Γενοκτονία Αρμενίων | Ο Μπάιντεν εξέθεσε την «μπλόφα» και τον «εκβιασμό» του Ερντογάν

Γενοκτονία Αρμενίων | Ο Μπάιντεν εξέθεσε την «μπλόφα» και τον «εκβιασμό» του Ερντογάν
Γενοκτονία Αρμενίων | Ο Μπάιντεν εξέθεσε την «μπλόφα» και τον «εκβιασμό» του Ερντογάν

Σε άρθρο που δημοσίευσε η Jerusalem Post και αναδημοσιεύτηκε από την τουρκική εφημερίδα Ahval, ο αναλυτής Seth Frantzman αναλύει πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν εξέθεσε την «μπλόφα» και τον «εκβιασμό» του Προέδρου Ερντογάν, αναγνωρίζοντας την γενοκτονία Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία απειλούσε και εκβίαζε τις ΗΠΑ , ότι μια ενδεχόμενη αναγνώριση στη γενοκτονία των Αρμενίων, ενδεχομένως θα την ωθούσε στο να κλείσει τις αμερικανικές βάσεις, πραγματοποιώντας παράλληλα πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα.

Με αυτόν τον τρόπο, ο αναλυτής λέει χαρακτηριστικά ότι «η Άγκυρα κρατούσε αποτελεσματικά την Ουάσινγκτον σαν όμηρο» ενώ με τη γενοκτονία Αρμενίων να είναι γεγονός μετά την δήλωση του Αμερικανού Προέδρου το περασμένο Σάββατο, ο Πρόεδρος Ερντογάν πλέον καλείται να επιλέξει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει.

2021 04 25T001717Z 524649049 RC2O2N9XDN5U RTRMADP 3 TURKEY USA ARMENIA

Η «επόμενη μέρα» για την Τουρκία

Από τη μια, η «συμφιλίωση» με τις χώρες στις οποίες έχει «επιτεθεί« με τη σκληρή και προκλητική ρητορική του, από την άλλη η συνέχεια της σύσφιξης των σχέσεων με αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να κρατήσει ομήρους χωρών σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων ήταν αποτελεσματική εδώ και πολλά χρόνια, ο Φραντζμάν δήλωσε ότι η Άγκυρα πρέπει τώρα να εξετάσει εάν η διακήρυξη της Ουάσινγκτον θα την οδηγήσει να συνεργαστεί με αυταρχικά καθεστώτα ή να επιλέξει «συμφιλίωση» με χώρες στις οποίες έχει «επιτεθεί» τα τελευταία χρόνια.

2021 04 25T001503Z 1302634500 RC2O2N9OTXH9 RTRMADP 3 TURKEY USA ARMENIA

Στη συνέχεια ο αναλυτής εξηγεί πως, όλοι όσοι ισχυρίζονταν ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων θα επέφερε επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – ΗΠΑ, δεν λάμβαναν υπόψη ότι η Τουρκία έχει καταφέρει από πλευρά της να απομακρυνθεί από τους δυτικούς συμμάχους της, ακόμα και εντός NATO.

Αυτό αποδεικνύεται από τα γεγονότα εξάλλου. Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει αυξήσει τη συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα, αγοράζοντας πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400, παρά τις αντιρρήσεις του NATO και των ΗΠΑ, ενώ ακόμα εντείνει τους οικονομικούς δεσμούς με το Πεκίνο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα και η προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού.

2021 04 25T001627Z 711703773 RC2O2N9O3RXL RTRMADP 3 TURKEY USA ARMENIA

Ο Franztman στο σημείο αυτό τονίζει ότι: «Η πολιτική της Τουρκίας ήταν να προσποιείται ότι ήταν υπεράνω της ιστορίας, κριτικής και λογοδοσίας. Πολλοί Αμερικανοί διπλωμάτες για πολλά χρόνια, είχαν ταχθεί με αυτή την στάση της Άγκυρας και συχνά φαίνονταν πιο φιλότουρκοι ακόμα και από τους Τούρκος διπλωμάτες».

Επίσης, καταλήγει ο αναλυτής, «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η άρνηση της γενοκτονίας θα είχε ως αποτέλεσμα στο να μετατραπεί η Τουρκία σε μια πιο φιλελεύθερη, ανεκτική, δημοκρατική και ανοιχτή χώρα, που θα ήταν πιο κοντά στη Δύση».

Με πληροφορίες από: Ahval / Jerusalem Post | Φωτογραφίες Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.