι του υψηλού πληθωρισμού.

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα δούμε το χρυsό στα 2.500 δολάρια», δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Wheaton Precious Metals, Randy Smallwood. «Κάθε είδους υφεσιακή κίνηση θα ήταν θετική για τον χρυσό», είπε, προσθέτοντας ότι βλέπει αδυναμία στην κινεζική και αμερικανική οικονομία.

«Βασική κινητήρια δύναμη στη θετική μας προοπτική για τον χρυσό αναμένεται να είναι η κορύφωση του κύκλου της Fed για την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε και ο Heng Koon How, επικεφαλής στρατηγικής της τράπεζας για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία. Ο χρυσός θα αρχίσει να διαπραγματεύεται υψηλότερα όταν τα επιτόκια σταματήσουν να αυξάνονται και το δολάριο υποχωρεί, εξήγησε.

gold china 1

Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, η ζήτηση για χρυσό μειώνεται καθώς οι εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ομόλογα γίνονται πιο ελκυστικές και αποφέρουν καλύτερες αποδόσεις.

Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ήταν «σταθερά ισχυρές», παράλληλα με τη ζήτηση των καταναλωτών για το πολύτιμο μέταλλο, επισήμανε ο Heng. «Βλέπουμε επίσης την επιστροφή της ζήτησης για κοσμήματα από φυσικό χρυσό από την Κίνα και την Ινδία, καθώς και οι δύο οικονομίες σταθεροποιούνται και οι λιανικές δαπάνες επιστρέφουν», δήλωσε ο Heng.

Η κινεζική ζήτηση για χρυσό ήταν ανθεκτική το 2023, ακόμη και όταν η κατανάλωση άλλων εμπορευμάτων παρέμεινε αδύναμη, ανέφερε η Citi σε έκθεση του Ιουλίου. «Η φυσική ζήτηση για χρυσό σε ορισμένες περιοχές έχει επιστρέψει και η ζήτηση χρυσού των κεντρικών τραπεζών παραμένει ισχυρή», δήλωσε ο Nicky Shiels, επικεφαλής στρατηγικής μετάλλων της εταιρείας MKS PAMP.

«Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών συνεχίζουν να αποδολαριοποιούν και να χρησιμοποιούν τον χρυsό ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση περαιτέρω δυτικών κυρώσεων», πρόσθεσε.

Οι χώρες της BRICS, δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζουν την απομάκρυνση από το δολάριο των ΗΠΑ σε ένα νέο νόμισμα που υποστηρίζεται από τον χρυσ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *