Σε επικίνδυνη τροχιά συρρίκνωσης ξανά η γερμανική οικονομία | Συμπαρασύρει και τη ζώνη του ευρώ

Σε επικίνδυνη τροχιά συρρίκνωσης ξανά η γερμανική οικονομία | Συμπαρασύρει και τη ζώνη του ευρώ

Η Γερμανία υπέστη αυτόν τον μήνα τη μεγαλύτερη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για περισσότερα από τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, ενισχύοντας τους φόβους ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ξαναπέφτει σε ύφεση.

Από την Hanna Ziady/CNN Business

Μια αρχική ένδειξη του Δείκτη των σύνθετων Υπηρεσιών, Purchasing Managers’ Index (PMI), της χώρας, που παρακολουθεί τη δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε στο 44,7 τον Αύγουστο, από 48,5 τον Ιούλιο. Αυτή είναι η χαμηλότερη ένδειξη από τον Μάιο του 2020, όταν η χώρα άρχισε σταδιακά να άρει τους αυστηρούς περιορισμούς για την πανδημία. Μια ένδειξη κάτω από το 50 δείχνει συρρίκνωση.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η έρευνα ανέδειξε μια «βαθυνόμενη ύφεση στη μεταποίηση», με την παραγωγή να υποχωρεί για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Η δραστηριότητα στις υπηρεσίες μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από οκτώ μήνες.

Screenshot 2020 03 30 1024px Flag of Germany svg png PNG εικόνα 1024 × 614 εικονοστοιχεία

«Οποιαδήποτε ελπίδα ότι ο τομέας των υπηρεσιών θα μπορούσε να σώσει τη γερμανική οικονομία έχει εξατμιστεί. Αντίθετα, ο τομέας των υπηρεσιών πρόκειται να ενταχθεί στην ύφεση του τομέα της μεταποίησης», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, η οποία δημοσιεύει την έρευνα των γερμανικών εταιρειών σε συνεργασία με την S&P Global.

Τα στοιχεία ενισχύουν την απόδειξη ότι η οικονομία της Γερμανίας παίρνει ξανά την κάτω βόλτα, μετά την έξοδο από τη χειμερινή ύφεση του δεύτερου τριμήνου. Στοιχεία νωρίτερα αυτόν τον μήνα αποκάλυψαν μια πιο απότομη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο –λόγω της απότομης συρρίκνωσης στον τεράστιο τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας.

Η οικονομική δυσφορία της Γερμανίας μεταδίδεται και στις άλλες 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, με την ευρύτερη περιοχή να κινδυνεύει επίσης να διολισθήσει σε ύφεση μετά την έξοδο από την ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο.

f webp

Μια αρχική ένδειξη του δείκτη PMI για τη ζώνη του ευρώ ήταν μειωμένη στο 47 τον Αύγουστο, τη χαμηλότερη από τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου και την S&P Global.

«Η πτωτική πίεση στην οικονομία της ευρωζώνης τον Αύγουστο προέρχεται κυρίως από τον γερμανικό τομέα υπηρεσιών», δήλωσε ο De la Rubia.

Και οι δύο έρευνες έδειξαν ανησυχητική άνοδο του πληθωρισμού στις υπηρεσίες λόγω της αύξησης των μισθών, γεγονός που θα μπορούσε να κάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιο απρόθυμη να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα.

Και πάλι, η εικόνα είναι χειρότερη στη Γερμανία από την υπόλοιπη Ευρώπη, με τον «στασιμοπληθωρισμό» —ένα τοξικό μείγμα υψηλού πληθωρισμού και αργής ανάπτυξης— να επικρατεί. «Η δραστηριότητα έχει αρχίσει να συρρικνώνεται ενώ οι τιμές έχουν εκτοξευθεί ξανά, ακόμη και ανεβάζοντας ρυθμούς», δήλωσε ο De la Rubia. «Όταν ο πληθωρισμός δεν μπορεί να τιθασευτεί στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αυτό είναι άσχημα νέα για την ΕΚΤ».

Ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, δήλωσε ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ πιθανότατα θα οδηγηθεί σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους, «με τη Γερμανία να είναι πιθανό να έχει τη χειρότερη επίδοση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *