ESG | Όλες οι εξελίξεις | Διαφορετικές εταιρείες αξιολόγησης δίνουν διαφορετικές απαντήσεις και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα

ESG | Όλες οι εξελίξεις | Διαφορετικές εταιρείες αξιολόγησης δίνουν διαφορετικές απαντήσεις και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα

Η Tesla θα μπορούσε να είναι ένα παιδί αφίσας για τη σύγχυση γύρω από τις αξιολογήσεις ESG.

Πρέπει η αυτοκινητοβιομηχανία να έχει υψηλή βαθμολογία ESG επειδή κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα, χαμηλή λόγω κάποιων εργασιακών πρακτικών και κινδύνων στον αυτόματο πιλότο ή μεσαία βαθμολογία που υπολογίζει τα πράγματα κατά μέσο όρο;

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Διαφορετικές εταιρείες αξιολόγησης δίνουν διαφορετικές απαντήσεις και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα: Πολλοί επενδυτές βλέπουν τις βαθμολογίες ESG ως έναν εύκολο τρόπο σύγκρισης εταιρειών με βάση τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβέρνησης πρακτικές τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό-σημειώνει στο ρεπορτάζ της στη The Wall Street Journal η Rochelle Toplensky.

im 836612?width=700&size=1

Οι βαθμολογίες ESG για την ίδια εταιρεία μπορεί να ποικίλλουν πολύ, συχνά επειδή οι πάροχοι αξιολογήσεων χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθοδολογίες για την κατάταξή τους. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των ίδιων των δεδομένων ESG. Ενώ πολλές εταιρείες δημοσιεύουν οικειοθελώς ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την απόδοση και τις δραστηριότητές τους ESG, τα δεδομένα μπορεί να είναι αποσπασματικά και ασυνεπή, καθιστώντας τις συγκρίσεις μεταξύ εταιρειών δύσκολες.

Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολο για τους επενδυτές να αξιολογήσουν τις επενδύσεις ESG, κάτι που προκαλεί ανησυχία δεδομένης της δημοτικότητάς τους. Από τα τέλη Ιουνίου, υπήρχαν 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά περιουσιακά στοιχεία που επενδύθηκαν σε βιώσιμα κεφάλαια παγκοσμίως, σύμφωνα με την Morningstar της εταιρείας παρακολούθησης κεφαλαίων.

Κάποια ανακούφιση, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι καθ’ οδόν καθώς οι εκκλήσεις επενδυτών, πολιτικών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών για υποχρεωτική υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας αρχίζουν να απαντώνται.

Από το 2025, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτεί την υποβολή εκθέσεων ESG από περίπου 50.000 μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες και τουλάχιστον 10.000 ξένες εταιρείες με σημαντικές δραστηριότητες στο μπλοκ.

Ξεχωριστά, το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Αειφορίας δημοσίευσε ένα υποχρεωτικό πλαίσιο εταιρικών αναφορών πληροφοριών βιωσιμότητας που ελπίζει ότι θα αποτελέσει παγκόσμια βάση, παρόμοια με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, ένα σύνολο διεθνώς αποδεκτών λογιστικών προτύπων που χρησιμοποιούνται από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Και αργότερα φέτος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να εκδώσει το δικό της σύνολο απαιτήσεων αναφοράς για το κλίμα για εταιρείες εισηγμένες στις ΗΠΑ.

2023 08 24 5.10.04 %CF%80.%CE%BC. e1692845141256

Κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας, αναμένουμε να δούμε μια δραματική αύξηση του όγκου των πληροφοριών που αποκαλύπτουν οι εταιρείες, και ελπίζουμε επίσης μια αύξηση στην ποιότητα αυτών των γνωστοποιήσεων», λέει ο Simon MacMahon, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας ESG. στον πάροχο αξιολογήσεων Sustainlytics. Αναμένει ότι οι διαφορές στις βαθμολογίες ESG θα συρρικνωθούν με την πάροδο του χρόνου, εν μέρει λόγω των πιο συνεπών, υψηλότερης ποιότητας δεδομένων.

Εξαιρετικά υποκειμενικό

Η έλλειψη συσχέτισης στις βαθμολογίες ESG χρησιμοποιείται συχνά για να απορρίψει τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας. Εάν οι αξιολογήσεις ESG ήταν υγιείς, λένε οι επικριτές, οι βαθμολογίες για μια δεδομένη εταιρεία θα συσχετίζονταν με τον ίδιο τρόπο που τείνουν να είναι οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας. Για παράδειγμα, η Standard & Poor’s αναβάθμισε την Tesla από BB+ σε BBB τον περασμένο Οκτώβριο και λίγους μήνες αργότερα η Moody’s ανέβασε επίσης τη βαθμολογία της σε μία βαθμίδα σε Baa3.

Αλλά πολλοί επενδυτές λένε ότι η αναλογία είναι εσφαλμένη. Μια πιο χρήσιμη σύγκριση, λένε, είναι οι αξιολογήσεις αγοράς-πώλησης των αναλυτών, οι οποίες μπορούν επίσης να είναι παντού στον χάρτη.

Ενώ οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας απαντούν σε ένα πολύ στενό ερώτημα – πόσο πιθανό είναι μια εταιρεία να αποπληρώσει το χρέος της; – οι αξιολογήσεις ESG, όπως οι κλήσεις αγοράς-πώλησης των αναλυτών μετοχών, λαμβάνουν υπόψη μια σειρά ποιοτικών και ποσοτικών πληροφοριών. Οι πολλοί παράγοντες ESG που πρέπει να αναλυθούν—αποτύπωμα άνθρακα, σχέδιο μετάβασης, χρήση νερού, ποικιλομορφία του σκάφους και αρχείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αναφέρουμε μόνο μερικούς— καθιστούν τον ορισμό μιας «καλής» εταιρείας ESG εξαιρετικά υποκειμενικό.

«Μία από τις προκλήσεις των αξιολογήσεων ESG είναι ότι μοιάζει λίγο με εμάς: Έχει καλά οικονομικά στοιχεία η εταιρεία; Θα μπορούσα να σας πω «Η εταιρεία XYZ έχει εξαιρετικά οικονομικά στοιχεία επειδή έχει έναν ισχυρό ισολογισμό.» Και μπορεί να πείτε, «Λοιπόν, δεν αναπτύσσεται.» Και τα δύο είναι αλήθεια, αλλά εξετάζουμε διαφορετικά πράγματα», λέει ο Andy Howard, παγκόσμιος επικεφαλής βιώσιμων επενδύσεων στη Schroders, διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων.

Ευρεία υποστήριξη

Οι πάροχοι αξιολογήσεων ESG υποστηρίζουν ευρέως την υποχρεωτική αναφορά για το κλίμα στην Ευρώπη, διεθνώς και στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η απομάκρυνση από την εθελοντική γνωστοποίηση θα βοηθούσε να καταστήσουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα για τους επενδυτές με τον ίδιο τρόπο που οι γενικά αποδεκτές λογιστικές αρχές των ΗΠΑ (GAAP) για τις οικονομικές αναφορές.

«Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο όπου ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου ή αναλυτές από την πλευρά των πωλήσεων θα κληθούν να λάβουν έξυπνες επενδυτικές αποφάσεις εάν δεν υπήρχαν χρηματοοικονομικές αναφορές με εντολή GAAP; Θα ήταν χάος, και αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο λειτουργούσαμε», λέει ο Michael Jantzi, ιδρυτής της Sustainalytics και μέλος του International Sustainability Standards Board.

Έχουν γίνει προσπάθειες για την ευθυγράμμιση των διαφόρων προτύπων αναφοράς για το κλίμα, αλλά οι διαφορές αναμένεται να παραμείνουν. Το πλαίσιο του Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Αειφορίας, για παράδειγμα, περιλαμβάνει απαιτήσεις για την αναφορά των λεγόμενων εκπομπών Πεδίου 3 στην αλυσίδα εφοδιασμού και υλικές πληροφορίες σχετικά με κινδύνους και ευκαιρίες που σχετίζονται με το κλίμα.

Η SEC αναμένεται να απαιτεί λιγότερες πληροφορίες από τις συστάσεις της ISSB, ενώ τα νέα πρότυπα της ΕΕ θα απαιτούν περισσότερη γνωστοποίηση τόσο από εταιρείες με έδρα στην ΕΕ όσο και από ορισμένες διεθνείς επιχειρήσεις με τοπικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές λένε ότι τέτοιες διαφορές δεν πρέπει να υπονομεύουν την αξία ή τον αντίκτυπο των δεδομένων, επισημαίνοντας ότι οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν ήδη εμπειρία με δύο σειρές χρηματοοικονομικών λογιστικών προτύπων—Η.Π.Α. GAAP και Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς ή ΔΠΧΠ. [U.S. GAAP and International Financial Reporting Standards, or IFRS.]

Ρυθμιστικά μοντέλα

Αυτό που πολλοί πάροχοι αξιολογήσεων δεν υποστηρίζουν είναι η ιδέα της ρύθμισης των πραγματικών μοντέλων αξιολογήσεών τους για την παραγωγή βαθμολογιών που είναι πιο συσχετισμένες. Λένε ότι αυτό μπορεί να μην δώσει στους επενδυτές τις πληροφορίες που χρειάζονται και θα μπορούσε να καταπνίξει την καινοτομία και τη μάθηση καθώς η αγορά ESG συνεχίζει να ωριμάζει.

Η διαφορετικότητα απόψεων, λένε πολλοί, είναι σημαντική. «Μια από τις επικρίσεις μετά την οικονομική κρίση ήταν ότι η εν πολλοίς ομοιόμορφη άποψη των κινδύνων στην αγορά επέτρεψε σε ορισμένους από αυτούς να παραμείνουν απαρατήρητοι», λέει η Laura Nishikawa, παγκόσμια επικεφαλής έρευνας ESG στον πάροχο αξιολογήσεων MSCI.

«Καθώς οι κίνδυνοι βιωσιμότητας θεωρούνται ολοένα και περισσότερο από τα διοικητικά συμβούλια και τους επενδυτές ως χρηματοοικονομικούς κινδύνους, η διατήρηση της διαφορετικότητας απόψεων σχετικά με τον εντοπισμό και τον καθορισμό τους θα συμβάλει κατά κάποιο τρόπο στην αποφυγή παρόμοιων παγίδων».

Μια άλλη αντίδραση είναι ότι ενώ οι κορυφαίες βαθμολογίες ESG έχουν δεχθεί πυρά, πολλοί επενδυτές αγοράζουν και χρησιμοποιούν τα δεδομένα κάτω από τα μοντέλα αξιολόγησης για να λάβουν αποφάσεις.

«Τα υποκείμενά τους δεδομένα που συλλέγουν είναι πολύ ισχυρά και πολύ χρήσιμα. Είναι απλώς η ιδέα να το απλοποιήσουμε σε ένα γράμμα ή μια βαθμολογία και να διαχειριστούμε τα χρήματα με βάση αυτό – αυτό δεν είναι καλή άσκηση», λέει η Aniket Shah, διευθύνουσα σύμβουλος και παγκόσμια επικεφαλής στρατηγικής έρευνας και βιωσιμότητας ESG στο Jefferies Group.

Πράγματι, ο παγκόσμιος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων Amundi AMUN η οποία έχει περίπου 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, αγοράζει βαθμολογίες ESG και ενσωματώνει τα υποκείμενα δεδομένα από 18 διαφορετικούς παρόχους, λέει ο Jean-Jacques Barbéris, διευθυντής του τμήματος θεσμικών και εταιρικών πελατών και ESG. Οι αναλυτές της Amundi σταθμίζουν τα διάφορα σημεία δεδομένων και επικαλύπτουν κάποια ποιοτική ανάλυση για να προσδιορίσουν τελικά το πολύπλευρο «λουλούδι αξιολόγησης» ESG, το οποίο οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου της μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να εξετάσουν κατά την επιλογή των μετοχών τους, λέει.

Οι μάχες για τις αξιολογήσεις, λένε πολλοί, είναι απλώς ένα σημάδι ότι η επένδυση ESG εξακολουθεί να εξελίσσεται και πιθανότατα θα είναι για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Το ESG είναι σίγουρα στα πρώτα στάδια της ωρίμανσής του. Πιθανότατα είναι στο τρίτο inning ενός αγώνα μπέιζμπολ εννέα σε αυτό το σημείο», λέει ο MacMahon της Sustainalytics. «Τα καλά νέα είναι ότι το ESG νομίζω ότι έχει εξασφαλίσει μια θέση για τον εαυτό του στα κύρια οικονομικά και ότι πολλή προσοχή και πολλή προσπάθεια καταβάλλεται για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία ωρίμανσης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *