ΣΥΡΙΖΑ | Σε βαρύ κλίμα το συνέδριο | Οι διαρροές Κασσελάκη και η τετραήμερη μάχη

ΣΥΡΙΖΑ | Σε βαρύ κλίμα το συνέδριο | Οι διαρροές Κασσελάκη και η τετραήμερη μάχη

ΣΥΡΙΖΑ | Σε βαρύ κλίμα το συνέδριο | Οι διαρροές Κασσελάκη και η τετραήμερη μάχη

Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά σήμερα, βρίσκει την Κουμουνδούρου σε νευρική κρίση. Η ανακωχή ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τα στελέχη της ΠΓ κράτησε μόνο μια νύχτα με συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να επιδίδονται χτες σε νέες «διαρροές», ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από την αναδίπλωσή του.

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένουν το πώς θα παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας σε μια δύσκολη για το κόμμα περίοδο.

Η «διαρροή» που τερμάτισε την ανακωχή

Το πρωινό της Τετάρτης βρήκε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να διαβάζουν «διαρροές» του περιβάλλοντος Κασσελάκη προς τα ΜΜΕ, με τις οποίες ουσιαστικά ακύρωναν ακόμα και την ίδια την ανακοίνωση της Π.Γ.. Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είχαν απαλείψει τα περί «αμοιβαία εμπιστοσύνης» μεταξύ του οργάνου και του προέδρου, κρατώντας μόνο την εμπιστοσύνη που φέρονταν να έδωσαν τα μέλη της Π.Γ. στον Στέφανο Κασσελάκη. Εμφάνιζαν ουσιαστικά τα κορυφαία στελέχη του οργάνου να έχουν υποκύψει στο τελεσίγραφο Κασσελάκη, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βασικό ζητούμενο της συνεδρίασης ήταν: «Επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο των μελών της ΠΓ ή αλλιώς προσφυγή στα μέλη».

Το περιβάλλον γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη έβαζε μάλιστα στο στόχαστρο τον Διονύση Τεμπονέρα, επιχειρώντας να τον εμφανίσουν ως απομονωμένο. «Μόνο ένα μέλος της ΠΓ ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της ανάκλησης της επιστολής του προέδρου και απορρίφθηκε από όλους στην ΠΓ» αναφερόταν στη «διαρροή». Ωστόσο, είναι γνωστό πως πολλά μέλη του οργάνου είχαν ζητήσει από τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει την επίμαχη εμπρηστική επιστολή, ενώ επικράτησε ικανοποίηση όταν τον άκουσαν να την αποσύρει στην τελευταία του τοποθέτηση.

Τέλος, για να καλλιεργηθεί η εικόνα κυριαρχίας Κασσελάκη επί των στελεχών, οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατέληγαν με νόημα πως το επίμαχο «ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στον iSYRIZA».

Σαν να μην έφταναν αυτά, όλα τα παραπάνω συνδυάστηκαν με στοχευμένες διαρροές περί διαλόγων ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Διονύση Τεμπονέρα, αλλά και με απευθείας επικοινωνίες που είχαν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με δημοσιογράφους και διευθύνσεις ΜΜΕ. Η επικοινωνιακή αντεπίθεση του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου δείχνει πως η κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να αφήσει τίποτα να «μουτζουρώσει» την εικόνα του προέδρου, καθώς το συνέδριο ξεκινά σήμερα το απόγευμα.

Το συνέδριο και οι συνεργασίες

Στο κυρίως «μενού» του συνεδρίου που θα διεξαχθεί μέχρι την Κυριακή στο γήπεδο του Tae Kwon Do, βρίσκεται το κείμενο πολιτικών θέσεων. Η μάχη των εντυπώσεων θα δοθεί κυρίως στο χειροκρότημα, ενώ δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη η σύσταση του σώματος των περίπου 5.000 συνέδρων. Ο προσυνεδριακός διάλογος συγκέντρωσε χαμηλό ενδιαφέρον, ενώ δεν έλειψαν και οργανώσεις -ακόμα και στην Αθήνα- που σύνεδροι εξελέγησαν χωρίς ψηφοφορία, καθώς οι υποψηφιότητες ήταν σε αριθμό ίσες ή λιγότερες από τις θέσεις των συνέδρων.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, βασικό ζήτημα στις τοποθετήσεις τόσο του προέδρου, όσο και κορυφαίων στελεχών αναμένεται να αποτελέσουν οι συνεργασίες με άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Ήδη από τρεις μεριές προετοιμάζονται παρεμβάσεις επί του ζητήματος: Από την ομάδα των Θεοχαρόπουλου – Ζαχαριάδη – Ραγκούση, που έχουν προτείνει και μετακόμιση στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, από τον Διονύση Τεμπονέρα, που προτείνει την δημιουργία «Μετώπου Δημοκρατίας», και από τον Χρήστο Σπίρτζη, που επιθυμεί έναρξη συζητήσεων με άλλα κόμματα «χωρίς αποκλεισμούς».

Η παρουσία Τσίπρα και οι εκκλήσεις να μιλήσει

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε γνωστοποιήσει προ μερικών εβδομάδων, όταν συναντήθηκε με τον Διονύση Τεμπονέρα, πως πρόκειται να παραστεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι θα πράξει σχετικά με κάποια ομιλία του. Μέχρι να ξεσπάσει το τελευταίο επεισόδιο του πολέμου στην Κουμουνδούρου, ο πρώην πρωθυπουργός φαινόταν να έχει πρόθεση να θέλει να παρέμβει, αλλά να αναφερθεί σε ζητήματα αμιγώς στρατηγικά για την Αριστερά και την μάχη απέναντι στην Δεξιά και την Ακροδεξιά.

Οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν άγνωστο το αν θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του συνεδρίου, την ώρα μάλιστα που δεν λείπουν φωνές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει και να τοποθετηθεί επί της τρέχουσας συγκυρίας, του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεργασιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *