Από την ψυχρολουσία με τους βουλευτές στα θερμά μέτωπα με Καραμανλή – Σαμαρά

Από την ψυχρολουσία με τους βουλευτές στα θερμά μέτωπα με Καραμανλή - Σαμαρά

Ένα… κρύο ντους επεφύλαξε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ήταν η πρώτη φορά από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ, που ο πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με μία μαζική διαμαρτυρία γαλάζιων βουλευτών με κεντρικό θέμα τον ιδεολογικό προσανατολισμό της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 37 βουλευτές που πήραν τον λόγο, οι 32 ήταν έντονα επικριτικοί, θέτοντας στην αιχμή του προβληματισμού τους τη μετατόπιση της ΝΔ από τις αρχές και τις αξίες της παράταξης.

Στην πραγματικότητα ήταν ένα ισχυρό «σήμα», το οποίο δόθηκε ταυτόχρονα τόσο από τους καραμανλικούς όσο και από τους σαμαρικούς βουλευτές, οι οποίοι ουσιαστικά διαμήνυσαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι πλέον απέναντι σε κάθε επιλογή, πολιτικής ή προσώπων, που έρχεται σε σύγκρουση με το ιδεολογικό πλαίσιο του κόμματος. Που σημαίνει ότι είναι απέναντι τόσο στη διαρκή αξιοποίηση τόσων εξωκοινοβουλευτικών στελεχών εκ μεταγραφής από άλλους πολιτικούς χώρους, όσο όμως και στην πιθανότητα να επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας είτε η ανανέωση της θητείας της σημερινής προέδρου, είτε ένα νέο πρόσωπο, προερχόμενο από άλλον πολιτικό χώρο, πέραν της ΝΔ.

Οι παραπάνω ενστάσεις δεν είναι καινούργιες. Υπόβοσκαν εδώ και καιρό στο εσωτερικό της γαλάζιας ΚΟ. Το 41% των περσινών εκλογών, μοιραία, τις διατήρησαν στο παρασκήνιο. Μετά το 28,31% των Ευρωεκλογών, όμως, το «καπάκι της χύτρας» εκτινάχθηκε. Και δύσκολα θα ξαναμπεί στη θέση του, όπως λένε πολλοί. Κι ας διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του ότι πήρε το μήνυμα, τουλάχιστον όσον αφορά διαχειριστικά και «τεχνικά» ζητήματα.

Την ερχόμενη Δευτέρα, άλλωστε, ακολουθεί η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη στο Πολεμικό Μουσείο, στο οποίο θα μιλήσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντ. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. άπαντες σχεδόν προεξοφλούν ότι θα υπάρξει αθρόα προσέλευση γαλάζιων βουλευτών -και όχι μόνο- και ότι τυχόν προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να …ανακόψει την ορμή των βουλευτών, θα προσκρούσει σε…τοίχο.

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσουν δημόσια για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές, από την προεκλογική μάχη για τις οποίες, απείχαν αμφότεροι. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ανοιχτή σύγκρουση του Αντώνη Σαμαρά με τις επιλογές Μητσοτάκη έγινε τον Ιανουάριο για το θέμα της ρύθμισης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Πηγές Μαξίμου: «Ενωτικό κλίμα»

Στο κυβερνητικό επιτελείο χαρακτηρίζουν σημαντική και ουσιαστική τη χθεσινή συζήτηση και εκτιμούν ότι οδηγεί σε εκτόνωση του αρνητικού κλίματος που υπήρξε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου. “Το κλίμα ήταν ενωτικό” δήλωναν πηγές του Μαξίμου, τονίζοντας ότι σημασία έχει η μεγάλη εικόνα και η δέσμευση της κυβέρνησης να δώσει έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Μήνυμα «δυναμικής επανεκκίνησης» από τον Πρωθυπουργό

«Δυναμική επανεκκίνηση, με λιγότερα λάθη και χειροπιαστά αποτελέσματα», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος με την έναρξη της συνεδρίασης, κάνοντας αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, τόνισε ότι η αυτοκριτική δεν πρέπει να οδηγεί «σε αδιέξοδη εσωστρέφεια, ούτε σε εμμονή σε προσωπικές επιδιώξεις αλλά να είναι έναυσμα για το έργο μας».

«Όχι σε όσους θέλουν μικρή και φοβική Ν.Δ.»

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε όσους μετά τις Ευρωεκλογές άνοιξαν τη συζήτηση για στροφή της Ν.Δ. προς δεξιά ή κέντρο, μίλησε για ψευτοδίλημμα.

«Λέμε ”όχι” σε αυτούς οι οποίοι θέλουν μία μικρή και φοβική Νέα Δημοκρατία… Βαδίζουμε στον χρόνο, ανανεώνοντας τις σκέψεις μας και το δυναμικό μας. Είναι στον ίδιο δρόμο της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, επιχειρώντας να κλείσει αυτή η συζήτηση στο εσωτερικό της Ν.Δ.

«Θέλω να επαναλάβω: ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά και είμαστε μακριά από κάποιες ξεπερασμένες ταμπέλες που στην εποχή μας μάλλον έχουν εξαντλήσει τη σημασία τους… Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ρίζες μας. Αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε σημαίνει μάλλον ότι οι ρίζες του έχουν ξεραθεί, ενώ, αντίθετα, όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε μάλλον και οι ρίζες δικαιώνουν τον ρόλο τους. Οι ρίζες δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους. Υπάρχουν για να κρατούν τελικά το δέντρο γερό και ακμαίο», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Απάντηση Μητσοτάκη προς πολλές κατευθύνσεις…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την αρχή της ομιλίας του, είχε σπεύσει επίσης να προλάβει όσους τυχόν θα έθεταν θέμα απομάκρυνσης της παράταξης από τις αρχές και τις πάγιες θέσεις της. «Δεν δέχομαι κουβέντα για τον κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξής μας, της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε με έμφαση. «Εμείς απαντήσαμε με πράξεις στους ”εμπόρους του εθνικού αισθήματος”, απαντήσαμε με τον φράχτη στον Έβρο, απαντήσαμε με τα Rafale, με τα αναβαθμισμένα F-16, με τις φρεγάτες Belh@rra, με τα νέα μας ελικόπτερα, με τις ισχυρές συμμαχίες τις οποίες έχουμε διαμορφώσει», πρόσθεσε.

Κάλεσμα για εγρήγορση στους βουλευτές

Τέλος, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να βοηθήσουν να επανασυνδεθεί η Ν.Δ. με την κοινωνία.

«Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη, κανένας πολίτης δεν είναι δεδομένος, κανένα ποσοστό αυτοδυναμίας δεν έχει μόνιμο ιδιοκτήτη και δεν έχει σταθερή διάρκεια. Αντίθετα, η εμπιστοσύνη των πολιτών διεκδικείται, κερδίζεται ή χάνεται, κάθε μέρα, με τη δική μας δράση, ημέρα με την ημέρα, στις Περιφέρειες, στις πόλεις, στα χωριά, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, εδώ στη Βουλή, από τον τρόπο με τον οποίο εμείς οι ίδιοι πολιτευόμαστε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *