Στη Γρ. Λαμπράκη, τη Ζησιμοπούλου και την πλατεία Εσπερίδων έχουν γραφτεί ιστορίες. Οι περισσότερες μ’ έναν καφέ στο χέρι και γυαλί ηλίου απαραιτήτως. Το τραμ αφήνει στην Α. Μεταξά, πιο κέντρο δεν γίνεται, και προσγειώνεσαι ξαφνικά στο προάστιο που είναι πάντα καλοκαίρι. Στον πλανήτη Γλυφάδα οι ρυθμοί γίνονται αργοί.
Τα βράδια σε βρίσκουν συνήθως στους ίδιους δρόμους, εκεί που οι all day καφετέριες είναι κυριολεκτικά all day και εισήγαγαν μάλλον τον όρο στο αθηναϊκό λεξιλόγιο. Ντυσίματα, παπαράτσι, επαύλεις, ακριβά διαμερίσματα σε μοντέρνες πολυκατοικίες, όμορφη πόλη μέσα στην πόλη. Κι από την άλλη ιστορίες χρόνων, από παλιά καλή Αθήνα, διάσημοι κάτοικοι, εμβληματικά σπίτια από άλλες εποχές, ιστορικά μαγαζιά-ορόσημα της ποπ κουλτούρας και επιστροφή στην Τερψιθέα για αίσθηση αληθινής γειτονιάς και χρόνια ανέμελα. Βάζουμε σε κουτάκια την «πρωτεύουσα του νότου» που θέλησε να γίνει Κυανή Ακτή.
▶ Στη σημερινή θέση του Δήμου Γλυφάδας βρισκόταν επί αρχαιότητας ο δήμος της Αιξωνής.
▶ Όπου Αιξωνή, βλέπε Αιξωνική Τρίγλη, δηλαδή το μπαρμπουνάκι των Αρχαίων.
▶ Το σημερινό όνομα «Γλυφάδα», που χρησιμοποιείται από τις αρχές του 20ού αιώνα, προέρχεται από κάποια πηγάδια της περιοχής με γλυφό νερό.
▶ Ως το 1830 την έκταση της σημερινής Γλυφάδας κάλυπταν δύο συνεχόμενα τούρκικα τσιφλίκια. Εκτείνονταν από το Χασάνι ως τη Βούλα και από το δρόμο Αθηνών – Βάρης (στους πρόποδες του Υμηττού) ως τη θάλασσα.
▶ Η Γλυφάδα πέρασε την Κατοχή χωρίς πείνα, αφού είχε τα βοσκοτόπια της. Οι κάτοικοι παραχωρούσαν μέχρι και τους κήπους τους για καλλιέργεια.
▶ Από το 1924 η πώληση γης σε οργανωμένους επαγγελματικούς συλλόγους προσείλκυσε δικηγόρους. Έτσι προέκυψε και η συνοικία «Δικηγορικά».
▶ Στον Ψυχρό Πόλεμο, από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, υπήρξε στη Γλυφάδα μεγάλη βάση της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
▶ Η παραλία του Αστέρα έγινε οργανωμένη πλαζ το 1959. Η Χριστίνα Ωνάση, η Τζόαν Κόλινς, η Μπριζίτ Μπαρντό, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, διάσημοι τραγουδιστές, ηθοποιοί και πολιτικοί έδειξαν την προτίμησή τους στον κατάφυτο κόλπο με τα καθαρά νερά.
▶ Σήμερα ο δήμος Γλυφάδας είναι ένας από τους πλουσιότερους οικονομικά δήμους της Αττικής, έδρα πολλών δημόσιων υπηρεσιών (εφορία, πολεοδομία, ΚΕΠ, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Επιθεώρηση Εργασίας, ΟΑΕΔ, ασφαλιστικά ταμεία, αστυνομία) καθώς και της ομώνυμης Ιεράς Μητρόπολης.
▶ Σε σχολείο υπό κατάληψη έδωσαν την πρώτη συναυλία τους τα μέλη της μπάντας «Αντίδραση» που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1985. Με πανκ, hardcore μέταλ ήχο, η μπάντα γνώρισε επιτυχίες μέχρι το 1996, όταν το συγκρότημα διαλύθηκε για να ξαναβρεθεί το 2004.
▶ Γλυφαδιώτικη ήταν όμως και μία από τις πρώτες punk rock μπάντες που εμφανίστηκαν στην Αθήνα. Πηγαίνοντας πίσω στο 1980, οι Stress μπορεί να μη σύχναζαν στους κεντρικούς δρόμους της Γλυφάδας, αλλά σ’ εκείνη τη γειτονιά έφτιαξαν τη μουσική τους.
▶ Στην οδό Βάου έζησε ο Βασίλης Τσιτσάνης. Αργότερα μετονομάστηκε και πήρε προς τιμήν του το όνομά του. Οι παλιοί τον θυμούνται να παίζει τάβλι και μουσικές στα κουτούκια της γειτονιάς. Είχε παίξει και στο ξακουστό νυχτερινό κέντρο του ’70 και του ’80 «Τα Δειλινά», που ήταν στις δόξες τους όταν μετακόμισε από τα Πατήσια στη Γλυφάδα.
▶ Οι εγκαταστάσεις των Αστεριών στη Γλυφάδα είναι η πρώτη εφαρμογή οργανωμένου λουτρικού και τουριστικού συγκροτήματος στη μεταπολεμική Ελλάδα. Όπως προέβλεπε η «Καθημερινή» τον Σεπτέμβριο του 1954, η Γλυφάδα και η Βούλα θα γίνονταν η νέα Κυανή Ακτή. Δημοσιεύονταν τότε τα σχέδια ενός ευρύτερου ρυθμιστικού προγράμματος αναμόρφωσης του λεκανοπεδίου Αθηνών, με αιχμή την αξιοποίηση των ακτών της Αττικής, ένα «όραμα» πολιτικών, επιχειρηματιών και πολεοδόμων ήδη από τη δεκαετία του ’20.
▶ Ο Ωνάσης είχε κάποτε στην ιδιοκτησία του οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων στη Γλυφάδα.
▶ Μεταξύ του Δήμου Γλυφάδας και του Δήμου Kunming της επαρχίας Yunnan, στη νοτιοδυτική Κίνα, έχει υπογραφεί σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας. Στο πλαίσιο της σύσφιξης των ελληνο-κινεζικών σχέσεων, στόχος είναι η προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης μέσω της καλλιέργειας υγιών και βιώσιμων τουριστικών σχέσεων!
▶ Ο δήμος πρωτοτυπεί με δύο σημαντικές πρωτοβουλίες. Στη Γλυφάδα υπάρχει σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, το «i-bike», με 20 ποδήλατα ειδικής κατασκευής για δημόσια χρήση, ενώ στις αρχές του έτους οι δημότες απέκτησαν την εφαρμογή «Γλυφάδα – Fix My City». Διατίθεται δωρεάν, εντοπίζει αυτόματα μέσω GPS τη θέση του χρήστη στο χάρτη και στη συνέχεια καταγράφει το πρόβλημα ή τη βλάβη κάποιας υπηρεσίας, υποδομής ή δημόσιας περιουσίας. Ο χρήστης μπορεί να αποστείλει και σχετική φωτογραφία, ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
▶ Για το τέλος ένα μυστικό που ξέρουν λίγοι: ο φούρνος «Ανθέων πίτες, άνωθεν γεύσεις» στην Άνω Γλυφάδα. Διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και είναι από τους καλύτερους της Αθήνας. Εδώ και 24 χρόνια φουρνίζει ζαλιστικές χειροποίητες λιχουδιές και λίγα χρόνια πριν δεν είχε ούτε ταμπέλα!
Είσαι retro Γλυφαδιώτης αν: (*πληροφορίες από τη σελίδα «Σίγουρα είσαι παλιός Γλυφαδιώτης αν…»)
▶ Έχεις κάνει κοπάνα για καφέ στο Olympic.
▶ Έχεις ανέβει τις σκάλες του Δαιδάλου (αίθουσα ψυχαγωγίας –sic– σε όροφο του Ship Inn) κι έχεις κατέβει του Number One για μπιλιάρδο, φλιπεράκια και μπλιμπλίκια.
▶ Ξενυχτούσες στο Up & High και το Fresh στα 90s κι έκανε προσκύνημα στο Divina.
▶ Δεν ξέρεις εσύ από αριθμημένα λύκεια, τύπου 1ο Λύκειο, 3ο Λύκειο κ.λπ. Εσύ ήξερες ένα Λύκειο στη Γλυφάδα και ένα στην Τερψιθέα.
▶ Τα 80s τα πέρασες στο Venezia (ιδανικά με πάστα ποντικάκι) στη γωνία Μεταξά και Ανδ. Παπανδρέου, όταν εκείνη λεγόταν ακόμα Αθηνών! Η απόλυτη retro ανάμνηση, εκεί που σήμερα βλέπεις το ΖΑRA Home.
▶ Έχεις φάει πόρτα στο BBG και στο Bitsoula, καθότι πιτσιρικάς και ασυνόδευτος. Αλλά όταν κατάφερες να μπεις έζησες τα καλύτερα.
▶ Μπίρα στο Sassex, αυτό.
▶ Ντισκοτέκ Εσπερίδες και Άντζελα. Σίγουρα έχεις περάσει απ’ έξω, για μέσα διατηρούνται αμφιβολίες.
▶ Εκείνο το Easy Rider, το θυμάσαι;
▶ Σίγουρα τα έχεις πιει στα Alex, Spiders και Astarti.
▶ Ε δεν μπορεί, και το «μεσαίο» Moonshine θα το έχεις επισκεφτεί.
▶ Θυμάσαι σίγουρα τους ελληνοαμερικάνικους τσαμπουκάδες έξω από το Bobby’s αλλά και την πλατεία που γέμιζε Αμερικάνους όταν έπιανε ο στόλος.
▶ Θυμάσαι οπωσδήποτε και το American Toast, αλλά και το ένδοξο σουβλάκι στον Αίνο ακριβώς απέναντι.
▶ Τι να λέμε για το ιστορικό μπεργκεράδικο Queen. Mία ήταν η παραγγελία: ένα τσιζ, πατάτες-μαγιό και θεϊκή βάφλα στο τέλος.
▶ Έχεις δει ταινιάρες στο Κογκό, στο Ρίο (αχ, εκείνα τα hot dog), στο Αριάν και τι να πεις για το Άννα Ντορ (το εμβληματικό σινεμά που έχτισε τη φήμη του χάρη στους φαντάρους της αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό).
▶ Θυμάσαι το μπλε ξενοδοχείο; Ήταν το Hotel Florida (εκεί που σήμερα βρίσκεται το Florida Mall).
▶ Ίσως να ήσουν κι εσύ στις παρέες που ξεκινούσαν με «όποιο μεταφορικό μέσο» από την πλατεία, για το πάρτι του Λουκιανού στη Βουλιαγμένη.
▶ Έχεις δει Γλυφάδα – Τερψιθέα στο «κλειστό», για να μη σου πω ότι έχεις τσαμπουκαλευτεί κιόλας με τον Τερψιθιώτη κολλητό σου.
▶ Και αν δεν έχεις τσαμπουκαλευτεί με αυτόν, έχεις σίγουρα με κάποιον Φαληριώτη, καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό.
Eφηβεία στη Γλυφάδα θα πει:
▶ Παγωτό-μηχανής από τον Δούκα, τυρόπιτες και νεγράκια από τον Τάσο και κρέπα από το Golden Crepe στην Γιαννιτσοπούλου.
▶ Μπάσκετ στο Παλέ.
▶ Video games από το Athens Club, βιντεοκασέτες στο Imagine (στο υπόγειο) και στο Plaza στην Κύπρου.
▶ Παιχνίδια από τα Jumbo, τα πρώτα Jumbo της Αθήνας.
▶ Αθλητικά και ρούχα για το σχολείο από το Carambola, άλλο σήμα κατατεθέν της περιοχής, που υποδέχεται ακόμα τους επισκέπτες στο ρεύμα της λεωφόρου Βουλιαγμένης προς Γλυφάδα. Το αγαπημένο outlet έχει γνωρίσει και καλύτερες μέρες, αλλά παραμένει σταθερή αξία.
▶ Ανεπανάληπτες οικογενειακές στιγμές με πάστες και επικοί καφέδες με παρέα στο Oscar.
▶ Τρεχάλα στην ξύλινη παιδική χαρά, στόχος η κατάκτηση της κορυφής της αράχνης.
▶ Κοπάνα τουλάχιστον μία φορά για να παίξεις bowling στο Blanos.
▶ Καθιερωμένη έξοδος για άραγμα στα Μc Donalds και φαγητό στα πρώτα αμερικάνικα Hambo, Lebels και Wendy’s.
▶ Ενηλικίωση –κυριολεκτικά– την πρώτη φορά που δεν έφαγες πόρτα στο Egomio. Έκλεισε μετά από 19 χρόνια το 2014, αλλά πρόλαβε να διδάξει στη νυχτερινή Αθήνα το face control.
▶ Το μεγάλο πλήγμα να βλέπεις το Rich στις φλόγες. Άλλωστε αν η γνήσια γλυφαδιώτικη καφετέρια είχε όνομα θα ήταν μόνο Rich.
▶ Έξοδος για χορό στη ντίσκο Vinilio, ιστορική ντισκοτέκ μέχρι σήμερα.
▶ Σάββατο βράδυ το σύνθημα ήταν «πάμε στο μικρό», εννοούσες ραντεβού στο Villa Mercedes.
Από ψαροχώρι, θέρετρο – Τα εμβληματικά σπίτια
▶ Ο Αριστοτέλης Ωνάσης έχτισε στη Γλυφάδα μία μονοκατοικία με πλούσια ιστορία, ενώ πέρασε εκεί και τις τελευταίες του μέρες, λίγο πριν μεταβεί στο Παρίσι όπου και πέθανε το 1975. Αν και το ιστορικό ακίνητο κατεδαφίστηκε αργότερα, ο Ωνάσης το έχτισε με σκοπό να εξασφαλίσει τη μητριά του, ενώ επέλεξε την παραθαλάσσια περιοχή, δίπλα στο σημερινό γήπεδο Γκολφ της Γλυφάδας, για να θυμάται την πατρίδα του τη Σμύρνη.
▶ Στη Γλυφάδα είχε επίσης σπίτι και ο Αλέκος Αλεξανδράκης, στο οποίο είχε μάλιστα φωτογραφηθεί για τις ανάγκες συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό «Φαντάζιο» τον Σεπτέμβριο του 1969.
▶ Τα «Παλιά Δειλινά», το κέντρο «νυχτερινής διασκεδάσεως» που φιλοξένησε τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού στεγάζονταν στο «σπίτι του Ζέππου», το οποίο δεν υπάρχει πια.
▶ Η Οικία Πιερίδη, που επίσης δεν υπάρχει πια, βρισκόταν στη Λ. Ποσειδώνος. Σε εκείνο το αποικιακής αρχιτεκτονικής κτίριο στεγάστηκε η Χωροφυλακή της Γλυφάδας και αργότερα η ομώνυμη Πινακοθήκη Πιερίδη.
▶ Στην οδό Ελεθερίας στον Άγιο Νικόλαο, η ερειπωμένη έπαυλη ήταν κάποτε η Οικία Στασινοπούλου. Ο Στασινόπουλος ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών Αθηνών Πειραιώς, στον οποίο το κληροδότησε.
▶ Η πιο γνωστή σχολή χορού της παλιάς Γλυφάδας βρισκόταν στην οδό Καραπάνου, εκεί όπου υπήρξε κάποτε η οικία Ζουρούδη. Από εκεί λέγεται πως πέρασαν και οι αδελφές Μπρόγιερ.
▶ Το σπίτι του Τσιτσάνη, στην ομώνυμη οδό βεβαίως.
▶ Η οικία Νικολούδη στην πλατεία Βεργωτή, απέναντι από τα Δελφίνια, αποκλείεται να περάσει απαρατήρητη. Έργο του γνωστού αρχιτέκτονα, της ομώνυμης στοάς του Κέντρου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1927 από τον ίδιο κι έναν μόνο εργάτη. Είχε υπολογίσει να κατασκευάσει το σπίτι ώστε να έχει πολύ φως το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Η κόρη του αρχιτέκτονα, η γνωστή χορογράφος Ζουζού Νικολούδη, έζησε εκεί μέχρι το θάνατό της.
▶ Στη γωνία Μπακογιάννη και Διαδόχου Παύλου, βρίσκεται η οικία Φακίδη, παραθεριστική κατοικία του Μεσοπολέμου, πολύ μοντέρνα κατασκευή του Στάμου Παπαδάκη (αρχιτέκτονα του Μουσείου Γουλανδρή).
Ζέτα Δούκα
Ηθοποιός
Ποιο θα ήταν το επιχείρημα για να πείσετε κάποιον να έρθει να μείνει στη γειτονιά σας;
Κυρίως το γεγονός ότι πρόκειται για μια μικρή πόλη, που μπορείς να βρεις οτιδήποτε θελήσεις, πλάι στη θάλασσα. Επίσης ότι αυτή η μικρή πόλη διαθέτει πράσινο και είναι πολύ φροντισμένη, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια.
Τι θα θέλατε να έχει η Γλυφάδα που δεν το βρίσκετε;
Στάση Μετρό για να μην είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε τα αυτοκίνητά μας για να πάμε στο κέντρο (για παράδειγμα). Τα λεωφορεία και ιδιαιτέρως το τραμ δεν εξυπηρετούν ούτε ουσιαστικά ούτε ‒κυρίως‒ από άποψη χρόνου…
Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή τη Γλυφάδα;
Το γεγονός ότι πρόκειται για πολλές γειτονιές, αυτόνομες και διαφορετικές, σε μία. Επίσης ότι πλέον έχει πολλές παιδικές χαρές, πλήρως ανακαινισμένες, για να παίζουν τα παιδιά μας και πεζοδρόμια που μπορείς να περπατήσεις ή να σύρεις καροτσάκια…
Πώς θα περιγράφατε την ατμόσφαιρα το Σάββατο το βράδυ;
Αν και αποφεύγω να βγαίνω Σάββατο βράδυ, θα την χαρακτήριζα εκρηκτική και συνεχώς ανανεωμένη σε κόσμο και μαγαζιά!
Με τους γείτονές σας λέτε καλημέρα;
Ναι, βεβαίως! Ο κόσμος των νοτίων προαστίων γενικότερα είναι πιο ανοιχτός και χαλαρός στην κοινωνική συναναστροφή του.
Ποια είναι η αγαπημένη σας βόλτα εκεί;
Εξαρτάται τι θέλω να κάνω. Για περίπατο και τρέξιμο, μου αρέσει ο γύρος του γκολφ. Για ψώνια, προτιμώ το κέντρο που το συνδυάζω με κούνιες στην πλατεία Εσπερίδων και για φαγητό/καφέ στην οδό Κύπρου.
Η Ζ.Δ. από τα τέλη Οκτωβρίου θα συμμετέχει στην παράσταση «Γοργόνες και Μάγκες», και συμμετέχει στην ταινία «Νίκος Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή (από 23/11).
Βέρα Κρούσκα
Ηθοποιός
Ποιό θα ήταν το επιχείρημα για να πείσετε κάποιον να έρθει να μείνει στη γειτονιά σας;
Είναι ήσυχα με όμορφα σπίτια, και δρόμους για υπέροχες βόλτες. Ο Υμηττός δίπλα. Μπορείς εύκολα να τον ανέβεις για να αγναντέψεις τον Σαρωνικό, την Αίγινα, τη Σαλαμίνα, τα πλοία… Έχω το προνόμιο να αγναντεύω την θάλασσα από το σπίτι που μένω.
Τι θα θέλατε να έχει η Γλυφάδα που δεν το βρίσκετε;
Ένα βιβλιοπωλείο σαν την Εστία, και κάποια ιδιαίτερα πράγματα που αγοράζω από τη Σωκράτους, την Αθηνάς, στου Ψυρρή, Μοναστηράκι, Ευριπίδου …
Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή τη Γλυφάδα;
Το κλίμα της. Και το ότι μπορείς να κολυμπήσεις σε ένα τέταρτο ή μισή ώρα σε υπέροχα νερά… μέχρι πρότινος, δυστυχώς. Ελπίζω στο αύριο.
Πώς θα περιγράφατε την ατμόσφαιρα το Σάββατο το βράδυ;
Δεν βγαίνω ποτέ το Σάββατο.
Με τους γείτονές σας λέτε καλημέρα;
Ναι, τις περισσότερες φορές. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό.
Ποια είναι η αγαπημένη σας βόλτα εκεί;
Εκεί ψηλά στον Υμηττό, υπάρχει κάποιο μυστικό… όνειρο πώς να σας το πω;
Η Β.Κ. θα ανεβάσει σε επανάληψη τον μονόλογο «Πού είναι η μάνα σου, μωρή;»
Αντώνης Κοκολάκης
Σύμβουλος επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων
Ποιο θα ήταν το επιχείρημα για να πείσετε κάποιον να έρθει να μείνει στη γειτονιά σας;
Η αίσθηση της θάλασσας! Μπορεί να μην τη βλέπω από το διαμέρισμά μου, αλλά την αισθάνομαι στην καθημερινότητα μου και είναι τρομερή η ενέργεια που παίρνεις από αυτήν… Είναι και ο λόγος που επέλεξα να μένω στη Γλυφάδα και δεν το μετάνιωσα ποτέ.
Τι θα θέλατε να έχει η Γλυφάδα που δεν το βρίσκετε;
Δεν έχω αισθανθεί ποτέ κάποια έλλειψη από κάτι.
Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή τη γειτονιά;
Μένω στην άνω Γλυφάδα και σε λίγα λεπτά με τα πόδια βρίσκομαι στο βουνό για να κάνω βόλτα το σκύλο μου. Από εκεί η θέα σου κόβει την ανάσα, βλέπεις τα πάντα μέχρι την Αίγινα… Ο συνδυασμός να είσαι στο βουνό και την ίδια στιγμή να αγναντεύεις την θάλασσα είναι πιστεύω μοναδικός.
Πώς θα περιγράφατε την ατμόσφαιρα το Σάββατο το βράδυ;
Αρκετά κοσμοπολίτικη θα έλεγα, ειδικά το κέντρο της, που κατακλύζεται από νεαρόκοσμο. Φυσικά έχει και πολλά ήσυχα σημεία που μπορείς να επιλέξεις. Η Γλυφάδα είναι τόσο αυτόνομη, που πραγματικά εάν δεν έχεις λόγο να κατέβεις στην Αθήνα, σε καλύπτει σε όλα τα είδη διασκέδασης εκτός του θεάτρου…
Με τους γείτονές σας λέτε καλημέρα;
Ναι λέμε, αλλά δυστυχώς μέχρι εκεί…
Ποια είναι η αγαπημένη σας βόλτα εκεί;
Λατρεύω να περπατάω κοντά στη θάλασσα λίγο πριν τη δύση, όπου τα χρώματα και οι αποχρώσεις που σχηματίζονται είναι ασύλληπτα… εκείνη την ώρα η Γλυφάδα στα μάτια μου γίνεται μαγική!
Σημεία – Κλειδιά της Γλυφάδας
Ο Τάσος
Οι τυρόπιτες του Τάσου είναι κάτι σαν θρύλος τον Νοτίων Προαστίων. Δεν είναι μόνο η αφράτη, βουτυρένια ζύμη, ούτε η γέμιση από 100% φέτα Π.Ο.Π. (και μάλιστα ειδική παραγγελία που φτιάχνει ένας παραγωγός στην αρχαία Ολυμπία αποκλειστικά για τον Τάσο). Είναι η μνήμη των παιδικών χρόνων, η δαγκωνιά που σε πάει πίσω σε παιδικές, αθώες αναμνήσεις, τότε που ο παππούς του σημερινού Τάσου πρόσφερε ακριβώς την ίδια τυρόπιτα (η συνταγή δεν έχει αλλάξει) το 1955. Δεν είναι μόνο η τυρόπιτα διάσημη, αλλά από αυτήν ξεκίνησαν όλα.
Μετά ήρθαν η κρεατόπιτα, η σπανακόπιτα, η λουκανικόπιτα, τα κοκ, οι σοκολατίνες, η πληθωρική μπουγάτσα και φυσικά τα περιβόητα νεγράκια που δημιουργήθηκαν πρώτη φορά εδώ για να γίνουν αργότερα πανελλαδικό γλύκισμα. Τότε ο παππούς Τάσος τα είχε φτιάξει απλώς για να τιμήσει τον παίκτη του Πανιωνίου, Κώστα Νέγρη.
Ο Τάσος δεν έχει κληρονομήσει μόνο την οικογενειακή επιχείρηση όμως, αλλά και το ίδιο πάθος για την τέχνη του, την ίδια εμμονή με την ποιότητα που είχε και ο παππούς του. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να μην φτιάχνεται εδώ από την αρχή μέχρι το τέλος και πάντα από την καλύτερη πρώτη ύλη. Και αυτό, τελικά, σε συγκλονίζει. Τρ.- Κυρ. 07.30-21.30, Δευτ. 07.30-3.30. Μαραγκού 6, 2108943154
Pere Ubu
Μετέτρεψε την οδό Κύπρου στην πιο ζωντανή γειτονιά της Γλυφάδας. Δεν είναι μόνο ένα καταφύγιο για όλες τις ώρες, είναι το στέκι με τα χίλια
πρόσωπα. Το Pere Ubu μεταμορφώνεται κάθε ώρα που περνάει και η φιλοσοφία του ταιριάζει σε όλους. Από τη μία πλευρά θα συναντήσεις το Pere με την μποέμ διάθεση, την ανατρεπτική κουζίνα (τα burgers με τις σπιτικές σάλτσες είναι μια ωδή στο comfort food) και τα cocktails που άφησαν εποχή. Από την άλλη έχουμε το Ubu με τον bio healthy χαρακτήρα, τις προτάσεις χωρίς γλουτένη ή ζάχαρη, τα αγνά προϊόντα μικρών παραγωγών, τους τονωτικούς χυμούς, τα αξεπέραστα homemade flatbreads που ψήνονται σε πετρόφουρνο με ηφαιστειακή πέτρα, και –φυσικά– το λαχταριστό brunch του. Με άλλα λόγια, μιλάμε για μια εμπειρία 360 μοιρών, δύο συγκοινωνούντα δοχεία που ενώνονται σε μία ηλιόλουστη, χαρούμενη αυλή.
Τα βράδια όμως, η ατμόσφαιρα αλλάζει, γίνεται μαγική, και ενώ η νύχτα αρχίζει με ήπιους τόνους καταλήγει στα πιο αξέχαστα πάρτι με εναλλακτικές μουσικές από resident και guest Djs. Μην το σκέφτεσαι. Απλά ζήσε το θαύμα του Pere Ubu απόψε. Κύπρου 74, 2108941450, www.pereubu.gr, fb: PERE.BAR.ROTISSERIE
Sea Spice
Στο ολοκαίνουργιο seafood bar-restaurant, αδερφάκι του πασίγνωστου Pere Ubu ακριβώς δίπλα του, τα πρώτα βλέμματα κλέβει η διακόσμηση που απογειώνει το marine style με κοσμοπολίτικους τόνους, παίρνει χρυσές λάμψεις από τα μπρούτζινα φωτιστικά του Bert Frank, δίνει αίσθηση πολυτελούς γιοτ που σε ταξιδεύει νοερά στο Μόντε Κάρλο. Οι μουσικές είναι δυνατές, ο κόσμος έχει διάθεση για πάρτι και μαζεύεται για ποτό ή φαγητό μέχρι αργά στην υπέροχη μαρμάρινη μπάρα. Στην κουζίνα έχει ένα μεγάλο ατού: τον εξαιρετικό σεφ Κώστα Τσίγκα που φτιάχνει υπέροχα πράγματα με όλα τα καλά της θάλασσας. Πρωτότυπα μικρά πιατάκια που έρχονται σε δίσκο για να μοιραστείς με την παρέα, ωραιότατες πάστες (fettuccine μαύρα με ραγού από ψαρικά και ντομάτα), πιάτα με κρέας που κι αυτά συνδυάζονται με θαλασσινά (φιλέτο με μύδια ή χτένια) ακολουθώντας surf ‘n’ turf «κανόνες». Πολλά είναι αυτά που έρχονται από τη δική τους φάρμα ενώ δεν λείπουν και οι healthy και vegan προτάσεις. Tip: Ξεκίνα με κάποιο καλό κοκτέιλ για να μπεις στο κλίμα, συνέχισε με φαγητό και κάποιο καλό κρασί (ωραία λίστα κρασιών) και μείνε μέχρι αργά ακούγοντας μουσικές και παρακολουθώντας την κίνηση της πάντα πολύ ζωντανής περιοχής. Κύπρου 74, 2121054489, Fb: seaspiceglyfada
Amigos
Στο Μεξικό λένε ότι «για μια γιορτή, οποιοδήποτε πρόσχημα αρκεί» και τα Amigos της Γλυφάδας και της Νέας Σμύρνης κρατάνε την παράδοση εδώ και 22 χρόνια! Στον καταπράσινο κήπο τους και στη χαρακτηριστική τους «κάζα», που συνδυάζει τα θερμά και έντονα χρώματα της μεξικάνικης παλέτας, μπορείτε να απολαύσετε σε γενναιόδωρες μερίδες παραδοσιακές μεξικάνικες συνταγές φτιαγμένες από τα πιο αγνά υλικά. Λαχταριστά fajitas, τραγανά tacos αλλά και καυτερά chili con carne σας περιμένουν από νωρίς το μεσημέρι για να τα συνδυάσετε με την καλύτερη frozen margarita της πόλης. Ολοκληρώστε το γευστικό σας ταξίδι στο Μεξικό με μια στάση στην πιο ξεχωριστή γωνιά των Amigos στην περήφημη Tequileria.
Εκεί, μπορείτε να απολαύσετε το μοναδικό premium Tequila blend των Amigos σε 3 ωριμάνσεις, πάνω από πενήντα ετικέτες Tequila και Mezcal, αλλά και ένα εθιστικό cocktail από τη λίστα που επιμελήθηκε ο Στέλιος Παπαδόπουλος, βραβευμένος bartender και Brand Ambassador της Jose Cuervo, που πέρυσι αναγνωρίστηκε ως ο πρώτος μη-Μεξικανός Tequila Connoisseur στον κόσμο! Επειδή μεξικάνικο φαγητό χωρίς fiesta δεν εννοείται, τα Amigos σας προσκαλούν στο ρυθμό της γιορτής με δύο Live Salsa Events την εβδομάδα –κάθε Τετάρτη στη Ν. Σμύρνη και κάθε Πέμπτη στη Γλυφάδα– με Λατινοαμερικάνους χορευτές να σας παρασύρουν στα βήματα της salsa με άφθονη Frozen Cuervo Margarita να φλερτάρει τα ποτήρια σας! Κύπρου 65Α, Γλυφάδα, 210 8983167 / Μεγ. Αλεξάνδρου 70, Ν. Σμύρνη, 210 9332220, www.amigos.gr, fb:amigos.gr, Instagram: amigos.gr
Oh Mama
Ήρθε μέσα στο καλοκαίρι και έπεσε ως μάννα εξ ουρανού στους απανταχού λάτρεις του brunch. Εδώ, βλέπετε, μπορείτε να απολαύσετε αυτή τη λαχταριστή συνήθεια που έχει τρελάνει όλη την πόλη, κάθε μέρα! Λαχταριστά pancakes και waffles, δροσερές σαλάτες, τα άπαντα του αυγού και ένα section για τους health lovers συνωμοτούν για να κάνουν τα μεσημεροαπογεύματά μας άκρως ενδιαφέροντα. Όλα τα πιάτα φτιάχνονται εδώ, αποκλειστικά με αγνά υλικά και δεν υπάρχει τίποτα που να μη θέλεις να το δοκιμάσεις. Μέχρι στιγμής όμως, τα best sellers είναι τα Japanese Pancakes (με λιωμένο βούτυρο και salted caramel cream), το Avocado Toast (με smashed αβοκάντο, cream cheese, chilly flakes, αυγό μάτι και φρυγανισμένο ψωμί) και το Crispy Chicken Waffle (με τραγανό φιλέτο κοτόπουλο, δροσερή σαλάτα μήλου, σέλερι και maple syrup). Αυτά μέχρι τις 6.
Το απόγευμα το brunch αποχωρεί διακριτικά για να δώσει τη θέση του σε έναν πληθωρικό κατάλογο, αφιερωμένο στο φαγητό που όλοι αγαπάμε… Φώναξε «comfort food για πάντα!» και παραδόσου στο Under Construction Burger, με την πιο ανατρεπτική παρουσιάση που έχουμε δει σε μπιφτεκόψωμο. Το βράδυ, η Μαμά του brunch γίνεται εντελώς kinky και σερβίρει πρόστυχα cocktails που σε κάνουν να αναψοκοκκινίζεις. “Screaming Orgasm”, “Kinky Play”, “Get Naked” και άλλες signature δημιουργίες ανεβάζουν τα αίματα και σε κρατούν κοντά τους μέχρι τις μικρές ώρες… Tip: Οι τιμές δεν είναι απλά καλές. Είναι… απίστευτες! Κύπρου 48, 2108986049, Fb: Oh Mama, Instagram: @ohmama.gr
New Cult
Όποιον κι αν ρωτήσεις στη Γλυφάδα, ξέρει τι σημαίνει New Cult – ό,τι ηλικία και να έχει, όποιο κι αν είναι το στιλ του. Το ή μάλλον τα New Cult είναι σήμα κατατεθέν των νοτίων προαστίων και όχι μόνο. Έχουν ντύσει γενιές και γενιές και καταφέρνουν με επιτυχία να παραμένουν σταθερά ένας από τους top shopping προορισμούς της Γλυφάδας.
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες τα New Cult φέρνουν σταθερά ό,τι πιο φρέσκο κυκλοφορεί στο χώρο της casual μόδας. Το original street ύφος τους με τα χρόνια εξελίχθηκε σε ένα υβρίδιο street και premium wear, με αποτέλεσμα τα New Cult όχι μόνο να αποκτούν συνεχώς νέο κοινό, αλλά να κρατούν και το loyal κοινό τους από τα 90s, τους παλιούς skaters και hip hopers που πλέον μεγάλωσαν και το στιλ τους είναι περισσότερο casual.
Στα τρία καταστήματα New Cult εξαπλώνεται μία μοναδική ποικιλία fashion brands, από τα πιο δημοφιλή μέχρι τα πιο ψαγμένα. Στο Street Store (Αγγ. Μεταξά 9) θα βρεις καθαρά street και sporty επιλογές από τα μεγαλύτερα brands όπως Adidas, Fjallraven, Nike, Crooks & Castles, Sprayground, Cayler & Sons και Burton, αλλά και από brands όπως Two Angle και Staple Pigeon που ενώ κάνουν θραύση στο εξωτερικό, εδώ τα βρίσκεις μόνο στα πιο προχωρημένα καταστήματα όπως τα New Cult. Εκτός από ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, όμως, στο Street Store θα βρεις επίσης decks και εξοπλισμό για το skate σου, spray για να αφίσεις το δικό σου εικαστικό στίγμα στην πόλη και άλλα μικρά αξεσουάρ.
Στον αριθμό 11 της Αγγ. Μεταξά, εντός του εμπορικού κέντρου, βρίσκεται το Supreme Store που έχει επιλογές σε πιο urban ύφος. Εκεί, μεταξύ άλλων, θα βρεις την πολυαγαπημένη Vans, τη σταθερή αξία Levi’s jeans και την ιδιαίτερη Cheap Monday. Δώσε βάση όμως: εάν το στιλ σου είναι απλό και ψάχνεις ρούχα με ενδιαφέροντα graphics και σχέδια που δεν κυκλοφορούν ευρέως, στο Supreme Store θα ανακαλύψεις τα brands Chunk και Smithy’s με τα οποία και θα «κολλήσεις» (thank us later).
Τώρα, για τους πιο premium τύπους η New Cult έχει και το αντίστοιχο Premium Store στην είσοδο της ίδιας στοάς (επίσης νούμερο 11 της Αγγ. Μεταξά). Εκεί θα βρεις πιο premium επιλογές για τον άνδρα και τη γυναίκα από γνωστά fashion brands όπως Replay, Superdry και UGG, αλλά και ανερχόμενα brands που ήδη έχουν κερδίσει το ελληνικό κοινό όπως Khujo (δοκίμασε τα μπουφάν!), Dstrezzed (top για ανδρικά πουκάμισα και chinos) και The Pack Society (premium σακίδια που δεν μοιάζουν με ό,τι άλλο κυκλοφορεί).
Για τους παραπάνω λόγους –αλλά και πολλούς ακόμα που σε αφήνουμε να ανακαλύψεις μόνος/η σου–, μία βόλτα στη Γλυφάδα δεν είναι ολοκληρωμένη εάν δεν περάσεις από τουλάχιστον ένα από τα New Cult Stores. Κι αν δεν σε βγάλει ο δρόμος σύντομα, τσέκαρε το e-shop τους www.newcult.gr όπου αυτή την περίοδο ανεβαίνουν καθημερινά νέα προϊόντα από τα αγαπημένα σου επώνυμα brands! New Cult Street Store, Άγγ. Μεταξά 9, New Cult Supreme Store, Άγγ. Μεταξά 11 (εντός εμπορικού κέντρου), New Cult Premium Store, Άγγ. Μεταξά 11. Facebook: @NewCult Gr, Instagram: @newcultgr